Още по темата Новият ценови период в енергетиката - подготовка

...
Още по темата Новият ценови период в енергетиката - подготовка
Коментари Харесай

Новият ценови период в енергетиката - гледната точка на ВЕИ-производители

Още по тематиката Новият ценови интервал в енергетиката - подготовка за първа стъпка към цялостната лиерализация на пазара

Производителите на електрическа енергия от ВЕИ, в частност от фотоволтаични мощности и от водни централи (ВЕЦ) се оказват много удовлетворени от измененията, планувани от КЕВР в новия ценови интервал. Разбира се, упования, искания и пожелания, както и терзания не липсват. Това разясниха по време на полемиката: Цена „ Задължения към обществото “ и пазарни прогнози за идващия ценови интервал, част от поредицата Energy Managers’ Forum, проведена от сп. „ Ютилитис “ представителите на фотоволтаичната асоциация и от бранш хидроенергетика.

Производителите на електрическа енергия от слънце

Председателят на BPVA Меглена Русинова направи обзор на ценовите равнища на силата от слънце. Тя показа и обзор на въздействието върху цените в обедните часове на Пазар Ден напред от присъединяване на фотоволтаичните централи на БНЕБ. Според данните, изнесени от нея, цените от слънчевата сила оказват позитивен резултат в утринните и във вечерните часове като през годините той пораства от 15,5 % през 2017 година до 25,2 % през 2019 година (данните са от началото на годината до 31 май) в утринните часове и от 6 % през 2017 година до 20 % през 2019 година във вечерните часове. Съответно по думите й, това се е отразило и при определянето на прогнозната пазарна цена за фотоволтаичните централи от 1 юли тази година до 30 юни 2020 година да бъде 96 лева и 35 ст. За МВтч. За съпоставяне през сегашния ценови интервал е 78 лева и 98 ст. Или имаме растеж с 22 % по отношение на сегашния ценови интервал. Според Русинова КЕВР би трябвало да продължи да следи трендовете и при повишение на този позитивен резултат да отрази това и в цената по-рано от идващия ценови интервал. Председателят на фотоволтаичната асоциация обърна особено внимание на смяната на модела от страна на регулатора, с помощта на което се понижава и цена обвързване към обществото. В частност Русинова обърна внимание на намаляването на тежестта на зелената съставния елемент, която към този момент не тежи на пазара, на потребителите на електрическа енергия.

„ С смяната на модела през 2015 година по наша оценка и с въвеждането на нова експертиза в регулатора и приемането на новия модел на ценообразуване се стабилизира финансово системата и в идното ценово решение виждаме по какъв начин стабилизирането сработва. Изравняването на цената обвързване към обществото за битовите консуматори и стопанските консуматори дава своя резултат, като прелива тежестта от препоръчаната с 20 % по-висока цена за база с понижаване на разхода на обществото за съответните непазарни участници.

„ Огромната поддръжка, която всички български консуматори получаваме от европейската регулация в размер на малко над 880 млн. лв. доходи от въглеродни излъчвания на практика покриват на 100 % разхода на обществото за ВЕИ и високоефективно комбинирано произвеждане. Или в резултат на тази директна помощ от Европейска комисия, тъй като тя е обвързвана с осъществяване на европейските климатични политики от България, всички български консуматори ще заплащат в новия ценови интервал с 3 лв. и 60 стотинки съставния елемент за ВЕИ и 1 лев и 47 стотинки съставния елемент за високоефективно комбинирано произвеждане. В комбиниране с 5-процентните доходи от вноската на производителите във ФСЕС и в резултат на компенсацията, главно от въглеродни излъчвания се дава опция цена обвързване към обществото да бъде понижена с повече от 18 лв.. И тя да доближи равнище от 20 лв. и 49 стотинки. Подобна огромна поддръжка за всички български консуматори ние виждаме в идния ценови интервал и тъй като тя се разпределя по нов метод в компонентата на цена обвързване към обществото. През сегашния ценови интервал поддръжката за бизнеса и по-точно за високоинтензивния бизнес, който според насоките за държавната помощ на Европейска комисия може да употребява отстъпка от зелената съставния елемент беше 120 млн. лв.. Сега, в новото ценово решение то е 12 млн. лв. или 10 пъти по-малко. Но за сметка на това ние виждаме, това е различен тип политика на ръководство на приходите от въглеродни излъчвания, само че за сметка на това тази поддръжка се разгръща върху всички български консуматори в това число и битовите. За нас това е нов революционен миг, бих споделила, без да преувеличавам думата революционен, тъй като за първи път поддръжката на Европейски Съюз за българските консуматори има доста ясно изражение. Българските консуматори де факто от 1 юли няма да имат разход за зелена сила и за високоефективно комбинирано произвеждане “, сподели Русинова.

Разбира се представителят на фотоволтаичната асоциация не пропусна да изкаже и претенциите си за спомагателната такса, с която производителите на електрическа енергия от слънце и вятър са натоварени поради предизвикателство на разноски в системата. „ Досега те (таксите за достъп) за нас бяха 3 лв. и 2 стотинки, а в предходния ценови интервал - 6 лв. и 68 стотинки и чакахме от 1 юли даже да бъдат понижени, или да се запазят на равнище от 3 лв. и 2 стотинки. Сега ние виждаме едно нарастване с 2 лев и 10 стотинки и имаме доста въпроси “, сподели Русинова като сложи въпрос по какъв начин това се е отразявало и се отразява от ЕСО. Председателят на КЕВР Иван Иванов от своя страна се ангажира с търсене на вид, само че не в границите на новото ценово решение, което се чака след по-малко от двадесет дни да се търси решение. Нещо повече пое ангажимент за стимулиране с подзаконови актове развиването на възобновимите източници при развиване на нов стадий на вид ВЕИ-кооперативи.

Хидроенергетиците - ценовото решение е положително, провокациите остават

Не толкоз ценовото решение, колкото провокациите на пазара се оказаха в акцента на ръководителя на асоциация „ Хидронергия “ Боян Кършаков. Той напомни главните планирани пазарни цени (ППЦ) в решението на КЕВР.

ППЦ на базов товар – 89,00 лева./МВтч.

ППЦ за Водноелектрическа централа до 10 МВт – 83,36 лева./МВтч.

ППЦ за вятърна сила – 84,15 лева./МВтч.

ППЦ за слънчева сила – 96,35 лева./МВтч.

ППЦ за биомаса – 87,87 лева./МВтч.

Цена за Водноелектрическа централа благосъстоятелност на НЕК ЕАД – 70,40 лева./МВтч.

Цена за отговорности към обществото – 20,49 лева./МВтч.

„ Истината е, че на база на измененията в Закона за енергетиката и на база на това, че от 1 юли пазарът ще работи без цена за експорт и импорт на електрическа енергия е мъчно да се каже какъв ще е спреда със прилежащите страни. Тепърва следва да забележим “, сподели Кършаков, като изрази и виждане, че главната планирана базова цена, по цени на районните пазари е с „ консервативно ниво, само че чакаме да забележим какво ще стане, и по какъв начин ще се отразят тези промени на пазара “.

Кършаков регистрира и нарастването на цената на водните централи, които вземат участие в контракти за награди. „ Пазарната цена този път е увеличена на 83 лв. и 36 стотинки по отношение на предходната година и това, което прави усещане е, че за новия регулаторен интервал ние ще сме с най-ниската планирана пазарна цена “, означи той, само че добави, че в определянето й няма никакви забележки и, че е правилна и обективна. От асоциацията нямат и забележки и във връзка с цена обвързване към обществото, а и поддържат подобрението на модела през последните четири години.

Промените в Закона за енергетиката на процедура ще доведат до извеждане на всички водни централи над 1 МВт на контракти за награди от 1 октомври, което ще вдигне присъединяване на броя на Водноелектрическа централа на пазара на 68, а конфигурираната мощ, която ще се добави са 140 МВт от водни централи, които ще се включат интензивно на пазара. Това по принцип има позитивен резултат върху либерализацията на пазара и резултат върху възстановяване на ликвидността, изрази очакване Кършаков.

Претенциите на асоциация „ Хидроенергия “ са ориентирани по-скоро към бъдещето и районното обединяване на пазара. „ Премахването на таксите за импорт и експорт е добър метод, само че без обединяването ние отново ще си останем един дребен пазар мощно повлиян от доста дребни флуктуации “, сподели Кършаков.

„ Като производители няма да получим същински районни цени до момента в който обединяването не бъде изпълнени до дъно. Дотогава ще продължим да търсим работещ клирингов механизъм на БНЕБ, тъй като сега продължаваме да считаме, че има сериозен риск, чисто като кредитно - финансов риск за участниците в тази борса “, съобщи той и добави, че в случай че някоя страна не може да извърши контракта би трябвало да е обезщетена от другата за пропуснатите изгоди. „ За нас като производители е значимо да се подсигуряват финансовите условия, при които продаваме електрическата енергия си към този момент на пазара “, изясни той.

Боян Кършаков обърна внимание и на друга значима детайлност - регулярното погашение на наградите. „ Една категория от водните централи още не са получавали никаква награда към този момент 6 месеца, заради неразбории и обжалване на решения на КЕВР и анулацията им от съда. За част от тях също по този начин няма награда и би трябвало да се намерят механизми ВЕЦ-овете, изключително като са спечелили пред съда да не бъдат лишавани от награда “, безапелационен бе той.

В бъдеще по думите на Кършаков е значимо и реализиране на предвидимост на разноските на ВЕИ производителите за обезпечаване на предстоящата норма на възвръщаемост, а от не по-малко значение е и присъединяване производителите от ВЕИ в дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа енергия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР