Още по темата Публична екзекуция, или има ли Румъния премиер

...
Още по темата Публична екзекуция, или има ли Румъния премиер
Коментари Харесай

Управляващите в Румъния ще свалят премиера си

Още по тематиката
" Публична екзекуция ", или има ли Румъния министър председател
от Дневник,15 юни 2017
Управляващата партия в Румъния отдръпна поддръжката си за премиера Сорин Гриндяну
от Дневник,15 юни 2017

Румънските социалдемократи внесоха избор на съмнение против личното си държавно управление, водено от премиера Сорин Гриндяну в неделя, ден преди предстоящото, предадоха държавната организация " Аджерпрес " и Reuters. Гласуването в Народното събрание ще бъде в сряда.

Миналата седмица социалдемократите оповестиха, че отдръпват поддръжката за Гриндяну, а съдружните им сътрудници от Алианса на либералите и демократите (ALDE) изтеглиха министрите си от кабинета. Управляващата партия твърди, че държавното управление, което е на власт от декември, не е съумяло да извърши доста от предизборните си обещания.

Според критиците ѝ обаче повода е раздор сред Гриндяну и водача на партията Ливиу Драгня. Самият Гриндяну отхвърли да се отдръпна и беше изключен от партията. В неделя той разгласи пред румънските медии, че в създалата се обстановка има риск от предварителни избори.

" Става допустимо най-лошото нещо в миг, в който Румъния има стопански напредък и западните канцеларии са отворени за нея. Ще направя съпоставяне със състезател, който е тръгнал доста добре на старта и по-късно идва Ливиу Драгня от трибуната и го препъва да не би инцидентно да стигне до финала. Намираме се тук поради изключителната власт на Ливиу Драгня, тъй като властта е съсредоточена в един човек ", сподели Гриндяну.

Личен спор или битка с корупцията

Според Гриндяну Румъния е очевидец на " война, водена от един човек, Ливиу Драгня, и дребна група хора. " Анализатори обаче считат, че социалдемократите са недоволни от него, тъй като той не е трансформирал антикорупционното законодателство в миг, в който против Драгня има обвинявания, че е употребявал въздействието си, с цел да обезпечи държавни заплати за двама души, предава Reuters. Партийният водач и сега е обвиняем, а към този момент получи условна присъда от две години поради изборни нарушавания.

" Отстраняването на Гриндяну, наподобява, е значима част от опита на ръководещата коалиция да възобнови опитите за намаляване на битката против корупцията ", споделя коментаторът Мирча Мариан, представен от организацията.

Ще мине ли вотът в Народното събрание

Внесеният в неделя текст е озаглавен " Румъния не може да бъде узурпирана. Защитаваме демокрацията и гласовете на румънците ", предава " Аджерпрес ". Документът е подписан от 222 народни представители от общо 464 членове на румънския парламент. За внасянето на избор на съмнение бяха нужни подписите на 116 народни представители, а с цел да бъде утвърден той, е належащо да събере поддръжката на 233 национални избраници.

Социалдемократите и ALDE, с общо 247 депутати, настояват, че всички в партиите им ще гласоподават в поддръжка на вота. Те обаче отхвърлят обвиняванията, че дейностите им са свързани с потребността да се отслаби битката с корупцията. Според депутата Михай Фифор вотът е против " псевдоправителство без никаква легитимност ", което счита, че " може да упражнява властта единствено за своя изгода ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР