Още по темата Китай ще изучава законите на ЕС чрез

...
Още по темата Китай ще изучава законите на ЕС чрез
Коментари Харесай

На годишната среща ЕС-Китай: Пекин може да се отвори за бизнес, ако наистина иска

Още по тематиката
Китай ще учи законите на Европейски Съюз посредством проучвателен център в София
от Дневник,7 юли 2018
Китай ще се отвори за вложения и ще почита разпоредбите на Европейски Съюз, даде обещание министър председателят му в София
от Дневник,7 юли 2018 Китай може още да отвори стопанската система си за чужденци, стига да желае. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия в понеделник в Пекин на годишната среща на върха сред Китай и управлението на Европейския съюз.

Обвиненията в протекционистични ходове против китайското държавно управление са от години, само че сегашният президент Си Цзинпин се пробва да усъвършенства имиджа на страната измежду задграничните компании на фона на комерсиалния конфликт със Съединени американски щати. В удостоверение на тези старания Пекин утвърди план за 10 милиарда $ за петрохимически артикули на немския колос BASF.

На взаимния брифинг с премиера Ли Къцян ръководителят на Еврокомисията разяснява, че точно такива планове демонстрират, " че в случай че Китай желае да се отвори, може да го направи и знае по какъв начин да го направи ".

Проблемите на фирмите

На последвалия бизнес конгрес той добави, че " имаме потребност от обективни и почтени многостранни правила, тъй като Европейски Съюз е открит [за бизнес], само че не е доверчив ".

Представители на европейски компании с бизнес на китайския пазар споделиха на форума, че търпят " огромни загуби " поради това, че държавното управление бави утвържденията на техни планове (Airbus), както и че биха желали да бъдат допускани по-близко до процеса за установяване на стандартите в индустрията (BMW).

Ли изиска от предприемачите да споделят паниките си за " кражба на интелектуална благосъстоятелност ", с цел да могат управляващите да подхващат " огромни ограничения ". В прессъобщението не се показва дали въобще някоя компания се е възползвала от предлагането му, показва Reuters.

СТО остава главен страж на свободната търговия

Другата основна тематика на срещата бе съхраняването на свободната международна търговия и многостранните, а не едностранните, дейности в регулирането ѝ. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплашва да вкара наказателни мита за китайски импорт за близо 500 милиарда $ и Пекин търси от Европа поддръжка в този спор.

Европейски Съюз обаче се въздържа от взимането на страна и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск прикани да се заобикалят търговски войни и да се реформира Световната комерсиална организация. Това би трябвало да стане в това число като ѝ се дават пълномощия да се бори с принуждаването на фирмите да предават част от технологиите си на локални сътрудници и да се проверяват по-подробно държавните дотации - две от главните недоволства на американския президент от дейностите на китайците. " Все още има време да предотвратим пропадането в спорове и безпорядък ", добави той.

И Европейски Съюз, и Китай приканиха комерсиалните разлики да се уреждат през СТО, до момента в който съгласно Съединени американски щати тази организация не може - или даже няма мандат - да се оправи с извънредно належащи и прекомерно огромни злоупотреби на Пекин.

В заключителния документ двете страни на пекинската среща потвърдиха уговорката си към мултилатералната комерсиална система - консенсус, който водачите не успяваха да реализират на форумите през 2016г. и 2017 година За пръв път предложенията за достъп до пазарите са посочени като част от " нова фаза " от договарянията за контракт за взаимна отбрана на вложенията.

Двете страни се договориха и за основаването на работна група за това по какъв начин да бъде реформирана Световната комерсиална организация.

Reuters разяснява, че в Европейски Съюз царува мощен песимизъм по отношение на обещанията на Китай да отвори още пазарите си, както и че има съмнения, че Пекин пробва да вбие чеп в най-големия търговски блок в света посредством усилване на икономическото си въздействие в Източна Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР