Още по темата Министър Петкова: Догодина трябва да започне преносът...

...
Още по темата Министър Петкова: Догодина трябва да започне преносът...
Коментари Харесай

Премиерите на България и Гърция: Газовата връзка е от стратегическо значение за цяла Европа

Още по тематиката Министър Петкова: Догодина би трябвало да стартира преносът...

„ Реализирането на междусистемната газова връзка сред България и Гърция ще има основна роля за целия район и за Европа “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на среща с гръцкия министър председател Алексис Ципрас преди формалния старт на построяването на интерконектора сред двете страни.

„ Проектът е от стратегическо значение освен за нашите две страни, само че и за цяла Европа, в това число и за страните от Западните Балкани “, акцентира министър председателят Борисов и посочи, че интерконекторът ще докара до действителна диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. В диалога с гръцкия си сътрудник Бойко Борисов напомни, че в управническата стратегия на българското държавно управление е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развиване на пазара, в това число подготвителните действия, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в употреба на газовата връзка България-Гърция през 2020 година „ Изпълняваме поставените задания, с цел да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за района при конкурентни условия “, уточни още министър-председателят.

По време на срещата двамата държавни ръководители означиха и основното значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански планове и показаха значимото значение на градежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, цифровата инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите. „ Колкото по-добре се развиват тези наши общи планове, толкоз по-добре е за вложенията, за туризма, за пътникопотока, за товарите “, съобщи още Бойко Борисов.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България има за цел да обезпечи диверсификация освен на маршрутите, само че и на източниците на природен газ за България и района. Като част от развиването на Южния газов кулоар, посредством IGB България и прилежащите ѝ страни ще имат достъп до различни доставки от Каспийския район, както и от съществуващи или бъдещи терминали за полутечен газ.

Газовата връзка сред България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя стартира от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ потенциал е от 3 до 5 милиарда куб. м. Общата стойност на плана е 220 млн. евро.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР