Още по темата Какви са тенденциите на пазара на събития

...
Още по темата Какви са тенденциите на пазара на събития
Коментари Харесай

Рекламните агенции - между миналото и настоящето

Още по тематиката
Какви са трендовете на пазара на събития през 2018 година

Очертават ги представители на бизнеса в България
20 ное 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (20 ноември)

Комисия за защита на конкуренцията санкции Ozone.bg с близо 100 хиляди лева поради заблуждаваща реклама; Годината, в която телевизия " Алма матер " стана известна; Предстоящи информационни обучения; HBO смъква цената на онлайн платформата си; Коледната приказка на John Lewis и други
20 ное 2018
Голямата работа на рекламните организации

Кои са най-големите информационни групи в България, които ръководят близо 280 млн. рекламни вложения и по какъв начин дигитализацията трансформира бизнеса им
9 ное 2018 Измина още една година, през която рекламните организации в България пробваха разнообразни способи да трансформират бизнеса си. Дали посредством предложение на нови услуги, образуване освен на креативен, само че и на стратегически екипи или с взор към разгръщане на непознати пазари, организациите се преструктурират, тъй като досегашният модел не работи. Определението креативна организация също към този момент не дава отговор на действителната активност на фирмите. Те би трябвало да бъдат цялостни информационни експерти с решения, които бързо да се отразят на бизнеса на клиентите им.

Промените в рекламния бизнес могат да се проследят през приходите на най-големите организации в България. Общият им оборот от креативен услуги нараства постепенно и за 2017 година доближава 60.8 млн. лева Повече от една трета от тях са генерирани от организации, част от огромни информационни групи на пазара, а останалите се разпределят сред самостоятелни български организации с фокус върху креативните услуги.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. В класацията не вземат участие пет огромни рекламни организации - " РА Киви ", Brand New Ideas, FCB Sofia, Silver Advertising и Mag Communications, защото в техните обороти са включени медийни бюджети и доходи от други информационни действия.

Подредбата

За първи път от 2015 година насам разбърквания в класацията има още от първото място. Този път то се заема от guts&brainsDDB, които регистрират растеж в приходите от 26.5% през 2017 година Именно това беше годината, когато компанията стана креативен хъб за организациите от 23 страни в района, част от DDB Group, трансформирайки се в мотор на маркетинговите тактики на групата.

На второто място попада досегашният водач Publicis Groupe България, с четирите рекламни организации, част от информационната група. Saatchi&Saatchi, Publicis Sofia, Leo Burnet, BrandWorks и Red Lion генерират общи доходи от 7.4 млн. лева за 2017 година, което предствлява спад спрямо година по-рано. Със напълно дребна разлика в приходите третото място още веднъж е за организация, част от една от най-големите информационни групи на пазара - Graffiti BBDO.

Двуцифрени промени в приходите регистрират съвсем всички рекламни организации в класацията през 2017 година спрямо година по-рано, а разликите най-често се дължат на спечелването или загубата на обслужването на огромен рекламодател.

Huts JWT се подрежда на 4-о място тази година, а другата рекламна организация от групата JWT Sofia заема 17-о място. По думите на ръководещия шеф Янис Манакос организациите уголемяват потребителската си база, а рекламодатели, които към този момент обслужват, усилват рекламните си бюджети.

Повече от 3 млн. лева е разликата в приходите сред топ 4 организациите и идващите в класацията. На 5-о място попада рекламното звено All Channels Advertising, част от All Channels Communication Group, следвано от организацията Noble Graphics, която регистрира спад от 15.5% в приходите за 2017 година след преструктурирането на компанията. " Някои от услугите ни бяха изнесени отвън активността на организацията, което беше стъпка в вярна посока и към сегашния миг към този момент отчитаме позитивния резултат както във финансов, по този начин и в учредителен проект ", изяснява Чавдар Кенаров, създател и креативен шеф на Noble Graphics.

На 7-о място се подрежда New Moment New Ideas Company с приходите си, генерирани единствено от креативна активност. Още четири организации, част от най-големите информационни групи, попадат измежду рекламните организации с най-големи обороти през 2017 година Това са Ogilvy на 9-о място и The Smarts на 11-о, следвана от Havas Worldwide и Direct Media KRES.

През преструктуриране през 2017 година минава и reforma, която регистрира максимален растеж в класацията. Близо двойното нарастване на приходите до 2.8 млн. лева ги слага на 8-о място и се дължи главно на разгръщане на бизнеса. " Годината беше дейна както за обичайните ни клиенти като Mastercard, " Филикон 97 " и bet365, по този начин и за нови като " А1 България ", " Аксес Файнанс ", Национална мрежа за децата и други ", споделя Стелиана Колева, Client service director в организацията.

С разгръщане на бизнеса отвън страната изясняват растежа си от Interpartners, които заемат 10-о място. " Стратегията ни за разгръщане включва привличане на нови креативен попълнения в екипа с опит от чужбина или от мултинационални компании. Агенцията работи и за 6 клиента отвън страната, като развиваме и вътрешния ни продуцентски бранд WOW Videos ", разяснява ръководещият шеф Катя Димитрова.

На 14-о място с растеж в рекламните доходи от 40% за 2017 година се подрежда A Team, следван от организацията NEXT-DC, която регистрира спад от 25% по отношение на година по-рано. Той се дължи на пренасочване на организацията към още услуги, непознати пазари и прекратяване на партньорствата с някои клиенти. Това е годината, в която NEXT-DC сътвориха и BTL организацията The Kontakt.

По думите на Десислава Олованова, шеф на McCann Sofia, с смяна в екипа и мениджмънта стартира значителен растеж за организацията. Увеличението в приходите от 40% се дължи и на нов бизнес и по-мащабни планове за компанията, която тази година попада на 16-о място.

Агенцията Mullenlowe Swing застава на 18-о място и регистрира растеж от 23.3%, който също се дължи на привличането на нови клиенти - като минералната вода " Велинград ", и запазването на сегашни такива. Три години след основаването й в класацията попада и рекламната организация Nitram, която регистрира спад в приходите до 643 хиляди лева за 2017 година, което се дължи на загубата на клиента им тогава Easy Credit.

Какво следва

Мениджърите на най-големите рекламни организации остават по-скоро скептични за растежа на пазара през 2019 година " Ще има стесняване на медийните бюджети. Не виждам задоволително стопански предпоставки да порастват, което обаче покачва цената на организации, които с помощта на концепциите си с по-малко могат да донесат повече на клиента ", разяснява пред " Капитал " Мартин Димитров, създател и креативен шеф на Nitram.

Според Brand New Ideas пък, в случай че има растеж, той ще бъде слаб поради дребния ни пазар, на който цените се повишават гладко, както и поради мощните към момента обичайни канали за реклама.

Следващата година вложенията на рекламодателите в малкия екран ще продължат да държат максимален дял в медийния микс, само че Стелиана Колева от reforma предвижда цифровите медии въпреки всичко да отчетат двуцифрен растеж. " При всички положения психически ниската цена за " проба-грешка " в цифровия свят ще продължи да изкушава от ден на ден клиенти ", споделят още от Brand New Ideas. Именно това ще е годината, в която съгласно Янис Манакос терминът цифрови връзки ще стартира да остарява, а обичайните и онлайн медии ще се срещнат.

Скоростта при връзките ще бъде от основно значение за работата на фирмите в бранша през 2019 година " Проблемът е, че в конкуренцията за съответно позициониране в изменящата се информационна среда постоянно се пропуща най-същественото – в основата на всичко стоят ярките хрумвания и качественото наличие, всичко останало са принадлежности и ретранслатори ", безапелационен е създателят на Noble Graphics. Именно задачата за основаване на качествено наличие и положително потребителско прекарване ще води измененията в рекламните организации.

Използването на водачи на мнение в връзките ще продължи да бъде желан метод за достигането на нишова целева група и през 2019 година, а съгласно Катя Димитрова от ден на ден ще се търси всеки обособен консуматор, а не огромна недефинирана група.

Специалистите на пазара са единомислещи, че смяна би трябвало да има и в метода, по който организациите ценообразуват труда си. " Ако това не се промени и не се открият пазарни правила и минимални ставки, няма да има доста смисъл да назоваваме рекламата бизнес ", безапелационна е Олованова. Проблем в тази посока вижда и основателката на NEXT-DC Мария Тодорова. " Вместо да се пробват да оферират истински тактики, хрумвания и наличие и надлежно да се борят за положително възнаграждение на креативните хрумвания, организациите избират да смъкват цените. За да поддържат ниски цени, пък се назначават нископлатени фрагменти без опит и стажанти ", разяснява тя и добавя, че спад в доверието и равнището на сектора има и поради честото основаване на подагенции на огромни групи, които да обслужват съответен конкурс и клиент, с цел да може да се вземат оптимално доста клиенти от пазара, което също смъква доверието и равнището на сектора. " Повечето организации се пробват да продават всичко вкупом и смъкват цените за размер, което съгласно нас е губеща тактика в дълготраен проект ", добавя Тодорова.

За развиването на организациите през 2019 година са от основно значение и клиентите, които ще завоюват в края на тази година, когато нормално се организират редица рекламни състезания. " Надпреврата, придвижването по върховете на топ клиенти и организации, всичко това основава благоприятни условия за оживление и при разпределението на клиентите и бюджетите сред организациите ", споделя Харитон Димитров, ръководещ шеф на MullenLowe Swing.

По всичко проличава, че следва турбулентна година за рекламните организации, които със своята промяна се лутат сред предишното и сегашното, само че едно е ясно - единствено най-бързите и адаптивни ще оцелеят.

В идващите издания на " Капитал " поредицата ще продължи с ранглисти на медийните, цифровите, PR и BTL организации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР