Още по темата Нови промени в Закона за енергетиката целят

...
Още по темата Нови промени в Закона за енергетиката целят
Коментари Харесай

Депутатите от енергийната комисия приеха измененията в новия енергиен закон

Още по тематиката Нови промени в Закона за енергетиката целят отпушването на планове за 390 млн. лева

„ Абсурден “! Така ръководителят на комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев дефинира първи параграф от предлаганите промени в Закона за енергетиката, подложени на разискване в енергийната комисия.

Новите промени в Закона за енергетиката бяха импортирани при започване на месец юли.

В рамките на разискването той изясни, че европейският пазар допуска либерализация и не може зарядните станции за електрически автомобили да бъдат вкарани в регулация.

От Министерство на енергетиката надлежно обясниха, че първичният текст препоръчан от тях също не е предполагал контролиране на услугата ( от енергийния регулатор), само че в границите на съгласувателната процедура правосъдното министерство е възразило. „ Забележката е от Министерство на правораздаването и в случай че прецените, че този текст е неработещ, ние сме съгласни “, сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според плануваното изменение на закона за енергетиката в този момент текстът на параграф първи гласи: „..приема и управлява използването на методика за установяване на цените на услугите за зареждане на електрически транспортни средства, предоставяни от операторите на обществено налични зарядни точки като част от разпоредбите за търговия с електрическа сила.. “.

Делян Добрев изясни, че този текст на процедура ще накара хората, които са построили зарядни станции, на които електрическите автомобили зареждат гратис „ да пернат кабела и да си приберат зарядните станции “. В рамките на полемиката депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай също изрази единодушие, че този текст не би трябвало да основава спънки. Депутатите се схванаха по време на идните полемики текстовете във връзка с регламентирането правната рамка за зарядните станции за електрически автомобили да бъдат изчистени по този начин, че да подтикват пазара, а не да пречат.

Новите промени в Закона за енергетиката няма да могат да бъдат разисквани и гласувани от депутатите по-рано от средата на септември, заяви още Делян Добрев. Той изясни, че няма по какъв начин до края на юли показаните от държавното управление промени да минат на две четения в Народното събрание. Припомняме, че през август Народното събрание излиза във почивка.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова при представянето на промените изясни, че внасянето им се постанова, заради погрешно транспониране на някои от текстовете на евродирективите във връзка с пазара на електричество и природен газ. Ако страната ни не успее да ги гласоподава до края на юли е изправена пред заплахата от наказателна процедура.

Министър Петкова, която изясни, че промените са в няколко направления и касаят вярното и цялостно транспониране на евродирективата за вътрешните правила на пазара на електрическа енергия и природен газ, процедурите, свързани с прекачване на личен състав от отвесно интегрирани предприятия, съхранението на природен газ, основаването на правна рамка на точките на зареждане на електрически автомобили и промени, касаещи вещните права във връзка с сервитутите, въвеждането на формулировка за „ линеен енергиен обект “.

Депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков изрази подозрение във връзка нуждата от импортираните изменение в енергийния закон и изиска даване на спомагателна информация за водената преписка с Европейска комисия. Той съобщи, че на този стадий депутатите от Българска социалистическа партия в комисията няма да поддържат измененията. Министър Петкова от своя страна даде обещание цялостен достъп на депутата до желаната информация.

Председателят на комисията по енергетиката Делян Добрев разяснява и измененията във връзка с сервитутните зони. По думите му тези текстове е могло да бъдат признати при промените в енергийния закон, признати преди към 2 месеца.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР