Още по темата Няма нито политически, нито институционален или обществен

...
Още по темата Няма нито политически, нито институционален или обществен
Коментари Харесай

Проект на антикорупционен закон няма, само странна концепция за нов мегаорган

Още по тематиката
Няма нито политически, нито институционален или публичен надзор за лицата от втория ешелон

Управленските цели на новото държавно управление

Дни откакто правосъдния министър Цецка Цачева съобщи след срещата си с президента предходната седмица, че евентуално до края на юли ще инистерство на правораздаването разгласи и странна форма на публични съвещания за подготовката на плана.

Противно на някои изказвания, чернова на законопроект още няма. На уеб страницата на Министерството на правораздаването и на платформата за публични съвещания в действителност са оповестени два документа в нетипична форма за публично разискване: единият документ е наличието на бъдещия закон, т.е. наименованията на глави и раздели на страница и половина; другият е " Консултационен документ по отношение на план на Закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество ", в който се изяснява каква е задачата на публичната консултация върху този законопроект, който обаче занапред би трябвало да бъде оповестен, с цел да може да има същинска и смислена консултация.

Задава се нов мегаорган

В " консултационния документ " в действителност има малко изложение на предлагането за нов закон. Прави усещане, че тази скромна анотация от две страници в действителност съдържа една единствена тематика - " основаването на нов обединен самостоятелен антикорупционен орган, който да сплотява функционалностите на съществуващи обществени органи и звена с съществена роля да прави действителни инспекции на декларациите за имущество и ползи, да реализира производства за определяне на спор на ползи и да прави отнемането на нелегално добито имущество. "

В концепцията няма дума за въпросите, които бяха препъникамъните пред приемането на плана за антикорупционен закон на Миглена Кунева - по какъв начин ще се разпишат пълномощията на новия орган, кой ще го сезира и на какви учредения ще се стартира процедурата за инспекция на имущество, спор на ползи, по какъв начин ще се прави оценката на приходите и имуществото, на кой стадий жителят ще бъде уведомяван и ще има право на възражения и претенции и т. н. Всички основни въпроси за процедурата са пренебрегнати на този стадий, само че през уикенда като по знак редица предтавители на българския политически хайлайф направиха послания, че новият обединен антикорупционен орган ще реши битката с корупцията.

Комисия от подръчни материали

От докумета излиза наяве, че новата Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество, ще се построи на основата на в този момент настояща Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ). Този орган ще инкорпорира и другите до момента съществуващи органи за битка с корупцията, макар, че те са потвърдили своята неефективност - Комисията за попречване и определяне на спор на ползи (КПУКИ), прословутият Център за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност към Министерския съвет - прочут като БОРКОР и съответното звено от Сметната палата, обвързвано с активността по анулирания Закон за гласност на имуществото на лица, заемащи висши обществени и други длъжности.

Идентична беше и концепцията в законопректа на Миглена Кунева, в това число и концепцията на процедура да се трансформира досегашната КОНПИ в новия свръхорган, а ръководителят ѝ Пламен Георгиев, който се употребява с доверието на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, да го оглави. Така се удължава и мандатът на членовете на КОНПИ, който се смята за първи мандат.

Какво в действителност се разисква

Тъй като законопроект към този момент няма, а и явно скоро няма да има, в случай че се съди по информацията за стадия на работа, на който е работната група в Министреството на правораздаването, излиза, че оповестените 30-дневни публични съвещания са за разискване на двете страници наличие на закона и идейния план за нов мегаорган с незнайни пълномощия и процедури.

Т.нар. консултационен документ е обтекаем и неразбираем даже и по тематиката за анонимните сигнали, която бе другият мощно проблематичен въпрос в проектозакона на Кунева. Въпреки че по думите на Цецка Цачева в новия законорпект тексът, който в този момент се предлага за разискване гласи: " Предвидена е опция всеки, който разполага с данни за корупция по смисъла на този закон за лице, заемащо обществена служба, да може да подаде сигнал до Комисията ". Тзи дефиниция на процедура не дава отговор на значителния въпрос - може ли да се образува инспекция по неизвестен сигнал и при какви условия.

От Министерството на правораздаването в неделя не бяха в положение да отговорят по кое време ще е подготвен и оповестен планът на бъдещия закон. Миналата седмица правосъдият министър Цецка Цачева предвижда, че това ще стане " Но в това време основаването на новия мощен антикорупционен орган бе рекламирано като повеля на Европейската комисия.

По тематиката работи и Лилия ИгнатоваПрезидентът изиска обединен антикорупционен орган, Нинова го поддържа

Истинска правосъдна промяна ще има, когато бъде основан обединен орган, който да има експлицитни пълномощия за битка с корупцията по високите етажи на властта, съобщи в събота президентът Румен Радев. Според него обаче, в новия орган би трябвало да влизат и чиновници с компетенцията на ДАНС, на проверяващи служители на реда, IT експерти, специалисти в региона на финансите, банковото дело. " Трябва в действителност тези хора, събрани в екип с задоволително пълномощия, с огромни заплати, да разровят всички крупни съмнителни публични поръчки, да гледат доста деликатно в това, което сега се случва ", сподели президентът.
" Трябва да намерим 15 души в страната, които да бъдат безусловно самостоятелни и добре платени. А самият закон елементарно се написа ", поддържа го в неделя и Корнелия Нинова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР