Още по темата Промяната засяга важни национални обекти като ядрени

...
Още по темата Промяната засяга важни национални обекти като ядрени
Коментари Харесай

Съдебният контрол им пречи

Още по тематиката
Промяната визира значими национални обекти като нуклеарни централи, строителство на автомагистрали, първокласни пътища и други

Правителството обаче демонстрира, че поддържа разновидността, в който придвижването в посока София минава точно оттова

" Това е първият случай, който ми е прочут, в историята на българското право, когато се предлага за по-важните правни разногласия да има по-малко правосъдни инстанции, в сравнение с за по-маловажните. Излиза, че за един обект с районно, общинско или полуобщинско значение ще има касационно обжалване на решението на административния съд по Оценка на въздействието върху околната среда, а в случаите на народен обект - нова нуклеарна централа, газопровод, вместилище за радиоактивни боклуци, автомагистрали, няма да има касация.

Да се дава приоритет на бързината на производството за сметка на правата на хората, на полезностите, свързани с живота, здравето, опазването на околната среда, е неприемливо в едно демократично общество. Нека да се плануват бързи правосъдни производства, само че би трябвало има почтен развой.

Това е следващият закон, който се прокарва в фрапантно нарушаване на Закона за нормативните актове. Законопроектът е импортиран, без да бъдат оповестени всички изискуеми съпътстващи документи - разбор на изгодите и разноските, отчет за сходство с правото на Европейски Съюз и със законовата рамка за главните права.

Драстични са нарушаванията на условията за публично разискване, съгласно които би трябвало да се даде минимум 30-дневен период на заинтригуваните жители и организации да показват мнения. Това значи, че в парламентарните комисии разискванията на законопроекта би трябвало да стартира откакто е изминал този период, с цел да може тези мнения да бъдат взети поради. В случая планът минава през първата комисия – по околната среда и водите, единствено два дни откакто е импортиран в Народното събрание, а осем дни след внасянето е признат на първо четене.

Да не приказваме за това, че от конституционна позиция ми наподобява потресаваща концепцията Народното събрание да даде на държавното управление единствено да взема решение кои решения на изпълнителната власт ще подлежат на касационно обжалване и кои – не, като просто дефинира един обект за национално важен. " Емблематичен образец за лобистки закон. Това е най-кратката оценка за плана за промени в Закона за запазване на околната среда (ЗООС), с който се предлага едно само нещо - унищожаване на касационната инстанция по каузи, при които се апелира оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение, избрани с акт на Министерски съвет. Съдебният надзор за екологичния резултат на тези значими държавни инициативи ще остане на една инстанция, доколкото това са административни каузи, при които втората инстанция е касационната. Предвижда се също по този начин и " бързо " произвеждане за тези каузи - те би трябвало да приключат до шест месеца от подаване на жалбите.

Става въпрос за автомагистрала " Струма ", провидяха незабавно някои наблюдаващи, само че надали е единствено това. Най-малкото тъй като няма информация за плановете, които занапред ще излизат на пазара. Промяната няма да се ползва за висящите каузи против издадени Оценка на въздействието върху околната среда на такива обекти, само че ще важи за всички разширения и промени на тези настоящи капиталови оферти, споделя правозащитният юрист Александър Кашъмов и дава любопитен образец: За АЕЦ " Белене " е юридически Оценка на въздействието върху околната среда през 2004 година, който е с от дълго време изминал период, само че от няколко месеца текат едни небрежни диспути за " рестартирането " на този план, което ще значи и нов Оценка на въздействието върху околната среда. В същото време Неправителствени организации секторът разполага с публични писма от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), в които се твърди, че нова екооценка за " Белене " не е нужна, тъй като там строителството на процедура било почнало - евентуално поради струпаните бараки и първи копки. В листата на настоящите обекти с национално значение е и един дремещ вулкан като " Южен поток ", чийто Оценка на въздействието върху околната среда е в действие, само че единствено в случай че няма промени. " Това са все планове, които се прокарват от 10-15 години по непрогледен метод, без информация, без публично разискване и съпроводено с доста лобизъм, с доста крадене на средства и преливането им в частни джобове ", разяснява Кашъмов.

Материята за екологичните оценки е извънредно сензитивна тематика и индикациите за лобистко конюнктурно законодателстване в нея са изключително рискови. А в тази ситуация белезите са налице.

Небивало форсиране

Първата такава индикация е небивалото форсиране на измененията в Закон за опазване на околната среда. Проектът се появи изведнъж на 11 юли без авансово обявяване и без публично разискване и стремително бе придвижен в Народното събрание още преди сюрпризираната аудитория да успее да се освести. Вносители са трима депутати от ГЕРБ - ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов, някогашната екоминистърка Ивелина Василева и Станислав Иванов. Само два дни по-късно, на 13 юли, текстът бе гласуван във водещата комисия по околна среда, а на 14 юли бе подготвен и отчетът ѝ. На 19 юли трябваше да мине и през правната комисия, само че вместо това влезе напряко в пленарна зала без никакво пояснение. След което болшинството го пусна по бързата писта и за второто четене, като даде единствено пет дни за оферти. Малко е евентуално съответно решение по Оценка на въздействието върху околната среда за народен обект да зависи от броени дни. Но сигурно това бързане парира всякакво публично разискване на законопроекта, специалистите и гражданското общество ще се озоват пред приключен факт, преди да съумеят да реагират.

Абсурдни претекстове

И тук стигаме до втората индикация - претекстовете към законопроекта са не просто една семпла страница, те са неуместни. С отпадане на касационния надзор щяло да се " редуцира значително времето за действане и влизане в действие на построяването на обекти с национално значение, като се избегнат дългите и тежки процедури по обжалване ". А на обществеността не ѝ трябвала касация, тъй като тя имала задоволително гаранции за присъединяване в процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда още преди взимане на решението. Парадоксът е, че касацията остава за всички останали обекти, подлежащи на Оценка на въздействието върху околната среда, единствено не и за огромните национални планове, където и резултатът е най-мащабен, и ползите са най-значими. Извън полемиката остава правилото, че правосъдният надзор върху управническите решения в никакъв случай не може да бъде спънка, той е значителен детайл на цялостния развой на положително ръководство. И опитите да се отстрани съдът в този развой са постоянно неприятен отзив за ръководството.

Идеята, че с унищожаване на касацията ще се спести време, е безпочвена, твърди юрист Кашъмов, който има богата процедура по каузи за Оценка на въздействието върху околната среда на национално значими обекти: за оценката на Националното вместилище за радиоактивни боклуци (НХРАО) през 2013 година, когато Оценка на въздействието върху околната среда беше анулирана от съда на две инстанции, за дребния нуклеарен реактор в София, също анулирана през 2013 година, делата за законността на решението за създаване на АЕЦ " Белене ", новото висящо дело за новия Оценка на въздействието върху околната среда на НХРАО, който е същият като остарелия и други Основно делата за Оценка на въздействието върху околната среда се бавят на първата инстанция, и то основно заради изчакването на Министерство на околната среда и водите да даде в точния момент огромните размери документи по преписките. По предписание касационните каузи се насрочват и гледат бързо - сред два и пет месеца. А концепцията да се задължи съдът на първа инстанция да завършва за шест месеца е кардинално добра, само че реализирането ѝ не зависи единствено от съда.

" Съгласни сме да има бърза писта за огромните капиталови планове, в случай че би трябвало - да се одобряват и по-кратки периоди в Административнопроцесуалния кодекс, каквито има и за някои каузи да вземем за пример по Изборния кодекс, Закон за устройство на територията, Закон за обществените поръчки и така нататък Но това не би трябвало да става за сметка на законността и наложително при спазаване на двуинстанционността ", декларира депутатът от Българска социалистическа партия Атанас Костадинов, някогашен зам.-министър на екологията.

За обекти с проблем

На трето място, вносителите премълчават какъв ще е резултатът на законопроекта върху съответни планове, пари и ползи, само че явно това е в основата му. Списъкът на обектите с национално значение, избрани с решение на Министерски съвет (а не по силата на закон), не е чак толкоз огромен. Сред тях да вземем за пример са и Рилският манастир, системата за наблюдаване по оградата на границата и така нататък, при които оценката за въздействието не е проблематична.

Илюстрация
Най-пряко смяната ще засегне сектора на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, сред Крупник и Кресна. Екоорганизациите упорстват целият трафик да бъде изнесен от дефилето, а държавното управление желае придвижването в едната посока да остане в дефилето, а в другата е изнесено източно от него. Срокът за дострояване на " Струма " е в края на 2022 година, което е изискване да запазим евро-финансирането за нея. " За Оценка на въздействието върху околната среда са прегледани всички пет други възможности, бяха класирани от без значение жури, следва насрочване на публично разискване ", споделя районният министър Николай Нанков. Според него в оценката са отразени всички бележки и мнения от заинтригуваните институции, само че той не се съмнява, че ще има обжалвания. По-различен е въпросът с недостроените сектори от автомагистрала " Хемус ", където има Оценка на въздействието върху околната среда за цялото трасе, само че съгласно министър Нанков и шефът на пътната организация Дончо Атанасов има и възможност след правенето на техническите планове елементи от правата от Боаза до Буховци да излязат отвън екооценката. Тогава ще би трябвало да се прави непълен или напълно нов Оценка на въздействието върху околната среда. Така " Хемус " също ще се окаже в обсега на препоръчаната смяна.

Най-пряко смяната ще засегне сектора на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, сред Крупник и Кресна. Екоорганизациите упорстват целият трафик да бъде изнесен от дефилето, а държавното управление желае придвижването в едната посока да остане в дефилето, а в другата е изнесено източно от него. Срокът за дострояване на " Струма " е в края на 2022 година, което е изискване да запазим евро-финансирането за нея. " За Оценка на въздействието върху околната среда са прегледани всички пет други възможности, бяха класирани от без значение жури, следва насрочване на публично разискване ", споделя районният министър Николай Нанков. Според него в оценката са отразени всички бележки и мнения от заинтригуваните институции, само че той не се съмнява, че ще има обжалвания. По-различен е въпросът с недостроените сектори от автомагистрала " Хемус ", където има Оценка на въздействието върху околната среда за цялото трасе, само че съгласно министър Нанков и шефът на пътната организация Дончо Атанасов има и възможност след правенето на техническите планове елементи от правата от Боаза до Буховци да излязат отвън екооценката. Тогава ще би трябвало да се прави непълен или напълно нов Оценка на въздействието върху околната среда. Така " Хемус " също ще се окаже в обсега на препоръчаната смяна.

Смаляване
Въпросът е къде се чака Оценка на въздействието върху околната среда, който може да е проблем, т.е. план, за който има опасения, че е рисков за живота и здравето на хората и за околната среда. Когато са ясни описът на тези обекти и стадият, на който е процедурата на Оценка на въздействието върху околната среда при тях, може да се направи съответна оценка и на законопроекта.

По неофициални данни от 2013 до 2017 година Министерство на околната среда и водите е издало 55 решения по Оценка на въздействието върху околната среда на обекти от национално значение, избрани с решение на Министерски съвет. Само 19 от тях са били обжалвани - измежду тях всички огромни енергийни планове, които имат трансграничен резултат, засягат живота на популацията и са източник на корупция на високо равнище.

Проблемът е, че става въпрос за екологична оценка на обекти като нуклеарни централи, газопроводи, складове за радиоактивни боклуци, автомагистрали и други сходни, които могат да имат отрицателно влияние върху природата или здравето на хората, в това число и трансграничен резултат. Скандално е, че тъкмо в този случай българският законодател взема решение да бъде изключена касационната инстанция, разяснява Кашъмов.

" Алтернативите са ясни: или живеем в правова страна, където има господство на закона, или в робия, където може изобщо да се отстрани правосъдният надзор - щом може да падне една правосъдна инстанция, може да се махнат и двете. Според мен главната и единствена забележима цел на смяната е да обслужва лобистки ползи. Вероятно на компании, които ще извършват тези планове и желаят да ги извършват гладко, евентуално на някои, които желаят да се обогатят за сметка на живота и здравето на други. Ако има някаква благородна цел, то аз не мога да я прозра ", добавя правозащитникът.
Николай Нанков, министър на районното развиване и благоустройството:
" С огромен позитивизъм ще ги разясня, дай, Боже, да минат тези текстове. От една страна, те не лишават от достъпа до право на заинтригувани страни, има и сходни практики в Европейски Съюз на едноинстанционно произвеждане, а и тук приказваме единствено за обекти от национално значение. От друга страна, бихме икономисали големи времеви периоди от обжалвания на втора инстанция. Има случаи повече от две години да се бавят решения. "
По тематиката работи и Мила Чернева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР