Още по темата Мнения Daily: Зачитането на правата в Полша

...
Още по темата Мнения Daily: Зачитането на правата в Полша
Коментари Харесай

Мнения Daily: Окованата Иванчева или окованият разум

Още по тематиката
Мнения Daily: Зачитането на правата в Полша може да се трансформира в спомен

И още: Тръмп и неговите измислици за НАТО
1 авг 2018
Мнения Daily: Кому е преференциално решението на Конституционен съд за Истанбулската спогодба

И още: " Визията за България " на Българска социалистическа партия - завръщане към соца
31 юли 2018 Текст на Петя Владимирова за " Дневник "

След като на 17 април Десислава Иванчева, някогашният кмет на регион " Младост ", бе държана седем часа с белезници посред кръстовището пред Спортната палата дружно със заместничката й Биляна Петрова, а карцерът им бе излъчен онлайн в ефир, да се види по какъв начин лови властта корумпирани кметове... откакто в правосъдната зала държаха двете дами зад бронирано стъкло, с цел да не се чува какво споделят на медиите, и те лепяха бележки по стъклото... и откакто пред съда - тук внимавайте - пред съда! - ги вкарваха с белезници, заключени на ръцете откъм гърба, с цел да не демонстрират листове с манипулирани протоколи от СРС... Та след тези фрапантни показни осъществявания на борците с високата корупция по отношение на две дами

доживяхме да забележим венеца на спектакъла

- Иванчева освен с белезници на ръцете, само че и белезници (вериги) на краката и колан на кръста.

Каквито и наредби да са изпълнявани от Дирекция " Охрана " на Министерството на правораздаването - както настояват оттова, гледката е връх на парадокса в Територията, където арестанти и наказани или гладко могат да избягат, или - с цел да не избягат тези, които могат и знаят по какъв начин или са откупили бягството си, връзват всички наред. Включително и тази дребна жена, която, в случай че хукне нанякъде, ще бъде настигната и вкарана в пътя за секунди с пет бързи крачки.

Днес през целия ден адвокати ми изясняват, че Иванчева ще бъде затруднена да завоюва гражданско дело против дирекция " Охрана " за унизително обществено третиране към нея, така както самата тя по своя воля е предала на медиите видеото. А когато човек самичък изнесе такова нещо, видите ли, значи не съответната институция, а той самият прави унижението, на което е подложен, обществено.

Абсурдно е от позиция на публичната значителност на случая да се поддържа теза, че не е трябвало да популяризира видеото, с цел да си обезпечи правосъден триумф.
Напротив, абсурдът трябваше да стане обществено прочут, с цел да вдянат, в случай че могат, така наречените способени управляващи, че с папагалско използване на наредбите си са станали за смях, грубо горчив смях над тотално изгубения разсъдък. Веригите на краката на тази жена можеха да бъдат избягнати с двама-трима служители на реда допълнително. Но къде ти размисъл - те вземат ограничения...

Не е за занемаряване обаче и онази версия, която основателно е към този момент емблема на Територията - за мафиотизираните институции, които би трябвало да смачкат една определена от жителите, а не от партиите, жена за кмет, с цел да дадат урок - отново на жителите, че който не слуша, това го чака.

Това е то, най-страшното обръщение

То е отправено с изключение на към жителите и към съда: Щом е окована като терорист, значи е отговорна и би трябвало да бъде наказана. Това се случва в страната на изобилните закони и... изгубения разсъдък.
Грозната истина за българската полиция

Коментар на Иван Бедров в Deutsche Welle

Министерство на вътрешните работи харчи доста, а реализира малко резултати. През седмицата този извод бе онагледен с данни от Световната банка, която разгласява проучване за успеваемостта на разноските за полиция и пожарна в България. Докладът е диагноза: унаследена и несъответстваща конструкция от предишното, повтаряне на административни звена, разхищаване на всички нива, увеличаващи се разноски за прехрана и неспособност за вложения в рационализация...
Доверието е на дъното. Докладът стига до извода, че броят на служителите на реда е задоволителен, само че разпределението не е ефективно; че администрацията е прекомерно много; че ресурсите се разхищават; че по-пестеливите дирекции не служат за образец на тези, които разхищават с необятни пръсти; че даже сметките за ток и вода не се ръководят мъдро и така нататък
Всичко това ни споделя едно: Министерство на вътрешните работи не е помръднало доста от предишното и по тази причина не се оправя с провокациите на сегашното.

Фотограф: Анелия Николова

Системата на Министерство на вътрешните работи постоянно е обект на промени, само че те нормално са подбудени от съответни властови ползи - ще преместим една работа, ще обединим други две, след време отново ще ги разделим и така нататък Въпросът е по какъв начин това министерство съумя да доживее до 2018, без да се промени значително. Отговорът е явен - тъй като в този си тип то е преференциално за упражняващите властта.

Световната банка предлага сливане на някои от 28-те районни дирекции и намаляването им до 7. Това не устройва статуквото, тъй като цялостното припокриване сред структурите на изпълнителната, локалната и правосъдната власт с изборните региони е разковничето, което трансформира всеки локален партиен водач във всесилен стопанин на отредената му територия. Триединството сред наместника на ръководещата партия, кмета на регионалния център и районния шеф на Министерство на вътрешните работи е класика в българската политика - 28 партийни началници, 28 кметове на огромни градове и 28 полицейски шефове, към които се прибавят и 28 окръжни прокурори.

Това е затвореният кръг на властта - от разпределение на запаси, през напън против съперниците, до гарантиране на преизбирането. Така ръководи и ГЕРБ по места, по този начин управляваше и Българска социалистическа партия. Точно по тази причина съпротивата против възможен опит за уедряване на административни структури ще бъде мощна. И тъкмо по тази причина настоящето трудно положение на Министерство на вътрешните работи тормози по-малко политиците - както ръководещите, по този начин и опозицията, в сравнение с " заплахата " от някаква радикална стъпка за промени.

А една промяна в Министерство на вътрешните работи не е, меко казано, лесна работа. Правителството няколко пъти отстъпва пред всеобщите и от време на време излизащи от надзор митинги на полицейски синдикати. Всеки опит за смяна ще срещне опозиция и от средите на Министерство на вътрешните работи, и от средите на самата така наречен политическа класа. Затова е елементарно да се предвижда, че и този път тежката диагноза ще остане единствено в отчета на Световната банка и няма да чуем скоро планове за сериозна и некозметична промяна в Министерство на вътрешните работи. В това време българите ще не престават да заплащат големи суми - и за бюджета на системата, и за частни охранители. Резултатите ще продължат да са слаби, а доверието ще продължи да е едноцифрено. Докато системата не рухне и към този момент няма накъде.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР