Още по темата: Кърпят бул. "Цар Борис III Обединител" Отварят

...
Още по темата: Кърпят бул. "Цар Борис III Обединител" Отварят
Коментари Харесай

Народът: Защо Кукленско е затворено, а никой не работи

Още по тематиката: Кърпят бул. "Цар Борис III Обединител " Отварят бул. "Македония "

Ремонтът на Кукленско шосе би трябвало да завърши до 1 септември, само че краят му е надалеч. Не се вижда дори и началото, тъй като тук на процедура никой не работи. За три месеца майсторите са оправили отчасти единия тротоар, а машините са фрезовали остарелия асфалт в едната лента на западното платно. " Не знам за какво трябваше да блокират придвижването толкоз рано, откакто няма да работят. Това е следващият парадокс в Пловдив ", разяснява Спас Иванов, който всеки ден минава по стеснения сектор в посока митницата. Според него аргументите за това безумство могат да са три - наетата компания има други обекти и мотае този, проблеми с плана, направен на инженеринг, или неразбории във взаимоотношенията сред изпълнителя и общината.

Ако такова безумство се случи в София, ще ги изхвърлят с парцалите, твърди Иванов. Става дума и за изпълнителите, и за възложителите, прецизира мъжът. ​

Първата копка на чакания с години ремонт на разрушеното Кукленско шосе бе ударена тържествено на 28 май. За фотосите кирките хванаха градоначалникът Иван Тотев и кметът на регион " Южен " Борислав Инчев. Днес и двамата нямат пояснение за забавата. Инчев не знае, а Тотев - не споделя.

Проверка на " Марица " през вчерашния ден сподели, че за 86 дни от старта на ремонта в действителност е реновиран отчасти единствено тротоарът от западната страна на булеварда от ул. „ Даме Груев ” до „ Скопие ”. Крайната лента на пътя е затворена за придвижване, без да е положен нов асфалт. Дълги колони от коли се точат всяка вечер в час пик. Шофьорите са изнервени и не си пестят солени мнения, като виждат, че на натовареното трасе работят единствено неколцина строители, а прогрес съвсем няма.

Ремонтът е предоставен от Община Пловдив на компания „ Европейски пътища ” и коства близо 6 млн. лв. с Данък добавена стойност. Договорът е подписан още през предишния октомври, само че на процедура стартира да се извършва едвам в края на май. Преди това компанията трябваше да направи план, защото публичната поръчка е за инженеринг. Проектирането се забави с повече от половин година, тъй като от Общината са сложили изискване да се откри решение за създаване на велоалея. Проектът няколко пъти беше внасян за утвърждение, само че специалистите го отхвърляха разновидностите като неудачни. В последна сметка напролет беше взето решение, че велоалеята ще мине по пешеходния тротоар.

Според контракта компанията има 90 дни период за ремонта, който стартира да тече от края на май. Но няма по какъв начин да бъде изпълнен за една седмица в случай, че и с изключение на тротоарите и велоалеята би трябвало да бъдат преасфалтирани и двете пътни платна до изхода от Пловдив.

" През трите летни месеци Кукленско шосе трябваше да бъде приключено.

Пари за ремонта има, защото те бяха заложени в общинския бюджет още през предходната година и са трансферирани в проекта за 2019-а. Предполагам три аргументи за огромното закъснение - организацията на работата, липса на техниката и неналичието на надзор от страна на Община Пловдив ", разяснява кметът на " Южен " Борислав Инчев. И той, както и водачите не крие възмущението си, че удобното време за ремонта, когато трафикът в града е по-слаб, на процедура е изпуснатото. Времето на летните отпуски свършва, завръщат се и учениците, и студентите.

Дори и през летните месеци част от леките коли заобикаляха задръстеното Кукленско шосе по ул. " Даме Груев ", която е в отчайващо положение.

Експерти означават, че градската администрация вкара в капан изпълнителя с условието самата компания да търси метод по какъв начин да прекара велоалея. Това изискване трябваше да бъде заложено в заданието за публичната поръчка, откакто администрацията направи съществено изследване и съгласува трасето с КАТ.

" Европейски пътища " изгубиха минимум три месеца за безсмисленото планиране на велоалеята по пътното платно. От КАТ ги порязаха с обоснован мотив, че трафикът на Кукленско шосе и сега е задоволително тежък, само че в случай че се лишават крайните ленти за колоездачи, ще настане пъкъл.

Трудно се стига и до решението трасето за колоездачи да бъде споделено пространство с пешеходците, като мине по тротоара. От двете страни на пътя има над 400 огромни дървета, които ще препречват пътя на велосипедистите, само че в последна сметка се стигна до този компромис. Живеещите в квартала обаче бяха учудени, че относително добре непокътната тротоарна настилка към ул. " Даме Груев " се кърти и на нейно място се слага нова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР