Още по темата Какви ще са последствията от изтеглянето на

...
Още по темата Какви ще са последствията от изтеглянето на
Коментари Харесай

Оттеглянето на САЩ от ракетния договор с Москва ще се отрази на оръжейния контрол

Още по тематиката
Какви ще са следствията от изтеглянето на Съединени американски щати от Световния пощенски съюз

В момента разпоредбите разрешават на задграничните пощенски служби да се възползват от евтините колета до Съединени американски щати
22 окт 2018
Канада се причислява към новото комерсиално съглашение сред Съединени американски щати и Мексико

Това слага завършек на месеци неустановеност за бъдещето на една от най-големите зони за свободна търговия в света
1 окт 2018 Докато договорът е двустранно съглашение сред Вашингтон и Москва, Пекин не е стеснен да създава ракетите със междинен обхват на деяние. " Съединени американски щати няма да позволен Русия да прави оръжия, до момента в който на нас не ни е разрешено ". С тези думи американският президент Доналд Тръмп разгласи, че ще изтегли страната от подписания с Москва Договор за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние. И добави, че Русия " нарушава контракта от доста години ".

Опасенията, че Москва създава ракетни системи, които нарушават контракта, съществуват и преди встъпването в служба на Тръмп. Но настоящето му решение ще има доста отражение върху оръжейния надзор.

Експерти считат, че е трябвало да продължат договарянията за принуждаването на Русия да сътрудничи. Случващото се може да се окаже част от по-сериозен трус в цялата система от контракти за оръжеен надзор, която спомогна за преодоляването на стратегическата конкуренция през Студената война, твърди разбор на Военновъздушни сили. Зад желанието на американския президент може да стоят и други аргументи. Докато договорът е двустранно съглашение сред Вашингтон и Москва, Пекин не е стеснен да създава ракетите със междинен обхват на деяние. И Тръмп може да се притеснява, че това слага Съединени американски щати в неизгодна позиция по отношение на световната конкуренция с Китай.

Критики към решението

Германия първа измежду американските съдружници подлага на критика решението. Външният министър Хайко Маас прикани Вашингтон да обмисли последствията както за Европа, по този начин и за бъдещите старания за разоръжаване. Френският президент Еманюел Макрон е разговарял с Тръмп по тематиката. " Държавният глава акцентира значимостта на този контракт, изключително във връзка с европейската сигурност и нашата стратегическа непоклатимост ", се показва в изказване на кабинета на Макрон, представено от Reuters. Европейската комисия към този момент прикани Съединени американски щати и Русия да останат в контракта, който е съдействал за края на Студената война и е в основата на европейската сигурност. " Очакваме Русия да се придържа към контракта по явен метод ", декларират от Европейска комисия. Според анализатори в този момент дейностите на Тръмп принуждават Европейски Съюз да мисли за личната си защита.

" Не знам за какво предшественикът ми Обама не е предоговарял или не се е изтеглил ", разяснява Тръмп. През 2014 година Обама упрекна Русия, че нарушава контракта след хипотетичен ракетен тест. Но се счита, че е решил да не изтегля Съединени американски щати от съглашението поради напън от европейските водачи, които са предизвестили, че сходен ход ще възобнови процеса по свръхвъоръжаване.

По думите на представител на НАТО, представен от ТАСС, съдружниците в алианса неведнъж са изразявали угриженост, че Русия не съблюдава своите интернационалните задължения, в това число и по отношение на Договора за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние. " На срещата на НАТО през юли в Брюксел съдружниците подчертаха, че Съединени американски щати съблюдават своите задължения съгласно контракта, до момента в който държанието на Русия в течение на доста години води до подозрения ", споделя представителят. И напомня, че в изказване след срещата в Брюксел от НАТО са изразили терзания по отношение на съветската ракетна система 9M729: " След години на отказване напоследък Москва призна за съществуването на ракетната система, без да дава нужните пояснения и бистрота. При неналичието на какъвто и да е меродавен отговор от Русия за тази нова ракета съдружниците считат, че най-правдоподобно умозаключение би било това, че Москва нарушава контракта. "

Руската позиция

Кремъл разяснява, че Съединени американски щати нарушават контракта. " Това би била доста рискова стъпка, която освен няма да бъде разбрана от интернационалната общественост, само че ще докара до съществено наказание ", декларира съветският заместник-външен министър Сергей Рябков. Пред ТАСС той показва, че договорът е " значителен за интернационалната сигурност и сигурността в областта на нуклеарните оръжия, както и за поддържането на стратегическата непоклатимост ". Пред RIA Novosti Рябков добавя, че в случай че Съединени американски щати не престават да излизат от интернационалните съглашения, " тогава няма да имаме избор, с изключение на да предприемем ответни дейности, в това число отнасящи се до военната технология. Но не бихме желали да стигаме до такава степен. "

Според анализатори Тръмп може и да прави услуга на съветските военни ястреби, като развързва ръцете на Москва и й разрешава да упреква Вашингтон за възобновеното свръхвъоръжаване. В републиканските редици пък се чертае паралел сред протичащото се в този момент и комерсиалната договорка NAFTA, която Тръмп заплаши, че ще приключи, преди предишния месец да бъде контрактувана модифицирана нейна версия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР