Още по темата КЕВР вече ще може да се произнася

...
Още по темата КЕВР вече ще може да се произнася
Коментари Харесай

Депутатите приеха новите промени в Закона за енергетиката

Още по тематиката КЕВР към този момент ще може да се произнася по покупко-продажби за активи на енергийни сдружения

С новите промени в Закона за енергетиката КЕВР ще се произнася последна по покупко-продажбите ( за придобиване на активи от енергийни предприятия), само че това не значи, че ще има решителен глас. Това сподели пред публицисти в Народното събрание ръководителят Комисията по енергетика и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев.

„ Основният текст на признатия законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката е с вносител Министерски съвет и третира вещни права за строителство на електропроводи и газопроводи. Имаше редакция на член 23а, която прецизира моментът, в който КЕВР се произнася по договорката. Досега текстът, признат в средата на годината по предложение на „ Обединени патриоти “, гласеше, че КЕВР би трябвало да се произнесе по подобен вид покупко-продажби. Сега редакцията е, че КЕВР се произнася чак след всички способени органи се произнесат “, сподели още Добрев и уточни, че по този метод се внася изясненост, а не се трансформира същността на текста.

В отговор на въпрос дали с тази смяна КЕВР ще има решителен глас и ще може да стопира договорка, Добрев отговори, че дали КЕВР е първа или последна при изговаряне, в случай че има негативно мнение от някоя комисия, това ще има законови последици.

Припомняме, че по време на съвещанието на енергийната комисия, която одобри на второ четене законопроекта, ставаше въпрос за това КЕВР да се произнася единствено при позитивно мнение от страна на другите способени органи, които би трябвало да дадат мнение.

Парламентът през днешния ден одобри препоръчаните от Министерски съвет промени в Закона за енергетиката. Те целят облекчение на режима на създаване на линейни енергийни обекти. Според вносителите става въпрос за планове на обща стойност от над 390 млн. лева

С промените се цели цялостно и тъкмо транспониране на условия на европейски наставления в националното законодателство. Създава се основава нужната правна рамка във връзка с операторите на обществено налични зарядни точки за зареждане на електрически транспортни средства, която липсва в националното законодателство към сегашния миг. Част от измененията са свързани и с учредяването на вещни права и с построяването на линейни енергийни обекти – газопроводи, електропроводи, нефтопроводи и така нататък

Промените вкарват правото на лишаване на съществуващата до момента опция операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи да отхвърлят достъп до тях заради утежняване на изискванията за доставяне. Въвежда се задължението при отвод от присъединение на нови консуматори, операторите на електропреносната, електроразпределителната, газопреносната и газоразпределителните мрежа да стимулират документално решението си. Основната цел е да се подсигурява по-голяма правна сигурност на ползвателите на енергийни услуги.

Предвижда се също по този начин и авансово уточняване на реда, по който регулаторните органи в България би трябвало да се произнасят по дадена договорка, като последна би трябвало да се произнесе КЕВР.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР