Още по темата: Намериха мъртъв дядо Васил, който изчезна от

...
Още по темата: Намериха мъртъв дядо Васил, който изчезна от
Коментари Харесай

Синът на починалия дядо Васил: Опитват се да потулят...

Още по тематиката: Намериха мъртъв дядо Васил, който изчезна от дом „ Хармония “ Дом "Хармония " без асансьор и с пропуски в документите Вършилов навъртя 84 500 лева борчове за наем в дом "Хармония " "Марица " проверява: Дом „ Хармония “ неизряден, само че легален БГ парадокс в Пловдив: Бизнесмен пести наем със промяна на компанията

Четири месеца след гибелта на дядо Васил, който изчезна от Старчески дом " Хармония, " синът му Малин Иванов проговори пред " Марица ". Той научил инцидентно за изгубването на татко си, а от управлението на дома даже не изказали съболезнования за загубата.

Дядо Васил напусна " Хармония " единствено 3 дни след настаняването си. Две седмици по-късно бе открит мъртъв в канавка край Околовръстното шосе. Трупът му беше открит покрай бензиностанцията в посока София след разклона за Първенец. Така и не стана ясно по какъв начин 84-годишният мъж, който страдаше от тежка деменция, е напуснал постройката, която сякаш има непоколебим пропускателен режим. Наследниците му имат намерение да заведат дело против притежателя на дом " Хармония ".

- Г-н Иванов, минаха четири месеца от нелепата загуба на татко ви. Има ли подведени под отговорност?

- Абсолютно никой не е измамен под отговорност и това стартира да ме тормози. Затова имам намерение да пусна тъжба до основния прокурор на България и до окръжния прокурор на Пловдив. Не мога да подмина с лека ръка случилото се. Сега, вместо да отивам на рандеву при татко си, отивам на гробищата да запалвам свещи и нося цветя. Има отговорен за изгубването на татко ми и желая той да понесе отговорността си. Все отново съм се лишил от някои неща, с цел да го настаня там и да има кой да се грижи за него. Дълго се упреквах, че го оставих в дом. Ако беше у нас, колкото и да сме ангажирани, щяхме да го обгрижим по-добре и може би към момента щеше да е жив.

- Колко време живя в дом „ Хармония “?

- Три дни. Настанихме го на 11 април и на 14 април към този момент започнахме да го търсим. Последно вървях на рандеву в деня преди да изчезне. На идващия ден отидох на рандеву в 16,30 и не го открих. Дори не ме бяха уведомили и не знам дали щяха да го създадат, в случай че не бях отишъл на рандеву. Това е тотално безконтролно отношение от страна на шефа и на чиновниците. Преживяхме същински призрачен сън – обикаляхме непрекъснато по улици и паркове, лепяхме разгласи. Не го поисквам на никого.

- От дома бяха ли се обадили в полицията за случая?

- Не.

- Защо, какво ви обясниха?

- Казаха ми, че те не можели да подадат сигнал, защото не били никои. Аз бях този, който подаде сигнала до органите на реда. Чудя се тогава кой носи отговорност за здравето и сигурността на хората, настанени в дома...

- А вас за какво не са уведомили?

- Не получих отговор на този въпрос.

- Подозирате ли, че са се опитвали да го намерят и да потулят случая?

- Възможно е, тъй като съм чувал за други такива случаи, в които хора са напускали рамките на дома и по-късно те са ги прибирали, без никои да узнае. Просто шанс - намирали са ги и са ги прибирали. Баща ми не съумяха. Освен това, до момента в който търсехме татко ми, забелязах, че заключването на вратата не действаше.

- По кое време е липсващ дядо Васил?

- Има разминаване в часа на изгубване - някои настояват, че е обядвал и по-късно е липсващ, а други, че това се е случило след следобедната закуска. Няма прецизен час. Интересното е, че и живата защита, която е извън, нищо не е видяла. Това е мистерия. Той няма от кое място да мине с изключение на през вратата. Няма да се покатери през оградата, имайки поради, че колкото да ходеше. Ние живеем на четвъртия етаж и нямаме асансьор - до момента в който слезе до долу се изморяваше и сядаше да почива. Същото се случваше и до момента в който стигне до парка, а той е на няколко метра от нас.

- Тогава по какъв начин е минал 3-километровото разстояние от дом „ Хармония “ до канавката, в която беше открит?

- Не мога да си го обясня и не преставам да се запитвам.

- След като татко ви е бил в дома единствено 3 дни, предложиха ли ви да ви върнат част от месечната такса?

- Не, само че би трябвало да го създадат.

- Как се усещаше дядо Васил, до момента в който докато беше в дом " Хармония "?

- Казваше, че се усеща добре, не изглеждаше да е под упойващи субстанции. Последния път, когато го видях обаче, го бяха облекли с панталон на различен човек. Просто дрехата не беше негова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР