Още по темата: Кибернож премахва тумори в Университетската болница УМБАЛ

...
Още по темата: Кибернож премахва тумори в Университетската болница УМБАЛ
Коментари Харесай

С Медицинската академия започва „златната епоха“

Още по тематиката: Кибернож отстранява тумори в Университетската болница УМБАЛ "Св. Георги " - най-голямото здравно заведение у нас В Детска хирургия са избавили хиляди малчугани Първата болница у нас потегля от съветски санитарен пункт под Джендема

През 1945 година Пловдив се снабдява и със своя първи университет с два факултета - Медицински и Агроикономически. Висшето здравно учебно заведение е разкрито към базата на Пловдивската първостепенна болница. По това време тя разполага с 615 кревати и 160 души личен състав и годишно в нея са настанявани към 13 000 заболели.

Безспорен престиж на Медицинският факултет е ерудитът и непостижим учител проф. Богоя Юруков. Той е основател на няколко катедри в академията: микробиология и паразитология, пропедевтика на вътрешните заболявания, факултетска терапия, фармакология и инфекциозни заболявания. С доста обич и почитание студентите и преподавателите го назовават Енциклопедия. Нестандартна е и биографията на проф. Юруков: до момента в който учи медицина в София, той следва политически и икономически науки в Свободния университет в Съединени американски щати и е Рокфелеров стипендиант. Има приети три медицински специалности и специализации в Хамбург, Букурещ, Балтимор, Париж и Франкфурт. Пет години след основаването на факултета в него към този момент преподават 27 хабилитирани преподаватели и 134 асистенти.

Пет години по-късно Медицинският факултет се обособява като Пловдивска здравна академия. За първи ректор на Медицинската академия е определен проф. доктор Елисей Янев, а в идващия мандат ректор е проф. доктор Живко Ламбрев. Не минава доста време и в подражателство на непознати мостри името на академията се трансформира на Висш медицински институт (ВМИ) „ Иван Петрович Павлов “.

За ВМИ „ Иван Петрович Павлов “ в края на 50-те години на предишния век стартира интервал на разширение и одобряване. Това е златно десетилетие за болничното заведение, когато ректор на института е проф. Тодор Захариев (1957–1964 г.). Създават се списание Folia medica, Централната научноизследователска лаборатория и замисълът на Стоматологичния факултет. Тази градивна линия е продължена и доразвита от идващите ректори ​- изтъкнатия интернист проф. доктор Антон Митов (1964​-1967 г.) и огромния хирург проф. доктор Пею Мишев (1966-1973 г.).

Централната научноизследователска лаборатория е построена в средата на 60-те години. В нея са съсредоточени неповторима научноизследователска инсталация и елитни фрагменти, които са подпомагали научната активност и диагностиката на всички клиники и катедри на института. През 1969 година, болничното заведение доближава 1420 кревати и личен състав от 1751 души. Годишно в нея се хоспитализират и лекуват над 24 000 заболели.

Повратен миг в развиването е строителството на новия Хирургичен блок, който е приключен в края на 80-те години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР