Още по темата През първото тримесечие пенсионните фондове са заработили

...
Още по темата През първото тримесечие пенсионните фондове са заработили
Коментари Харесай

Пенсионни партиди за 130 млн. лв. смениха фондовете

Още по тематиката
През първото тримесечие пенсионните фондове са проработили по-малко за обезпечените си по отношение на година по-рано

Това е най-големият дял на служебно разпределените от общия брой новоосигуряващи се лица

Сумата на трансферираните средства е с 15% по-голяма на годишна базаПенсионни партиди на стойност от близо 130 млн. лева са били трансферирани през първото тримесечие на годината. Това демонстрират данните на Комисията за финансов контрол (КФН) към края на март. Според данните сумата на трансферираните средства е с 15% по-голяма, в сравнение с е била към края на същия месец на предходната година.

Милиони души

Разбираемо най-вече са трансферираните средства сред най-популярния вид фондове – универсалните, в които се обезпечават над 3.6 млн. души. Стойността на трансферираните партиди в тях е 116 млн. лева, което съставлява цели 17% повече спрямо година по-рано. За сметка на това при професионалните фондове промяната е на обща стойност 12.4 млн. лева (спад от 3% на годишна база), а при фондовете за непринудено в допълнение обезпечаване - за малко над 1 млн. лева, което съставлява растеж от 2.3% на годишна база.

Кой печели и кой губи

От всички прехвърляния, които са били сполучливо завършени през първите три месеца на годината, има един явен победител на пазара и това е " ДСК-Родина ". Дружеството е съумяло да притегли с над 10 хиляди партиди повече, в сравнение с е изгубило, което му е донесло близо 21 млн. лева повече активи за ръководство. Далеч след него се подрежда универсалният фонд на " Доверие ", при който разликата сред привлечени нови клиенти и изгубени остарели е едвам 500. Но това е доста по-добре спрямо останалите играчи на пазара. Всички те са на минус от прехвърлянето на партидите през първото тримесечие на годината. С най-голямо оттегляне в потребителската база е универсалният фонд на " Съгласие ", който е изгубил чисто над 2500 обезпечени лица, откакто над 5800 някогашни към този момент негови клиенти са предпочели различен фонд, а на тяхно място са били привлечени 3200 осигуряващи се лица.

През предходната година българските универсални пенсионни фондове генерираха междинна претеглена рентабилност от 4.1%, пресметнаха преди време от КФН. Най-висока беше доходността точно на фонда на " Съгласие " - 6.6%, до момента в който този на " ДСК-Родина " се нареждаше на шесто място от общо девет фонда с 3.82%.

Какви са аргументите

Една от аргументите за сензитивния триумф при " открадването " на осигуряващи се лица сигурно е близостта, която " ДСК-Родина " има до потребителската база. Дружеството е благосъстоятелност на втората най-голяма банка в България - Банка ДСК, която разполага със стотици клонове в страната. Трябва да се има поради, че по закон на банките е неразрешено да оферират по-добри условия по кредитни или други артикули, при изискване че клиентът трансферира пенсионната си партида в съответното обвързвано сдружение на финансовата институция.

Спестяванията нарастват

Общият брой на лицата, които са предпочели да бъдат обезпечавани в различен фонд през първите три месеца, е бил малко над 51 хиляди души, от които над 90% са клиенти на универсални фондове. В съпоставяне със същия интервал на предходната година броят на клиентите на УПФ, които са трансферирали партидата си, е намалял с 4%. За сметка на това обаче междинната партида, която е била трансферирана в този момент, е с над 20% по-голяма и възлиза на 2432 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР