Още по темата Пропуски и проблеми в проекта за нови

...
Още по темата Пропуски и проблеми в проекта за нови
Коментари Харесай

КЕВР прие Правилата за измерване на количеството електрическа енергия

Още по тематиката Пропуски и проблеми в плана за нови Правила за премерване на електрическата сила

Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение, с което утвърди Правила за премерване на количеството електрическа сила /ПИКЕЕ/. Съгласно член 21, алинея 1, т. 9 и член 83, алинея 2 по отношение на член 83, алинея 1, т. 6 от Закона за енергетиката приемането на ПИКЕЕ е от изключителната подготвеност на КЕВР, която ги утвърждава по предложение на енергийните предприятия. Изготвянето на повсеместен нов план на ПИКЕЕ е вследствие на окончателното решение на Върховния Административен съд от 08.11.2018 година, с което са анулирани текстовете от Правилата за премерване на количеството електрическа сила, признати от Комисията през 2013 година, оповестиха от пресцентъра на енергийния регулатор.

С Приемането на новите Правила се преодолява неналичието на подзаконова нормативна уредба по член 83, алинея 1, т. 6 от ЗЕ, регламентираща правилата на премерване, методите и местата за премерване, изискванията и реда за тяхното обслужване, в това число реда и методите за преизчисляване на количеството електрическа сила при определяне на неизмерена, погрешно и/или неопределено измерена електрическа сила, се показва в отчета на работната група. С текстове в ПИКЕЕ се регламентират също реда и метода за обслужване на средствата за комерсиално премерване, основаването, поддържането и достъпа до записаните от тези средства база данни. Същевременно с нормативния акт в българското законодателство се транспонира напълно Директива 2014/94/EC на Европейския парламент и на Съвета от 22 октомври 2014 година за разгръщането на инфраструктура за различни горива. По този метод се отстраняват основанията за формираната от Европейска комисия наказателна процедура против Р България за несъблюдение на това обвързване.

В сходство с условията на нормативната уредба планът на Правила за премерване на количеството електрическа сила и отчетът на работната група бяха оповестени на интернет страницата на КЕВР и на Портала за публични съвещания. На 22 март 2019 година регулаторът организира публично разискване, в което участваха заинтригуваните лица по смисъла на член 14, алинея 2 от Закона за енергетиката – енергийни сдружения, държавни органи, браншови организации, организации на консуматори и други В планувания 14-дневен период участниците в разискването внесоха в Комисията свои писмени оферти по плана на ПИКЕЕ, като по тях регулаторът се произнесе с стимулирано мнение.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР