Още по темата Инвеститори виждат шанс за добри печалби от

...
Още по темата Инвеститори виждат шанс за добри печалби от
Коментари Харесай

HSBC е на път да стане първата чуждестранна компания листната на китайска борса

Още по тематиката
Инвеститори виждат късмет за положителни облаги от борсовите спадове на зараждащите пазари

Harding Loevner, Federated Investors и Wells Fargo усилват вложенията си в бумаги на компании от страни като Бразилия
9 окт 2018
Китай се пробва да притегли повече задгранични вложители с данъчни облекчения

Така Пекин се пробва да компенсира отрицателните резултати от комерсиалната война
3 окт 2018
Ню Йорк измести Лондон като най-привлекателния финансов център

Топ 10 е доминиран от азитските градове и единствено три европейски, София влиза на 97-о място за първи път
12 сеп 2018 Британската банка HSBC може да се трансформира в първата задгранична компания, чиито акции се търгуват на китайска борса. Това оповестява Financial Times, като се базира на анонимни източници, близки до финансовата институция. Листването може да се случи след реализирането на плануваната електронна връзка сред тържищата в Лондон и Шанхай.

Предстоящата договорка

Според източниците на изданието търговията с акциите в Шанхай може да стартира още на 3 декември. Финансовият инструмент, посредством който книжата на HSBC ще се оферират, е депозитарни разписки (CDR) - финансов инструмент, чиято цена следва тази на акциите на банката, търгувани в Лондон.

Листването на HSBC на китайската борса ще е алегоричен ход вследствие на години обмисляне. От една страна, това ще е първа стъпка към по-сериозно нахлуване на банката в основни азиатски пазари – част от новата тактика на банката, декларирана през февруари от новия основен изпълнителен шеф Джон Флинт. За китайските управляващи постигането на връзка Лондон-Шанхай това ще е огромна победа, откакто тази година китайските фондови пазари са се свили с 30%. Пекин, също така, от години търси метод да отвори тържищата си към интернационалните вложители по следен метод, а през тази година вкара спомагателни тласъци за интернационалните вложители.

Нов финансов инструмент

Регулираните CDR бумаги за пръв път са споменавани като способ за това още преди десетилетие, само че досега не са употребявани. Търгуването на HSBC в Шанхай посредством CDR ще бъде и тест на силата и приложимостта на новия инструмент. По-рано тази година производителят на смарт телефони Xiaomi планираше да излезе с IPO и на двата пазара по едно и също време посредством CDR на стойност от 5 милиарда $, както и с обичайно IPO за още 5 милиарда доара в Хонконг. От софтуерната компанията обаче се отхвърлиха от проектите си, което повдигна спекулации, че финансовия инструмент още не е подготвен.

" Това е и късмет депозитарните разписки да бъдат " тествани " като опция, защото до този миг те бяха съвсем непознати на китайските финансови пазари ", споделя анализаторът на BNP Paribas Джейсън Луи.

С изгледи за бъдеща интеграция

Успехът на HSBC може да отключи вълна нови вложения и световна интеграция на китайските тържища. Третият максимален брокер в Китай - Huatai Securities, разгласи проекти да набере 500 млн. $ посредством световни депозитарни разписки на Лондонската борса, когато фондовата връзка бъде осъществена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР