Още по темата Милан между Дряново и Трявна Една история

...
Още по темата Милан между Дряново и Трявна Една история
Коментари Харесай

Пиши и да бѐгаме

Още по тематиката
" Милан " сред Дряново и Трявна

Една история за футбол, европари, селски игрища и DJ Теди Джорджо
1 юли 2018
" Тигрите оцеляват "... по български

Как без нито една победа в постоянния сезон и единствено с две победи в плейофите " Витоша " (Бистрица) остана в Първа лига
27 май 2018 През тази седмица остарелият анекдот за двамата българи, които надраскали... хм... нещо на Хеопсовата пирамида в Египет, стана мъчително действителен. Надписът " Локо София " се появи на ограда на Мемориала на мира в японския град Хирошима, издигнат в памет на починалите при атомната бомбардировка през 1945 година Новината доближи до България с помощта на японския ежедневник Asahi Shimbun, след което историята закупи собствен живот и у нас.

С типично японско внимание към детайла публикацията в Asahi Shimbun разказва по какъв начин мемориалът е бил опозорен с надписи с величина " 40 на 30 сантиметра " и разказва гнева към вандализма на неназован мъж на възраст към " 80-те ", както и на 60-годишен пешеходец, който особено пристигнал от Нагоя поради паметника. Става ясно, че част от надписите са изтрити, а за премахването на други ремонтът ще отнеме време.

След като новината беше публикувана в обществените мрежи, тя бързо доближи и до България, където естествено получи необятен отзив и отвращение. " Прочухме се! Надпис " Локо София " на монумент в Хирошима ", заяви уеб сайтът dnes.bg. Той припомня, че тимът на " Локомотив София " от три години към този момент не е част от футболния хайлайф, само че " железничарите " са се прочули в далечна Япония с вандалски акт, евентуално на собствен последовател ".

" Байганьовщината стигна до Япония ", написа и offnews.bg, като цитира репортаж на японската телевизия ANN News, съгласно която виновниците се търсят. В собствен коментар пък " Блиц " натърти, че надпис с името на обичания тим или музикален реализатор не е изкуство. " Художникът Банкси е най-популярният създател на сходни картини. Той е талантлив и прочут, само че все пак неизвестен, защото рисуването по стените на постройките без особено позволение е нарушаване на закона ", написа уеб сайтът.

Тъй като въпреки всичко става въпрос за Япония, отговорните не останаха дълго време анонимни. След еднодневно търсене на локалната полиция стана ясно, че това са двама чиновници от техническия екип на Софийската опера, която по това време е на турне в азиатската страна. Dariknews.bg цитира представители на операта, които показаха " откровеното си отвращение от осъщественото посягане против Мемориалния парк на мира в Хирошима и сервират извиненията си на японския народ ". От известието излиза наяве, че причинителите са били уволнени.

Новината провокира надълбоко отвращение, само че и доза здравословен комизъм в обществените мрежи. Надписът " Локо София " стартира да се появява по фотоси на редица исторически монументи от целия свят като Тадж Махал. Някои подсетиха, че причинителите елементарно са били открити, тъй като почитателите на " Локомотив София " се броят на пръстите на двете ръце. В историята се намеси даже някогашният стопански министър Божидар Лукарски, който е един от най-известните поддръжници на тима. " Само да уточня, с цел да разсея спекулациите! В България съм, не съм в Япония! ", написа той във Фейсбук.

А не трябва да забравяме, че български представители към този момент имат обичаи в сходни осъществявания. Преди три години футболистът Благой Георгиев беше задържан в Рим, откакто реши да издълбае с ключ своите букви на колона в Колизеума. А може би най-старият сходен надпис е на незнаен причинител, който написал на дървената врата, водеща към Божи гроб в Ерусалим - " Нетко от Копривщица, 1854 лето ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР