Още по темата Макрон: Франция желае България в ERM II,

...
Още по темата Макрон: Франция желае България в ERM II,
Коментари Харесай

Хладен душ за евро-надеждите на кабинета?

Още по тематиката
Макрон: Франция желае България в ERM II, само че дружно с банковия съюз

Изказването на френския президент не даде цялостна изясненост дали страната скоро ще влезе в чакалнята на еврото
18 май 2018
Защо България не желае в банковия съюз

След четири години отсрочване, нежеланието на България да влезе в единния банков контрол може да попречи на стремежа й към еврозоната
4 май 2018
Чакалня с добавена стойност

Евентуалното решение България да бъде позволена до преддверието на еврозоната би било щемпел за качество пред света
4 май 2018
Сделката на Борисов за еврозоната

България ще опитва да влезе в клуба на еврото до два месеца. Засега без да даде надзора над банките си, а това понижава шансът ни
4 май 2018
Горанов: Ден след утвърждението за ERM II ще аплайваме за банковия съюз

Министърът на финансите пред " Капитал "
4 май 2018 Представители на три от институциите, от чието мнение най-вече зависи дали България ще направи първата стъпка към еврото, идват в сряда София, с цел да обсъдят проектите на страната да кандидатства за влизане в европейския валутен механизъм ERM II, по-популярен като чакалнята на еврозоната. Визитата се реализира в деня, в който Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) афишират своите отчети за готовността на страните отвън еврозоната да одобряват единната европейска валута. Очаква се и двете институции да заключат, че България към момента не покрива всички критерии за участие.

Докладите се чакаха от кабинета, с цел да бъдат употребявани като фиктивен мотив България да задвижи процедурата за ЕRМ II. Влизането във валутния механизъм беше една от задачите, които държавното управление на Бойко Борисов се надяваше да реализира около сегашното българско председателство на Съвета на Европейския съюз и отворилия се политически прозорец.

Според източници на " Капитал " от централата на ЕЦБ във Франкфурт задачата на члена на изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре, който води представители на Еврогрупата (страните в еврозоната - бел.ред.) и Европейската комисия, е да разиска задълбочено желанието на България да кандидатства за валутния механизъм. Ако се съди по тона на източниците от ЕЦБ, концепцията на визитата е да накара българските управляващи да премислят тактиката си и да отсрочат подаването на документи за участие в ERM II.

Българското държавно управление към този момент съобщи, че до края на първото полугодие ще уведоми европейските си сътрудници, че желае да предприеме първите стъпки към присъединението на еврозоната. Въпреки ясно изразената поддръжка от Европейската комисия, от изявленията на представители на ЕЦБ и на някои страни членки, е ясно, че тези планове не се посрещат с доста възторг. Само преди няколко седмици министър председателят Бойко Борисов разгласи, че от България е поискано първо да се причисли към Mеханизма за тясно съдействие (банковия съюз). Това условие се слага като изискване от ЕЦБ от много от дълго време, само че напоследък част от страните членки също възприеха тази позиция. При визитата си в България по време на срещата на върха ЕС–Западни Балкани френският президент Еманюел Макрон също разяснява, че " Франция желае България да се причисли към ERM II, само че по едно и също време да влезе и в банковия съюз, което ще разреши да се следи чудесно банковата система на България ".

Самият развой по в включване в Механизма за тясно съдействие обаче е много муден. Той може да отнеме сред пет и дванадесет месеца. ЕЦБ може да изисква и спомагателна информация при преценката си, или пък, в случай че оценката й на банковата система, заключи, че има банки, които се нуждаят от преструктуриране, да отсрочи процеса още повече. Затова и българските управляващи гледат на това искане като на метод да се отсрочи кандидатурата им за предверието на еврозоната, защото участието в банковия съюз не е официално изискване, с цел да се влезе в ERM II.

Финансовият министър Владислав Горанов към този момент съобщи, че страната ще се причисли към банковия съюз ден след вероятно утвърждение за ERM II. Източници от ЕЦБ обаче неофициално разясняват, че е надалеч по-добре процесът по заздравяването на българската банкова система да стане преди София да влезе в чакалнията на еврото. Това евентуално значи, че участието на България в еврозоната ще се отсрочи във времето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР