Още по темата: Община Пловдив на колене пред монополистите Санирането

...
Още по темата: Община Пловдив на колене пред монополистите Санирането
Коментари Харесай

Държавата инвестира над 50 млн. лева в панелките

Още по тематиката: Община Пловдив на колене пред монополистите Санирането подлуди блок в Кючука СНИМКИ Кметът на регион "Централен ": Кабелите - единствено подземен Подизпълнител на EVN остави цялостен квартал без интернет и телевизия

Над 50 млн. лв. са вложени от републиканския бюджет в санирането на остарели жилищни блокове в Пловдив по Националната стратегия за енергийна
успеваемост. Държавни пари са обезпечени за 57 многофамилни здания. Още 15 бяха трансферирани за дотъкмяване от
Министерството на районното развиване на община Пловдив по предходната
стратегия - „ Енергийно обновяване на българските домове ”.

Преди да стартират ремонтите, в Община Пловдив бяха определени компании, които обследваха блоковете, издадоха механически паспорти за положението им и пресметнаха какъв брой коства санирането на всеки от тях. Въз основа на тези документи разпоредиха проектирането и ремонтите посредством публични поръчки. В взаимозависимост от квадратурата сумите, които страната е платила на компаниите, варират сред 350 000 и 2 000 000 лв.. Срещу тези пари ремонтираха покриви, в случай че това се постанова, сменяха външна дограма, слагаха изолираност извън и в избите. Подмяна на общите част на ВиК не бяха включени в програмата.

От строителния отрасъл имаше огромен интерес към поръчките, като за някои от блоковете имаше десетки предложения от цялата страна.

Според разпоредбите контролът при санирането на блоковете се прави от строителен контрол, определен от Община Пловдив, и от сдруженията на етажните притежатели. След привършване на строително-монтажните работи притежателите подписват заявления, в които означават и забележките, в случай че имат такива. Само след тази документи се изплащат последните средства за обекта.

Програмата за енергийната успеваемост завършва и друга към този момент не е оповестена. Пловдивчани бяха скептични за изгодите от санирането, само че множеството сдружения са удовлетворени от ремонтите. Тези, които се съмняваха, в този момент съжаляват, че не са се възползвали от държавния бонус.

Заради мудността на екипа Община Пловдив се оказа на опашка в усвояването на средствата от Националната стратегия за енергийната успеваемост. Градът ни е изпреварен от Благоевград, Бургас, Хасково, Пазарджик, Стара Загора, а даже и от по-малките общини. Вторият стадий на санирането на жилищните здания ще се прави с парите по оперативна стратегия " Региони в напредък ". За Пловдив те са 18 млн. лв., а искащите са сдружения в над 100 здания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР