Още по темата Лихви долу, такси горе В търсене на

...
Още по темата Лихви долу, такси горе В търсене на
Коментари Харесай

Как да платим по-малко банкови такси

Още по тематиката
Лихви долу, такси горе

В търсене на рентабилност банките гладко подвигат цената на услугите си
13 май 2016
Финансов консултант в джоба

Как да се ориентирам в морето мобилни приложения, които настояват, че ще ми оказват помощ да усъвършенствам персоналния бюджет
15 апр 2016 Банковите такси са неминуем и висок разход, който постоянно се подценява при ръководството на фамилния бюджет. А не би трябвало. Защото, в случай че всеки консуматор си сметне какъв брой е платил за обичайни интервенции, сметката може да не е дребна.

Това се отнася в най-голяма степен за хората, които вършат по-често банкови транзакции и интервенции. За тях, а и освен, има решение - съвсем всяка банка има предложения за пакети по разплащателните сметки, с които потребителите могат да спестят известни разноски. Но за задачата те би трябвало да са наясно какво е потреблението им на финансови услуги. Какво включват тези пакети? Обикновено с изключение на поддържането на сметка има гратис изтегляне на банкомат, стеснен брой парични преводи без такса и други услуги.

Какво още

Някои от нещата, които банките постоянно акцентират като спомагателни услуги, включени в пакета, са издаване на дебитна карта и активиране на електронно банкиране. Потребителите би трябвало да знаят обаче, че тези две услуги в множеството случаи и без друго са безвъзмездни, т.е. не носят добавена стойност на пакета, а се употребяват единствено като маркетингов трик. От друга страна, съвсем всички банки, по този начин или другояче, дават по-евтини банкови преводи през онлайн банкирането. Затова даже и включените услуги да костват доста по-евтино в пакет, в сравнение с независимо, той отново може да не е преференциален, в случай че не се употребява пълноценно. Освен това броят на включените интервенции към пакета са за месец и неизползваните от тях не се натрупват и трансферират за идващия.

Други услуги – като безплатното заплащане на ПОС терминал на обекти, регистрирани в чужбина, могат да бъдат несправедливо подценени. Това е по този начин, тъй като множеството банки не таксуват клиентите си при сходни транзакции. Но има и някои изключения – ПИБ да вземем за пример начисляват 0.25% при заплащане с карта на ПОС терминал в чужбина, само че таксата отпада, в случай че платежната карта е към пакет. Пощенска банка също имат такава такса - 0.37% на транзакция, само че използването на пакет не освобождава клиента от налагането й. За да се разбере дали един банков пакет би бил потребен, би трябвало да знаем тъкмо какъв брой ще спестяваме. Тези пакети обаче не включват валутни преводи, които, изключително когато са в евро, са най-скъпите в Европа. Освен това статистиката на Българска народна банка за междинните банкови в системата демонстрира, че някои от тях се намаляват, само че не и тези върху най-разпространените интервенции като преводите да вземем за пример (виж стр. 62).

Банковите пакети

Ето съответно какво оферират по-големите банки за клиентите си физически лица, като се има поради, че динамичността при тези услуги през последните 2 години не е огромна:

Уникредит има стратегия Модула, която може да включва четири предплатени услуги (общо за 8.95 лева виж таблицата), всяка от която се заплаща настрана. Това са (1) гратис изтегляне на всички банкомати (не единствено на Уникредит) в България (2.94 лева месечно), като другояче таксата за всяко изтегляне е 1.10 лева.; (2) 7 безвъзмездни комунални заплащания на месец (2.50 лева.), само че другояче цената на едно е 0.25 лева през онлайн платформата или 1.20 лева в банков клон; (3) безграничен брой sms уведомявания за придвижвания по сметката против 1 лева месечно вместо 0.1 лева за всяко настрана и (4) безграничен брой безвъзмездни вътрешнобанкови преводи в левове за 1.65 лева, подредени през онлайн банкирането, които другояче са по 0.5 лева Минималната месечна такса по програмата е 4.80 лева, като в нея се включва поддръжка на сметката (която другояче е 2.50 лева.) и първото равнище - услугата за гратис изтегляне на банкомат. Също по този начин тази такса се намалява на 3.80 лева след първите три месеца.

Банка ДСК е измежду последните огромни банки, които започнаха да оферират банков пакет с сходни условия . Преди това те имаха пакети, включващи само поддръжка на разплащателната сметка и отстъпка по заем или овърдрафт. Преди към една година обаче бяха стартирани ДСК Pay и ДСК Pay+. Първият е на цена от 2.50 лева месечно и включва гратис разкриване (2 лева иначе), поддръжка на сметката (което настрана коства 2 лева.) и 3 безвъзмездни вътрешнобанкови превода, направени през електронното банкиране. Всеки един от тях другояче е на цена от 0.60 лева ДСК Pay+ включва много повече екстри – на цена 4.50 лева месечно пакетът предлага гореизброените три услуги, а също по този начин 10 вместо 3 вътрешнобанкови превода, 1 превод към друга българска банка (иначе е 1.20 лева.), три комунални заплащания (0.20 лева.) и гратис изтегляне от банкомати, само че единствено на Банка ДСК, които другояче се таксуват по 0.3 лева всяко. Допълнителната екстра е, че банката предлага известна отстъпка по лихвата на кредитните си артикули на клиенти, които употребяват пакетите.

След като Сибанк купи ОББ и се сляха под името ОББ , тя към този момент е третата най-голяма банка в страната. Тя предлага 4 разнообразни пакета за физически лица – Привилегия (за получаващи пенсия в банката), Комфорт (за получаващи заплата), Стандарт и Активност. Първите две са свързани с приемане на регулярни заплащания в сметката, като Привилегия коства 1.80 лева месечно и включва с изключение на поддръжка и гратис изтегляне на банкомат (1 лева.) и осъществяване на комунални заплащания (0.2 лева.). Комфорт коства 3 лева месечно и включва същите неща, само че разрешава изтегляне само на банкомати на ОББ (0.3 лева.). Клиентите, които избират гратис изтегляне на случаен банкомат, може да предпочетат пакет Стандарт, който включва тази услуга при цена 4.50 лева месечно. Най-скъпият е пакет Активност, чиито три съществени разлики са, че включва дебитна карта с по-висок предел World Mastercard или Gold Visa, поддръжка на сметка в евро, с изключение на главната в левове и включва вътрешно- и външнобанкови преводи в левове, подредени през електронното банкиране. Цената на всяко едно е 0.79 лева за друга банка и 0.39 лева за ОББ. До 10 транзакции на месец той коства 6 лева, а за повече цената става двойна – 12 лева При закриване на всеки от пакетите, преди да е предходна година от откриването му, клиентът дължи наказателна клауза от 10 лева Практиката при останалите банки е пакетът да може да се закрие по всяко едно време или когато в сметката няма нужната за месечната такса сума.

Първа капиталова банка от няколко години предлага два съществени пакета – като единият включва интензивно потребление на онлайн банкиране. " Моят избор онлайн " коства 3 лева месечно и включва поддръжка на сметка и дебитна карта (2.50 лева иначе), гратис изтегляне на всички банкомати в България, неограничени вътрешнобанкови преводи (при 0.5 лева за всеки по тарифа), 2 безвъзмездни междунбакови превода (1.10 лева.), 20 sms вести (по 0.1 лева иначе) и гратис токен устройство за верифициране на онлайн транзакциите. Другият вид е със същата цена на пакета и включва до 5 вътрешнобанкови превода и 1 междубанков, които са подредени в банков клон. Пакетът също по този начин включва безграничен брой комунални заплащания, осъществени през онлайн банкирането, само че при тази банка те така и така не се таксуват. Отделно за младежите на възраст сред 18 и 24 години могат да употребяват ограничавания пакет против еднократна такса от 2 лева

Пощенска банка имаше най-голямото многообразие от пакети за самостоятелни клиенти на цени сред 3 до 20 лева на месец, само че все още са оптимизирали предложенията си и са оставили две от тях – " Моето банкиране " и " Моето семейство ". Първият коства 4.25 лева и включва поддръжката на една дебитна карта и две сметки – една в левове и една в евро или долари. Тегленето на банкомат е гратис единствено на банкомат на банката (иначе коства 0.30 лева.), включени са до 3 комунални заплащания (0.35 лева всяко), неограничени вътрешнобанкови преводи (0.95 лева.), без значение дали са през онлайн банкирането или на клон и 3 sms вести. Извън пакета Пощенска банка таксува 3 лева за активиране на услугата за sms вести, а по-късно по 0.12 лева на всеки изпратен sms при транзакция с картата или сметката. Другият пакет " Моето семейство " коства 7.85 лева и включва всичко разказано нагоре, само че също по този начин и още една сметка с карта в лв. на името на втори титуляр от фамилията, с която обаче не може да се тегли гратис на банкомат на банката. Ако потребителят получава служебната си заплата в банката, месечната такса е с 90 стотинки по-ниска. Пощенска е единствената от огромните банки, която изисква такса за разкриване на сметка с банков пакет.

Райфайзенбанк сега имат най-голямо предложение на разнообразни пакети . Сред тях най-хубави варианти предлага " За заплата ", който коства 2.60 лева месечно и включва поддръжка на сметка (1.70 лева месечно иначе), дебитна карта (1 лева годишно иначе), изтегляне от банкомат на банката (0.30 лева иначе), неограничени вътрешнобанкови преводи през електронното банкиране (0.40 лева всяко иначе), неограничени комунални заплащания (0.20 лева всяко иначе) и безвъзмездни sms вести – за които в противоположен случай се дължат 0.3 лева месечна такса.

При Сосиете женерал Експресбанк пакетите са три и се разграничават главно по лимитите на дебитната карта , която върви с тях – този с Mastercard Gold е 7.90 лева, с Mastercard Standard е 5.90 лева и със елементарна Mastercard Debit или Visa Electron – 4.90 лева Иначе в тях се включва с изключение на издаване и поддържане и гратис интернет банкиране, който другояче се заплаща (0.35 лева месечен абонамент), гратис изтегляне на банкомат на банката, 10 банкови превода посредством него на месец и застраховка Комфорт, която другояче коства по 1.33 лева на месец. Застраховката предлага възобновяване на разноските по замяна на ключове, преиздаване на документи и на суми, изтеглени до 48 часа преди вероятно открадване или изгубване на описаните движимости.

По-малките банки като Алианц и Пиреос също имат пакети за клиентите си физически лица. При последните обаче те са с лимитирана функционалност, като не допускат понижение или включени безвъзмездни парични преводи, а само единствено гратис изтегляне от всички банкомати, sms вести и комунални заплащания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР