Още по темата Новите санкции срещу Иран вдигнаха цените на

...
Още по темата Новите санкции срещу Иран вдигнаха цените на
Коментари Харесай

Цената на петрола достига нови рекорди в очакване на санкциите срещу Иран

Още по тематиката
Новите наказания против Иран подвигнаха цените на петрола до 4-годишен връх

Брентът удари 82 $ за барел, откакто Русия и Саудитска Арабия взеха решение да не усилват износа
25 сеп 2018
Съединени американски щати се пробват да обезпечат на съдружниците си опция на иранския нефт

Мерките идват малко преди да влязат в действие новите американски наказания против Техеран
24 сеп 2018
Руските петролни компании се отърсват от глобите

Повишените цени на суровия нефт и ниската рубла водят до рекордни облаги за огромните съветски производители
3 сеп 2018 Цените на петрола продължиха да се покачват и с началото на новата седмица, откакто диалозите сред президента Доналд Тръмп и представители на Саудитска Арабия през уикенда за компенсиране на доставките от Иран към този момент не дадоха доста изясненост и резултат. Допълнителна поддръжка за цените дадоха и данните за добивите в Съединени американски щати, които се оказаха по-ограничени. В понеделник брент се търгуваше за малко над 83 $ за барел, което е най-високата му стойност от 4 години насам.

Ограничения в предлагането

Предлагането на петрола се свива заради надвисналите наказания над Иран - до ноември ще бъде изгубен експорт от най-малко 1.2 милиона барела ирански нефт дневно. Икономическата и обществена рецесия във Венецуела също въздейства негативно на международното предложение. Важна роля играе и решението на Саудитска Арабия и Русия да не престават да лимитират размера на експорт и да не компенсират неналичието на Ирански нефт, новините за което непосредствено изстреляха петрола още нагоре предходната седмица.

По тази причина Доналд Тръмп е провел телефонен диалог с Риад, в който са обсъждали " стабилността на петролния пазар ". Посланията изпращани от американските петролни компании обаче опонират на упоритостите на Тръмп да се намалят цените на петрола. За втора поредна седмица се записва спад в американските добиви, което води до опасения, че ще се ограничи и американското предложение.

Възможни развития

Експерти пред Reuters разясняват, че света несъмнено е в интервал на лимитирано предложение, който, дружно с повишаващите се цени на петрола, ще продължи най-малко до първото тримесечие на 2019 година В настъпилата обстановка, петролът елементарно би могъл да скочи и до 100 $ на барел при нагнетяването на в допълнение геополитическо напражение, което не е било планувано от пазарите. Високите цени на петрола мощно удрят разрастващите се стопански системи в Южна Америка и Азия и водят до стесняване на пазари, някои от които към този момент са в рецесия.

От друга страна, сегашните високи цени може да са неизгодни и поради комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. При по-тежки последствия от разразилите се мита, търсенето на петрола може внезапно да се свие и по този метод да ограничи високите сега цени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР