Още по темата: Кибернож премахва тумори в Университетската болница УМБАЛ

...
Още по темата: Кибернож премахва тумори в Университетската болница УМБАЛ
Коментари Харесай

В Детска хирургия са спасили хиляди малчугани

Още по тематиката: Кибернож отстранява тумори в Университетската болница УМБАЛ "Св. Георги " - най-голямото здравно заведение у нас Първата болница у нас потегля от съветски санитарен пункт под Джендема С Медицинската академия стартира „ златната ера “

Клиниката по Детска хирургия на УМБАЛ " Св. Георги " е първото детско хирургично поделение в България, основано е на 1 юни 1953 година. То е едно от първите и в Европа. Разполага с над 30 кревати, с поделение по детска анестезиология, реанимация и интензивно лекуване. В нея банкет в изискванията по неотложност се реализират когато и да е на денонощието на хирургично заболели деца.

Тя е републиканско консултантско звено за Южна България, като оказва методистка и консултантска активност безотказно. В нея се прави сериозна научноизследователска активност. През годините хиляди малчугани от цялата страна са били избавени с помощта на всеотдайната активност на лекарите и медицинските сестри. Спасявани са тежко заболели деца с тегло 800 грама и с огромни затруднения.

Един от най-сложните случаи там е на дете с херния на пъпната шнур, след която всички органи излизат на открито. Проф. доктор Пенка Стефанова, завеждащ на Детска хирургия, прави интервенция по способ, който се ползва единствено в няколко лечебни заведения в света в Съединени американски щати, Англия и Франция. Десетдневното момиченце, което е оперирано сполучливо в Пловдив, е може би най-малкото в света, на което е приложена вакуумна техника за затваряне на раната. По принцип техниката се ползва за случаи с деца доста рядко. Благодарение на помощта на донори клиниката се снабди с нова съвременна операционна маса.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР