Още по темата При всички варианти Brexit ще доведе до

...
Още по темата При всички варианти Brexit ще доведе до
Коментари Харесай

Генералният адвокат на Съда на ЕС: Великобритания може едностранно да прекрати Brexit

Още по тематиката
При всички разновидности Brexit ще докара до по-слаб напредък на Англия
28 ное 2018
Съдът на Европейски Съюз ще реши може ли Лондон да се откаже от Brexit
27 ное 2018 Англия може да реши да отдръпна уведомлението си за овакантяване на Европейски Съюз, без да се постанова позволение от останалите страни членки. Това мнение, обещано на съдиите от Съда на Европейски Съюз от генералния юрист на институцията Кампос Санчес-Бордона, е добра вест за анти-Brexit лагера преди основното гласоподаване на 11 декември в английския парламент на контрактуваното с Европейски Съюз съглашение за излизането от съюза.

Мнението на генералния юрист по основния проблем е в прорез с позициите на Лондон и на други институции на Европейски Съюз, написа Financial Times. Според него съдиите би трябвало да разрешат едностранно анулиране на клаузата по напускането съгласно член 50, която беше задействана от Обединеното кралство през 2017 година

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Мнението на генералния юрист няма наложителен темперамент, само че съдът нормално се преценява с него при крайните решения. То идва седмица откакто лобисти срещу Brexit изложиха пред съда позицията си за правото на Англия да приключи процеса по развода.

Лондон няма желание да се възползва

Във вторник представител на английския министър председател Тереза Мей уточни, че държавното управление няма желание да анулира уведомлението си за напускането на Европейски Съюз. Същевременно юристи от Европейската комисия настояват, че анулирането би трябвало да бъде направено със единодушието на останалите страни членки, с цел да се избегне изнудването на Брюксел.

Генералният юрист Кампос Санчес-Бордона обаче предлага крайното законово решение по отношение на член 50 да бъде в интерес на едностранно овакантяване, стига то да бъде осъществено в границите на открития двегодишен период. Прекратяването би трябвало да се счита за годно, стига " изтеглящото се държавно управление " да уведоми Европейския съвет и " да не включва практики със злоупотребяващ темперамент ".

" Риск за овакантяване срещу волята "

В изказаното мнение се показва: " Анулиране по взаимно единодушие от страна на напускащата страна членка, която трансформира позицията си, и институциите в Европейски Съюз, с които тя договаря по отношение на напускането си, е допустимо. Това обаче не би трябвало да бъде в ущърб на едностранно отменяне, което напускащата страна членка си резервира съгласно член 50. Да се одобри, че Европейският съвет би трябвало да има последната дума за анулирането, усилва рискът страната членка да напусне Европейски Съюз срещу волята си, защото правото за овакантяване и за оставане в Европейски Съюз към този момент няма да бъде под контрола на страната членка, нейния суверенитет и нейните конституционни условия. "

Според анализатори това ще окуражи съперниците на Brexit в навечерието на гласуването в английския парламент на съглашението, реализирано сред Европейски Съюз и Тереза Мей. Тяхната теза е, че в случай че депутатите отхвърлят договорката, Англия би трябвало да може да анулира Brexit, като изтегли уведомлението си за овакантяване по член 50.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР