Още по темата: Общината изхарчи 430 000 лева за рекламни

...
Още по темата: Общината изхарчи 430 000 лева за рекламни
Коментари Харесай

Провал с проекта на Гладно поле пречи на бизнеса

Още по тематиката: Общината изхарчи 430 000 лв. за рекламни материали и пътувания Пловдив диша праха на другите с парите по "Региони в напредък " 20 млн. не стигнаха за дупките в центъра Площадът пред Централна гара - в девета глуха

С европейски средства, обезпечени по оперативна стратегия „ Региони в напредък ”, в „ Гладно поле ” трябваше до момента да има най-малко пет нови улици и още толкоз да са пред довеждане докрай, а вложителите да се редят на опашка за строителни позволения. Според Интегрирания проект за градското възобновяване кварталът сред Цариградско шосе и бул. „ Санкт Петербург ” е избран като зона за икономическо развиване с второстепенен административен център.

Единственото, което се искаше от локалната власт е с безвъзмездната финансова помощ да сътвори условия за бизнеса, т.е. добра инфраструктура - тръбопровод, канализация, електричество, комфортни пътни връзки в квартала. Според специалисти, изготвили проекта, на „ Гладно поле ” има опция за 600 000 - 650 000 кв. метра разгъната застроена повърхност.

За тази цел от общата финансова рамка от близо 81 млн. лв., планувани за Пловдив, „ Гладно поле ” получи планиран бюджет в размер на 18 млн. лв.. Но единствено на хартия, тъй като Община Пловдив най-малко на този стадий не съумя да усвои готовите пари.

Интегрираният проект, създаден от група специалисти и утвърден от Общинския съвет и ръководещия орган на Оперативна програма „ Региони в напредък ”, включва създаване на улична мрежа (главна и второстепенна) с благоустрояване и паркиране, в това число на ул. „ Богомил ” и „ Радко Димитриев ”, две детски градини на ул. „ Радко Димитриев ” 3 и ул. „ Богомил ” 79, реорганизация и уголемение на ул. „ Лев Толстой ", озеленяване. Задачата беше избрана още през 2015 година, само че и до този миг не е изпълнена.

Вече четири години компания „ Сайбис ”, която строи бизнес постройка на бул. „ Санкт Петербург ", чака локалната власт да извърши обещанието си за продължението на бул. „ Богомил ” и да го свърже с бул. „ Освобождение ”. Трасето даже не е стартирано, а забавянето на пътя пречи на бизнеса, споделят разочарованите вложители.

В продължение на няколко години в администрацията хранеха илюзии, че Министерството на защитата ще даде на тепсия 86 дка на Община Пловдив, освен това - безплатно, с цел да се разпореждат с парцелите. Една част от тях - да се продадат, друга да се отреди за административен център, трета - за пробутване на пътища. Военните обаче сложиха изискване - на първо време градската администрация да направи път за обслужване на настоящото отделение и по-късно ще се беседва за прекачване на парцели.

Четири години не стигнаха на Община Пловдив да се оправи с тази задача. Очевидно тя се оказа свръхсложна за потенциала на администрацията. Обяснимо е, за какво вместо 86 дка Община Пловдив ще получи единствено 16.

Има ли късмет да се осъществя зоната за икономическо развиване, или дефинитивно сме изтървали европейските пари?

Кметът Иван Тотев е оптимист. Оказва се, че в Община Пловдив едвам в този момент приготвят документите за кандидатстване по Оперативна програма " Региони в напредък " за зоната на " Гладно поле ". Според градоначалника инвестицията е 15 млн. лв. и включва вътрешна инфраструктура и ремонт на прилежащите платна на бул. " Санкт Петербург " и " Освобождение ".

" Подали сме данните към консултантите, те би трябвало да са подготвени с плановите оферти. Паралелно с това върви кореспонденцията с Министерството на защитата. Чакаме акт 15 за осъщественото от общината строителство на пътя към поделението по съглашението с военните за прехвърлянето на парцелите ", разяснява кметът.

Част от 16-те декара попадат в продължението на ул. " Богомил ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР