Още по темата Почти една трета от хората по света

...
Още по темата Почти една трета от хората по света
Коментари Харесай

Горещите вълни по света вече пренареждат работния ден

Още по тематиката

Почти една трета от хората по света са изложени сега на пристъпи на рисково горещо време и този дял ще се усили до половината човечество към края на века. Тази наклонност ще се резервира даже в случай че се организира нападателна политика за понижаване на излъчвания на газове, считани за причинители на атмосферни промени.

Това предизвести екип учени в обява в списание Nature Climate Change.

Ако равнището на нездравословните излъчвания продължава да се повишава със сегашните темпове, три четвърти от хората по света ще бъдат връхлитани от смъртоносни горещи талази към 2100 година, считат експертите от Университета на Хавай в Маноа. " Когато стане дума за климатични промени, хората приказват за нещо в бъдещето, само че ние открихме, че те към този момент се случват и явно ще става по-зле ", разяснява Камило Мора, началник на екипа, представен от Фондация Reuters.

Ню Йорк да вземем за пример евентуално ще претърпява в края на века към 50 дни в годината с температури и мокрота над равнищата, при които до момента са регистрирани доста смъртни случаи, се споделя в обявата. Във към този момент измъчваните от горещина южни американски градове като Орландо и Хюстън смъртоносните горещи талази може да не престават цяло лято.

В тропиците към този момент е рисково

Най-сериозните опасности обаче заплашват тропическите зони, където температурите към този момент са близо до рисковия за живота на хората предел. Там екипът предвижда непоносимата горещина да продължава цяла година, а освен през летните месеци.

" Затоплянето по полюсите е една от емблематичните промени в климата. Изследването ни обаче демонстрира, че най-големият риск е за тропиците. И без това температурите към този момент са високи, само че е нужно напълно малко в допълнение стопляне, с цел да станат тропиците смъртоносни ", прибавя Иън Калдуел, съавтор в обявата.

Мора от Университета в Хавай споделя, че последствията от високите температури ще са надалеч оттатък увеличената смъртност. " Работниците ще би трябвало да вършат все по-дълги почивки и да ги компенсират с работа до по-късни часове. Много държавни управления към този момент са с лимитирани благоприятни условия да поемат цената на сходна акомодация. "

Проучването на Университета на Хавай обгръща съвсем 2000 смъртоносни горещи талази от 1980 година насам и се концентрира върху повече от 780 случая с обилие от данни. Те са от 164 града - от Сидни до Сао Паулу - в 36 страни. Сред тях са европейската вълна от 2003 година, свързвана със 70 000 смъртни случая, горещите седмици в Москва от 2010 година, умъртвили към 10 000 души, и жегата в Чикаго от 1995 година със 700 жертви.

Смъртоносен месец

В текста се дефинират пределните равнища на комбинацията от висока температура и мокрота, които провокират смъртни случаи. Тези параметри са употребявани за прогнозиране на резултата от предстоящото увеличение на горещи талази вследствие на климатичните промени.

Изследователите считат, че ще се разрастват регионите по света, където в 20 или повече дни от годината ще има смъртоносни условия. " Плашещото е какъв брой постоянно към този момент се срещат такива условия ", добавя Фара Пауъл, една от авторките.

Когато влажността и жегата надвишават телесната температура от 37 градуса, човек към този момент не може да отделя топлота в околното пространство. Високата мокрота прави изключително мъчно охлаждането посредством изпотяване, което води до смъртоносно струпване на топлота в тялото, водещо до увреждане на съществени органи, мускули и мозъка.

" Климатичната смяна принуждава човечеството да поеме по рисков път, който ще става все по-труден и рисков, в случай че не се възприема по-сериозно опасността от парниковите газове ", споделя Мора. " Изчерпват се положителните разновидности, от които можем да избираме за нашето бъдеще. Специално за горещите талази изборът ни е сред неприятно и извънредно. "

Проклятието на Бхубанешвар

Един от образците, посочени от екипа, е с индийския град Бхубанешвар, където температурата даже в ранните утринни часове може да доближава 35 градуса, само че влажността от 82% е повода хората да изпитват горещина от 44 градуса. И още не е обед.

Градинарят Басудев Сингх споделя пред Фондация Reuters, че през последните две години е изгубил съвсем половината от нормалните доходи заради невъзможността да се работи на открито в изпепеляващата горещина. Джинтендра Мурму, който е надничар в същия регион, изяснява, че опитите да се измести работата в по-хладните часове на деня са все по-малко ефикасни.

" През лятото местим графика, тъй като не може 3 месеца да не работиш, би трябвало с нещо да храним децата си. Но към този момент се постанова още при започване на април да започваме в 5:30, да се връщаме вкъщи в 10:30, а следобедната промяна да стартира някъде след 15 и да продължава до залез слънце. И все пак не ставаме по-ефективни. Това си проличава и в строителството, където също стопират работа поради високите температури. "

Мами Патра, собственичка на дребна аптека в Бхубанешвар, споделя, че бързо пораства търсенето на медикаменти за потърпевши от топлинен удар. " Всеки божи ден, през цялото лято имаме най-малко по 7 души, оплакващи се от безсилие и търсещи пакети с глюкоза на прахуляк. " Лекарите в града оповестяват за възходящ брой хора - изключително тези на 50 - 70 години - оплакващи се от сходни признаци, които нормално са предвестител на топлинен удар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР