Още по темата Ново уведомление до КЗК от Инерком България“

...
Още по темата Ново уведомление до КЗК от Инерком България“
Коментари Харесай

Казусът ЧЕЗ може да намери логичното си решение в КЗК

Още по тематиката Ново съобщение до Комисия за защита на конкуренцията от „ Инерком България “ ЕАД

Казусът с блокираната от Комисия за защита на конкуренцията договорка за продажбата на българските активи на ЧЕЗ a.с на българската компания Инерком България, може да откри бързо и правно издържано решение. Преди дни стана известно, че притежателят на Инерком България Гинка Върбакова е напуснала управление на всички сдружения от групата Инерком, които имат слънчеви централи.

Това е забележителна смяна в събитията по договорката.

Основният мотив в решението на Комисия за защита на конкуренцията от юли, с което беше блокирана договорката - съществуване на хоризонтална и отвесна интеграция, която може да докара до „ определяне или усилване на господстващото състояние на обединената група”.

При новите условия, даже остро подложените на критика от експертната общественост причини на Комисия за защита на конкуренцията, към този момент не са използвани. С изваждането на фотоволтаичните централи от сферата на активност на купувача няма припокриване на дейностиот купувача и продавача.

Логично е Инерком да подаде ново заявление в Комисията за защита на конкуренцията, като няма предпоставки да се смята, че за произнасянето на Комисия за защита на конкуренцията ще е належащо доста време, защото цялата документи по договорката към този момент е проучена в дълбочина и би трябвало единствено да бъдат регистрирани новите условия.

Междувременно и ЧЕЗ Прага подаде тъжба, против решението на антиимонополната комисия в съда. “От пръв взор решението не наподобява свястно и в тази посока беше изработен и нашият разбор. Струва ни се, че решението на Комисия за защита на конкуренцията не е обосновано и по тази причина заведохме административен иск “, разяснява през август Мартин Новак, финансов шеф на ЧЕЗ а.с..

Казусът с блокираната договорка на ЧЕЗ а.с. в действителност е единствено един, въпреки и доста индикативен случай в отрицателната наклонност с отдръпването от България на огромни вложители в енергийния бранш, поради непредвидимата регулаторна среда, сложните условия за бизнес, корупцията и незадоволителната отбрана на вложенията и проблемите им с българската администрация.

Българската страна е страна по арбитражно дело, заведено от ЧЕЗ а.с.. Австрийската EVN и чешката ЕнергоПро също са завели арбитражен иск против страната ни поради липса на защитеност на вложенията им. Прогнозата на юристите е, че и при тези каузи ще се случи същото, както с всички останали до момента - страната ни до момента не е спечелила нито едно арбитражно дело, заведено от вложители против нея.

Сред последните обществено оповестени случаи е изгубеният интернационален арбитраж по желае на " Атомстройекспорт " за едностранното преустановяване на плана за АЕЦ " Белене ", вследствие на което българските данъкоплатци заплатиха към 1 милиарда лв.. Преди няколко дни стана ясно, че консултантската група Уорли Парсънс “ е осъдила държавната НЕК за 32 млн. евро за АЕЦ „ Белене “.

Колко още ще би трябвало да платим от джобовете си вследствие на явно недалновидни политически решения и непремерено популистко политическо държание и ще се случи ли това след последните решения на Комисия за защита на конкуренцията следва да разберем. Дано това не стане по сложния метод, тъй като всяка стотинка от платените към този момент милиарди по арбитражни каузи излиза от държавния бюджет и е за сметка на нещо друго – възстановяване на образованието и опазването на здравето, пътищата, националната сигурност, пенсиите.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР