Още по темата Над 100 млн. евро ще бъде еврофинансирането

...
Още по темата Над 100 млн. евро ще бъде еврофинансирането
Коментари Харесай

Проекти за над 100 млн. евро ще се приемат по земеделската програма през 2019 г.

Още по тематиката
Над 100 млн. евро ще бъде еврофинансирането на неземеделски действия

Очаква се приемът на планове да стартира през май, средствата ще бъдат разпредели в 4 съществени бранша - произвеждане, услуги, занаяти и туризъм
18 апр 2018
Големи упования за еврофинансиране през 2018 година

Според оповестената стратегия би трябвало да бъде разгласен банкет на планове по 17 ограничения
7 мар 2018
Инвестиции за бизнеса по Програмата за селските региони през 2018 година

Очакванията са да се отворят 17 ограничения за еврофинансиране
17 яну 2018 Прием за планове с общ бюджет от над 100 млн. евро ще бъде отворен през идната година по програмата за развиване на селските региони. Това сочи индикативния график за работа на програмата през 2019 година, който е оповестен за публично разискване. Плановете са през идната година да се одобряват планове по седем схеми, в това число за общински вложения и дребни стопанства.

Най-много средства за поливно земеделие

Най-голямата скица, която ще бъде отворена през идната година, е ориентирана към напоителната инфраструктура. От общия бюджет от над 100 млн. евро, 50.4 млн. евро ще отидат по подмярка " Инвестиции в инфраструктура ", която е ориентирана към ремонт и възобновяване на напоителна и отводнителна инфраструктура, която обаче не е в съответно стопанство, а обгръща повече производители. По тази скица за финансиране могат да аплайват необятен кръг от участници: групи производители, сдружения за напояване, общини, даже страната. Максималният размер на подпомагането за един план не е посочен в индикативния график, само че е допустимо той да бъде 3 млн. евро съгласно разнообразни информации в медиите за схемата.

22 млн. евро за дребни фермери, други 8 млн. евро- за къси доставки

Други 30 млн. евро от програмата през идната година ще бъдат отделени по две схеми, насърчаващи дребните производители и късите вериги на доставки. По проект през май ще стартира банкет на планове за " Стартова помощ за развиването на дребни стопанства ", за което ще бъдат отделени 22 млн. евро. Целта на схемата, която обезпечава 15 хиляди евро най-много на производител, е да се укрепят дребните фермери в земеделието. През идната година се чака да започва и отлаганата във времето скица " Подкрепа за хоризонтално и отвесно съдействие сред участниците във веригата на доставки ", което ще е с бюджет от 8 млн. евро. Според проекта на агроведомството по тази мярка ще се одобряват планове за " къси вериги на доставки ", което е и един от целите на Европейска комисия в сегашния програмен интервал.

Още процедури

През идната година земеделското министерство планува още няколко схеми за кандидатстване. Така да вземем за пример през май се чака да стартира банкет за " Професионално образование и придобиване на умения " с бюджет от 8 млн. евро. Други 12.1 млн. евро ще бъдат ориентирани към схемата за вложения на културно и естествено завещание, която ще бъде отворена за вероизповеданията. Максималната сума, която може да бъде отделена по един план е за 400 хиляди евро.

Според графика на агроведомството през идната година ще започват и схеми, свързани с локалните инициативни групи- за помощ за подготвителни действия и за подготовка и осъществяване на действия за съдействие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР