Още по темата Петя Аврамова и нейните покровители Най-голямата гордост

...
Още по темата Петя Аврамова и нейните покровители Най-голямата гордост
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

Още по тематиката
Петя Аврамова и нейните настойници

Най-голямата горделивост на кандидат-министъра на районното развиване са два противоречиви плана - водният цикъл на Враца и пещерата " Леденика "
14 сеп 2018
Александър Манолев: От компаниите в Кулата до публичните поръчки

Съдружие с представител на висшите кръгове на СИК и контракти с страната за милиони в неофициалната биография на претендента за транспортен министър
13 сеп 2018
Ахмед Доган купи Топлоелектрическа централа " Варна "

Децата на някогашния транспортен министър Данаил Папазов резервират 30%, а самият той остава изпълнителен шеф
13 сеп 2018
Руските петролни компании се отърсват от глобите

Повишените цени на суровия нефт и ниската рубла водят до рекордни облаги за огромните съветски производители
3 сеп 2018
" Газпром " стартира построяването на газопровода " Северен поток 2 " в немски води

Противоречивият план продължава да всява неразбирателства сред Германия, Русия, Европейски Съюз и Съединени американски щати
2 сеп 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Ахмед Доган купи Топлоелектрическа централа " Варна "

Около пет години преди да се отдръпна от дейната политика, водачът на Движение за права и свободи Ахмед Доган беше споделил: " Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на компаниите в страната. " Сега, пет години след покушението против него, почетният ръководител на придвижването се трансформира във фактора, от който зависи да има ток за всички консуматори, в случай че има дефицит. Новата роля идва през Топлоелектрическа централа " Варна ", на който Доган към този момент е мажоритарен притежател.

Неработещата от три години централа беше купена преди по-малко от година от фамилията на близкия до Движение за права и свободи някогашен транспортен министър Данаил Папазов, който я рестартира с многомилионни държавни дарове през така наречен леден запас. С контракти от 7 август синът и дъщерята на Папазов са продали на Ахмед Доган общо 70% от фамилната транспортна компания " Сигда ", през която беше добита Топлоелектрическа централа " Варна ", за най-малко 48.5 млн. евро от опитващата се да излезе от България CEZ. Така политикът, произнесъл откровената фраза за " обръчите от компании " на партиите, за пръв път персонално и напълно публично придобива значителен бизнес актив. Данаил Папазов не бе открит на мобилния си телефон и не отговори на изпратените текстови известия със питане за коментар по тематиката.

Газовата поръчка на годината

Една от най-големите инфраструктурни публични поръчки - тази за построяването на междусистемната газова връзка с Гърция, притегли общо 11 претендента. В търга за 145 млн. евро без Данък добавена стойност присъединяване са декларирали както международни компании с опит в тази сфера, по този начин и някои от огромните български строители като " Джи Пи груп ", " Трейс груп холд " и " Главболгарстрой ", които обаче си партнират с задгранични компании, с цел да покрият високите условия. Това е инфраструктурният търг с максимален интерес в България за последните години, като повода евентуално са високите условия и интернационалният темперамент на възложителя.

Засега претендентите са подали единствено заявки за присъединяване. Проектната компания за 183-километровата тръба от Стара Загора до Комотини - " Ай Си Джи Би " АД (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са БЕХ и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon, би трябвало да реши кои от тях дават отговор на финансовите и техническите условия и чак по-късно ще ги предложения да показват ценови предложения.

След няколко тъжби и редица удължавания на периодите друга от основните публични поръчки за реализацията на газовата връзка с Гърция - тази за избор на инженер-консултант, най-накрая стигна до отварянето на офертите на претендентите . В оповестената на 8 ноември предходната година процедура за 8.45 млн. евро присъединяване са декларирали общо 12 компании и консорциуми, като 6 от тях са напълно задгранични.

" Булгаргаз " изиска с 14% по-висока цена на природния газ

Държавната компания " Булгаргаз " внесе предложение в Комисията за енергийно и водно контролиране, с което се желае цена на природния газ за четвъртото тримесечие на годината да стане 456.65 лева за 1000 куб. м без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. В съпоставяне с настоящата в този момент цена това съставлява нарастване от 13.89%. " Увеличението се дължи на предстоящите по-високи доставни цени на природния газ от импорт, по-високия курс на щатския $ по отношение на лв., както и вследствие на акумулирания резултат от одобрената продажна цена за 3-ото тримесечие на 2018 година, която е по-ниска от разноските за доставка ", изясняват от газовия снабдител.

КЕВР ще вземе окончателното решение за новата цена на газа на 30 септември. " Възможностите на комисията са мощно лимитирани. Ние на първо място би трябвало да установим дали препоръчаната цена е в сходство с контракта, който има сред " Газпром износ " и " Булгаргаз ", изясни преди време Иванов.

Потреблението на ток се свива по-бързо от производството

От началото на тази година потреблението на електрическа енергия в страната е намаляло с близо 5% по отношение на 2017 година Производството обаче остава съвсем без смяна, защото износът на електричество е огромен и компенсира по-слабото вътрешно търсене. Заради множеството превалявания и пълноводието на реките пък е регистриран рекорден растеж при активността на водноелектрическите централи, до момента в който ВЕИ и базовите централи работят с по-слабо натоварване. Това излиза наяве от оперативните данни на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за енергийния баланс на страната от 1 януари до 2 септември 2018 година по отношение на същия интервал на 2017 година

Ток на блокчейн платформа

Повечето хора се сещат за токa единствено когато той спре или пък получат висока сметка. Сега обаче с вероятността за навлизането в енергийния бранш на нови съвременни технологии отпред с блокчейн - технологията зад криптовалутите, електричеството стартира да се отърсва от скуката. За към година се появиха близо 120 стартъпа и 40 съответни и обществено оповестени пилотни плана с фокус върху електрическия бранш и потреблението на блокчейн технологиите. Близо 300 млн. $ съгласно проучване на GTM Research под формата на ICO (първоначално набиране на капитал посредством блокчейн технология) и вложения от рискови фондове са вложени в тези инициативи единствено за втората половина на 2017.

Калифорния ще употребява единствено чиста сила от 2045 година

Калифорния одобри закон, съгласно който доставките на електрическа енергия в щата ще се образуват напълно от чисти източници до 2045 година Губернаторът Джери Браун подписа новия закон дни преди международната среща на върха за битка с климатичните промени да се организира в Сан Франциско. Зелени деятели приветстваха новата политика, само че доставчиците на електричество показаха песимизъм по отношение на заложените цели. Браун оспорва редица централни политики, идващи от Вашингтон, и е в спор с администрацията на президента Доналд Тръмп по ред тематики от сила до цивилен права.

Англия откри най-големия офшорен вятърен парк в света

Англия публично откри най-големия офшорен вятърен парк в света. Това се случва на фона на предизвестия от вложителите, че Brexit може да усили разноските за бъдещи планове от подобен мащаб, написа Guardian.

Walney Extension е ситуиран край крайбрежията на област Къмбрия, Северозападна Англия. Той е с размерите на 20 000 футболни стадиони и с потенциала си от 659 мегавата може да зарежда 590 000 семейства.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР