Още по темата: Кметската фамилия нагази и в софтуерния бизнес

...
Още по темата: Кметската фамилия нагази и в софтуерния бизнес
Коментари Харесай

Галерията на „Гладстон“ - малко като мол, малко като...

Още по тематиката: Кметската фамилия нагази и в софтуерния бизнес Проектите на Тотев - същински неистини

Новата художествена изложба на „ Гладстон “ е съвсем приключена, само че предстоят тежки договаряния за това кой ще я стопанисва. Тя е издигната на мястото на остарялата изложба на Дружеството на пловдивските художници. Зданието, за което са броени 3,5 млн. лева, се чака да бъде намерено в края на юли или началото на август.

В момента служащите оформят пространството към зданието и засаждат декоративна растителност. За разлика от преди, мястото е съвсем голо и липсват дървета и зеленина.

Все още обаче не е доставено и инсталирано вътрешното съоръжение. „ Няма окачващи системи за картините и постаменти за статуи. Не са доставени аксесоарите, нужни за подреждането на една галерия “, съобщи пред „ Марица “ Снежана Фурнаджиева, ръководител на Дружеството на пловдивските художници.

Тя се надява тези дни от общината да им оповестят дали Дружеството ще има достойнството да направи първата галерия там и ще може ли това да стане до края на знаковата 2019 година Не е обяснен и въпросът кой ще ръководи най-новото арт пространство в Европейската столица на културата. По време на полемиките, проведени от кмета Иван Тотев, се чуха п​редложения със стопанисването <210> да се заеме Общината или фондация „ Пловдив 2019 “.

„ Надявам се, че с намесата на някои представители на изкуството и групите в ръководството в София, ще се вземе вярното решение и галерията ще бъде наша, което не пречи в нея да се организират концерти и поетични вечери “, добави Фурнаджиева. По думите <210>, не може галерията да се ръководи от доста хора или от лица, които не са в течение на изложбената активност. По време на скорошната галерия на Дружеството в Берлин те са провели сериозен диалог с ръководителя на Парламентарната комисия по просвета Вежди Рашидов. „ Г-н Рашидов счита, че не е допустимо тази постройка да не принадлежи на пловдивските художници “, споделя Снежана Фурнаджиева.

По думите <210>, има хрумвания там да се организират стопански конгреси и конференции, които са „ цялостни нелепости “. „ Не може сдружение с 454 художници, което е най-старото и най-голямо в България, да се изхвърли на улицата и в галерията да се прави всякаква халтура “, отсече тя. Според нея сходен вид би приличал на това да се изведат артистите от театъра или музикантите от Операта.

Дружеството на пловдивските художници е склонно на договаряния и отстъпки за потреблението на залата. Според създателите няма спънки да се организират изложения и поетични вечери. „ Картините могат да съжителстват отлично с останалите изкуства, само че не трябва галерията да се управлява от хора, които не са се занимавали с това ”, означи Снежана Фурнаджиева.

Отстраняването на сдружението би означавало да се унищожи 45-годишна традиция. Не може да стартира светът отначало с всяка политическа мощ, разяснява тя. Фурнаджиева не е напълно удовлетворена и от архитектурния образ на постройката.

„ Отрязаха предната част, която беше по-красива. Сега постройката е прекомерно изчистена и наподобява на мол. Бяхме създали доста артистични външни детайли, с цел да бъде по-уютна и за преминаващите. Поне вътрешната част е непокътната и ще се опитаме да я осъществим със смисъл и наличие “, заключи тя.

Междувременно проектант Петкана Бакалова съпостави галерията с мавзолея на Георги Димитров в София. Прилича на постройките от близкото минало. Близка е по жанр до Дома на културата „ Борис Христов “, което в прочут смисъл основава естетика, само че няма актуален образ, какъвто имат множеството здания за просвета и изкуство по света ”, акцентира тя пред Радио Пловдив.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР