Още по темата Канадските банки се сблъскват със спад на

...
Още по темата Канадските банки се сблъскват със спад на
Коментари Харесай

Китайските банки се насочват към придобивания в чужбина

Още по тематиката
Канадските банки се сблъскват със спад на имотния пазар

Устойчивостта на ипотечните портфейли е под въпрос поради отпадащи регулации
28 авг 2017
Големи банки на Wall Street предизвестяват за спад на пазарите

Финансовите институции намират доказателства, че икономическият цикъл наближава рецесионната си фаза
27 авг 2017

Китайските банки ще търсят развиване в чужбина поради разширението на международната банкова промишленост, написа Financial Times. В същото време европейските и американските банки се концентрират от ден на ден в активността си в личните страни. Според данните на консултантската компания McKinsey Global през последното десетилетие интернационалното придвижване на капитали е спаднало с 65%, като половината от това намаляване може да бъде обяснено посредством намаление на равнищата на интернационалните заеми. Най-големите банки в Европа и Съединени американски щати отстъпват от интернационалните пазари, само че все пак финансовата глобализация е надалеч от края си – вместо това нараства ролята на Китай.

Европа отстъпва

Банките от еврозоната са водещите в изтеглянето от непознатите пазари. Според McKinsey интернационалната банкова търговия, обвързвана с европейските банки, е спаднала със 7.2 трлн. $ от 2007 година насам, или с 45%. Същото се случва и с финансовите институции във Англия и Швейцария, които се отдръпват от външните пазари след настъпването на рецесията преди десетилетие. Американските банки, които постоянно са спазвали наклонността да бъдат по-малко дейни на международния пазар, в сравнение с европейските, са се фокусирали върху растежа си вкъщи. Всичко това дава опция на Китай да разшири въздействието си отвън домашния пазар и Азия.

Четирите най-големи търговски банки в Китай са нараснали интернационалните си активи 12 пъти през последните 10 години и те към този момент доближават 1 трлн. $. Това е единствено 9% от всичките им активи, до момента в който при другите развити стопански системи задграничните активи на банките всекидневно са към 20%. Ако Китай последва тази наклонност, това значи, че през идващите години може да забележим още по-бързо разгръщане на китайските банки.

Следвай вложенията

Разрастването на китайските банки зад граница следва наклонността за по-големи корпоративни вложения от страна на локалните компании към останалата част от света – главно Европа и Съединени американски щати. Банките са и част от уравнението, като постоянно дават заеми, които финансират тези нови вложения. От 2005 до 2016 година директните вложения от Китай в чужбина са се нараснали 10 пъти и за предходната година те възлизат на 1.4 трлн. $. Едва 32 милиарда $ от тях са били вложени в Африка, сочат данните на McKinsey.

Това е част от цялостната външна политика на Китай, само че тя среща сериозен отпор от страна на по-развитите стопански системи. В Съединени американски щати има спор дали всеобщите китайски вложения съставляват опасност за страната, до момента в който европейските регулаторни органи гледат на всяка допустима договорка сред европейски и китайски компании по-подозрително, в сравнение с тези сред американски и европейски или вътрешноевропейски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР