Още по темата Кои са горещите ICO на есента Няколко

...
Още по темата Кои са горещите ICO на есента Няколко
Коментари Харесай

Блокчейн е пътят към децентрализация и ще извади от играта много посредници в бизнеса

Още по тематиката
Кои са горещите ICO на есента

Няколко забавни плана, които ще се опитат да съберат десетки милиони посредством блокчейн технологията
12 окт 2018
Японски банки ще оферират паричен трансфер посредством блокчейн технология

Това е част от проекта на страната да понижи използването на пари в брой
2 окт 2018
Ток на блокчейн платформа

Енергетика 4.0
14 сеп 2018
B2B: Блокчейн за бизнеса

Българската LimeChain създава решения за компании, употребявайки новата технология
7 сеп 2018 Дейвид Суомалайнен е шведски правист, един от известните европейски специалисти в региона на бъдещото използване на блокчейн технологията. Завършил е Университета в Гьотеборг. Работил е в шведското правосъдно министерство, а сега е в Шведския кадастър (Lantmäteriet), където дава отговор за дигитализацията на процесите в подтекста на правото. Суомалайнен е и член на EU Blockchain Observatory and Forum, където комуникира с доста държавни организации и корпорации за съдействие в региона на дигитализацията и блокчейн. Суомолайнен ще е преподавател на конференцията CEE Block Sofia, която ще се организира на 25 и 26 октомври в " София тех парк ". Повече детайлности на https://ceeblock.eu/

Какви са главните преимущества, с които блокчейн технологията може да е в помощ на обществото?
Могат да се разделят жестоко на две елементи. Първата е обвързвана с това, че технологията може да се употребява за повишение на доверието към цифровия свят. Тя би съдействала за по-ниски разноски в доста области, както и за основаването на нови компании и способи за цифров трансфер на стойности.

И второ, блокчейн технологията ни кара да се замислим по какъв метод вършим нещата и кой би трябвало да ги прави. Според мен този въпрос е много значим, макар че може да се дефинира за метафизичен. Бизнес моделите, контролът на данните и ролята на държавните организации се основават значително на концентрация. Сега разполагаме с технология, която се базира на децентрализацията. Все още следва да разберем изгодите от това за обществото, само че съм уверен, че има доста такива.

Според вас на кои промишлености ще повлияе най-вече блокчейн технологията?
Най-вероятно на финансовата промишленост. Това се дължи най-много на обстоятелството, че най-вече средства се влагат в такива блокчейн решения. Все отново считам, че множеството промишлености ще бъдат повлияни по някакъв метод и всеки доскорошен медиатор към този момент е нервозен. Вероятно има за какво.

Бихте ли разказали повече за работата си в тази област и за плана с Шведския заможен указател?
По специалност съм юрист, само че работя и по цифровите интервенции в Шведския заможен указател. Ролята ми е да се опитам да открия по какъв метод може да се цифровизираме в границите на правото. Експериментираме с нови технологии, с цел да открием по какъв метод те биха помогнали за работата ни. Разбрахме, че хората, които си служат с правни регулации, би трябвало да вземат участие в плановете от самото им начало. Технологиите се развиват бързо, само че в случай че хората, виновни за процесите - да вземем за пример политиците не поставят нужните старания, то забавянето ще се усети и в софтуерния бранш.

Що се отнася до плана с Шведския заможен указател, там вършим вероятни покупко-продажбите за продажба на неподвижен парцел, основани на блокчейн технологията. Блокчейн ревизира всички действия, които се правят по време на транзакцията. Например удостоверява, че продавачът е и притежател, а купувачът има разполагаем заем. Накрая ние записваме купувача в Имотния указател като нов притежател. Това ни демонстрира, че можем да автоматизираме и ускорим процеса, защото можем да се доверим на данните.

Все отново планът е още нов и има някои бариери, най-много правни, които пречат той да стане действителна част от работата на Имотния указател. Но съгласно мен има огромен капацитет. Тук изниква и различен въпрос - дали блокчейн технологията ще служи като нов стандарт за отбрана на данните? Ще се нуждаем ли изобщо от заможен указател в бъдеще? Може би тогава неговата роля ще се показва в това да подсигурява, че цифровият развой, основаващ се на блокчейн, работи.

Какво съставлява EU Blockchain Observatory and Forum (BOaF)?
Това е самодейност на Европейската комисия. Накратко BOaF демонстрира към този момент съществуващи блокчейн планове в Европейски Съюз и съставлява изчерпателен източник на информация в тази сфера. Също по този начин свързва хората, които се занимават с това, и търси рекомендации и политики за блокчейн технологията. BOaF разполага с помощници - членове от разнообразни области и страни, които знаят по какъв начин се работи с блокчейн. Например в този момент ще публикуваме отчет за GDPR и блокчейн, който съгласно мен ще е доста потребен за промишлеността. Смятам, че това е една чудесна самодейност, която е доста значима за Европейски Съюз. Съюзът би трябвало да заема значима роля в този развой, тъй като, както споделих по-рано, политиците не би трябвало да изостават от технологиите и бизнеса. Иначе заплашват нововъведенията.

Ако би трябвало да извършите прогноза, до какво равнище би стигнала блокчейн технологията след 5 години?
Смятам, че доста се преувеличава във връзка с тези неща. Затова се надявам да забележим действителен прогрес. Предполагам, че в бъдеще ще приказваме повече за децентрализацията, в сравнение с за блокчейн технологията. Тя ще служи най-много за инфраструктура, която работи на " заден декор " и по-скоро пази данните, а няма да бъде технология, която сама по себе си трансформира света. Също по този начин обаче имам вяра, че някои планове ще се осъществят като напълно нови нововъведения. Според мен най-успешният от тях ще бъде този, чийто основател не желае да управлява системата, каквито са множеството планове през днешния ден.

Какво място заема тематиката за киберсигурността в диалозите за блокчейн?
Това е съществена тематика, когато става въпрос за подобен вид технология и когато приказваме по какъв начин бихме прехвърляли стойност цифрово. Аз персонално обаче считам, че това, което е най-дискутирано през днешния ден, е да се намерят планове, които в действителност работят и основават стойност, както и са съобразени с политиките и регулациите. Киберсигурността постоянно ще бъде съществена тематика за полемики, щом става въпрос за онлайн пространството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР