Още по темата Разширяването на рамката за АЕЦ "Белене" ще

...
Още по темата Разширяването на рамката за АЕЦ "Белене" ще
Коментари Харесай

Евентуална промяна в настоящата рамка по процедурата за АЕЦ Белене ще се дебатира

Още по тематиката Разширяването на рамката за АЕЦ "Белене " ще направи плана по-успешен Стартира 90-дневният период за присъединяване в процедурата за...

Промяна в актуалната рамка по процедурата за стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “ ще се дебатира, само че откакто се получат всички предложения от претендентите за стратегически вложители и се види кой какво желае. Трябва да е ясно каква поддръжка ще се търси.

Държавна гаранция обаче няма да бъде давана. Колкото до политическата поддръжка то актуалното решение на Народното събрание в поддръжка на плана за АЕЦ „ Белене “ е задоволително. Това разяснява пред публицисти в границите на обичайна конференция отдадена на нуклеарната енергетика на Булатом ръководителят на енергийната комисия към Народното събрание Валентин Николов.

В момента тече срокът от 90 дни след публикуването на 22 май на процедурата за избор на стратегически вложител в формалния вестник на Европейски Съюз.

„ След като изтекат тези 90 дни и се получат нужните предложения аз съм сигурен, че ще стигнем до спор по какъв начин страната и по какъв метод ще подсигурява този план да се случи и да съществува във времето “, сподели Николов. Поради това, че подобен вид планове обезпечават нуклеарно оборудване със период на битие от 60 години, той изрази очакване, че по обрисуваната от Народното събрание рамка „ всеки един от участниците ще желае нещо от страната “ – или контракти за разлики, или пък нещо друго.

„ Казвам: допускам, че ще желае нещо. Тоест, при всички случаи ще възникне спор по отношение на бъдещето на плана по отношение на изискването, сложено от най-хубавия вложител. Този спор занапред ще следва “.

„ При всички случаи ще възникне спор, а не че ние сме склонни да променим рамката. Да го кажа по този начин – в случай че те изискат нещо отвън тази рамка, която ние сме дали има два пътя – единият прекратяваме процедурата и тръгваме към аварийния вид 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ със лични държавни средства, или втори вид – променяме рамката. Нямаме различен път “, изясни Валентин Николов.

В отговор на въпрос дали пък третия път не е продажба на оборудването, Николов напомни, че това е според от единодушието на „ Росатом “ да купи назад оборудването, с цел да го осъществя на някой от реализираните от тях планове. Той изрази подозрение, че това може да се случи и напомни, че това съоръжение е направено особено за площадката на Белене.

В същото време обаче се застъпи и за опцията за създаване на 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “. „ Изграждането на 7-ми блок ще съпътства задействане на процедура по лицензия за площадка за 8-ми блок “, сподели той, като позволи, че подобен развой ще отнеме от порядъка на 6-7 години, „ тъй като ние имаме решение на Върховен административен съд, че Оценка на въздействието върху околната среда осъществен през 2013 година е добър и всеки един миг ние може да получим лицензи за площадка на 7-ми блок “.

Валентин Николов бе безапелационен, че визията на страната е ясно: би трябвало да се възвърнат по някакъв метод парите вложени от НЕК като работеща нуклеарна мощ с явен вложител с рамката утвърдена към сегашния миг от Народното събрание.

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание разяснява и изявлението в границите на първия ден на конференцията на депутата от Българска социалистическа партия и също по този начин зам.-председател на енергийната комисия Таско Ерменков за нуждата от държавна гаранция и гарантиране на поддръжка, в случай че такава е нужна в границите на Народното събрание.

„ Аз се пробвам да обмислям върху думите на господин Ерменков, че тази рамка лимитира вложителя. Ако вложителя пристигна и каже, че е склонен с тази рамка ще е най-добре за всички. Ако не се съгласи, споделих, че ще възникне спор. Ако възникне спор ще би трябвало да се отговори, страната склонна ли е на отстъпки.

„ Към сегашния миг не сме склонни на държавна гаранция, тъй като в действителност чакаме от вложителите, а те са няколко, да проявят интерес и при този невисок политически риск от Народното събрание “, посочи още Валентин Николов.

„ Държавата ще поддържа плана по всевъзможен метод в границите на това, което е гласувано. Ние, съгласно мен, държавна гаранция не би трябвало да даваме “, добави той, като разясни още един път, че самият факт, че Народното събрание е дал своя вот позитивно е спомагателна политическа гаранция.

„ Заявката на Народното събрание е задоволителна. Досега няма парламент в света дал такава поддръжка. Най-малкото това подсигурява на бъдещия вложител, че систематичните партии в Народното събрание поддържат този план. Това не е дребна гаранция. Оттук – нататък, в случай че те желаят някаква гаранция, то тя би трябвало да се разисква. Но не и държавна гаранция. Държавна гаранция значи, че в случай че вложителят вложи пари и в един миг почва да губи, страната би трябвало да му изплати инвестицията “

„ Затова чакаме да забележим какво ще решат претендентите и тогава ще възникне спор по това какво желаят, само че най-малко в това държавно управление няма по какъв начин да се получи държавна гаранция “, безапелационен бе Валентин Николов.

Изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев изрази очакване, че всички претенденти, декларирали до момента интерес ще подадат предложения. Това сочат и предварителните диалози с тях, а такива не престават да се организират на високо държавно равнище.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР