Още по темата Комисия за контрол на Facebook Технологичните гиганти

...
Още по темата Комисия за контрол на Facebook Технологичните гиганти
Коментари Харесай

Ултрадесните консерватори доминират употребата на фалшиви новини в САЩ

Още по тематиката
Комисия за надзор на Фейсбук

Технологичните колоси като Фейсбук и Twitter са под напън поради подправените вести и речта на омразата, само че регулацията е сложна
2 фев 2018
Реч на омразата или ирония?

Може ли да се забрани нещо, без да бъде тъкмо дефинирано, или по какъв начин забавен проблем ускорява опозицията към закона против речта на омразата в онлайн пространството в Германия
15 яну 2018 Ултрадесните консерватори в Съединени американски щати са споделили повече подправени вести във Фейсбук спрямо всички други политически групи, взети дружно. Това демонстрира проучване на University of Oxford, което преглежда трите месеца преди речта " За положението на съюза " на американския президент Доналд Тръмп в края на предишния месец. То проучва политическите пристрастия и онлайн държанието на 48 000 Фейсбук страници и на 14 000 Twitter консуматори, с цел да дефинира кои групи разгласяват най-често погрешна информация от съмнителни източници.

Това е един от най-задълбочените разбори на подправените вести в обществените мрежи до момента и евентуално ще ускори натиска върху софтуерните компании да вземат ограничения във връзка с този феномен, написа Financial Times. Изследователите са открили, че групите и в двете крайности на политическия набор са потребявали и споделяли доста количество погрешни вести в интервала от октомври 2017 година до януари 2018 година

Кой какво разгласява

В този интервал ултрадесните " твърди консерватори " са споделили най-вече дезинформация, а сметки, които са туитвали хаштагове в поддръжка на Тръмп, са доминирали публикуването на подправени вести в Twitter. Във Фейсбук крайните консервативни групи са споделили линкове от над 90% от уеб страниците, определяни като източник на " агитация и идеологически крайности, мощно предубедена и тайна политическа информация ".

" Има от ден на ден доказателства за увеличение на поляризацията в американския новинарски пейзаж в отговор на президентските избори през 2016 година Доверието в новините е поразително разграничено във връзка с идеологическите линии и екосистемата на различните вести процъфтява, подхранвана от екстремистки, сензационни, тайни и прикрити мнения, подправени вести и други форми на дезинформация ", настояват от University of Oxford.

Идеологически групи

Изследването е разпознало 13 идеологически групи, класифицирани в категории, вариращи от " твърдо консервативни " до " бранители на правата на дамите ". Според него другите групи са мощно поляризирани. Поддръжниците на Тръмп да вземем за пример са най-изолирани в Twitter и споделят минимум линкове към вести, които са били оповестени от други групи.

Социалните мрежи настояват, че техният бизнес разчита на опцията потребителите да могат да споделят информация без цензура. Тази концепция обаче от ден на ден се слага под подозрение, изключително откогато бе разкрито, че съветски тролове са достигнали до 150 млн. Фейсбук консуматори в навечерието на американските президентски избори. Натискът за регулационни дейности против софтуерните компании се ускорява в Европа. Това е и една от аргументите неотдавна Фейсбук да разгласи промени в политиката си по отношение на новинарския поток в опит да приоритизира " висококачествени и заслужаващи доверие " вести.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР