Още по темата: Жалби замразиха жп възел Пловдив Комисията за

...
Още по темата: Жалби замразиха жп възел Пловдив Комисията за
Коментари Харесай

Спирачка пред жп възел Пловдив

Още по тематиката: Жалби замразиха жп възел Пловдив

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ стопира публичната поръчка за модернизацията на жп възел Пловдив. Две компании са обжалвали изискванията в поръчката. Това са софийската " Мостремонт 97 " ООД с 9 съдружници и Стопанско сдружение за строителство, ремонт и поддръжка на стоманен път " Згоп " АД - Нови Сад, Сърбия. В края на 2016 година 90 % от сръбската компания бяха закупени от " Жол Жондуши " от Казахстан. Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да се произнесе до месец по жалбите.

Мащабният план на Национална компания железопътна инфраструктура /НКЖИ/ включва рехабилитация на стоманен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в железопътните сектори Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре, в това число и гарите Пловдив, разпределителна и гара Тракия, Крумово и Скутаре. Обща стойност на плана е 103 477 234 евро, като европейското финансиране е 87 955 649 евро, а националното съфинансиране 15 521 585 евро.

Както „ Марица “ писа, част от поръчката е построяването на авто подлез под Централна гара, който ще свързва булевардите " Македония " и " Васил Априлов ". Плановете са тунел, дълъг 478 метра, да слиза на 6-7 метра подземен, тъкмо под Централна гара. Трасето на пробива следва плануваното в Общия организационен проект на Пловдив подземно прекосяване от бул. " В. Априлов " към бул. " Македония " под региона на гаровия комплекс. То е паралелно на съществуващия пешеходен подлез, като има планувани спирки на всеобщия градски превоз - трасето минава под бъдещата " Южна дъга ". Според упованията това ще е най-бързата връзка сред северната и южната част на града, разграничени от железопътната линия. Другият огромен плюс е, че ще намалеят тапите в автомобилния трафик и ще се усъвършенства методът на напредване в града.

По проект строителството би трябвало да продължи най-много 1066 дни. Миналия месец, на срещата при регионалния шеф Здравко Димитров шефът на НКЖИ Красимир Папукчийски даде дума, че ще създадат всичко допустимо да понижат периодите и да не основават безпорядък.

Новата пътна връзка ще излезе съвсем 80 млн. лв.. Финансирането е обезпечено с европейски средства от Механизма за свързване на Европа. Поръчката се разпорежда на инженеринг, т. е. определената компания или консорциум първо би трябвало да приготви план, а по-късно да го извърши. Оферти трябваше да се одобряват до 19 септември. Сега, след двете тъжби в Комисия за защита на конкуренцията, не е ясно след какъв брой време ще има рестарт на публичната поръчка. По първичен план, строителството на секторите от жп възел Пловдив трябваше да започва още предишния месец.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР