Още по темата Идва ли враждебен развод между ЕС и

...
Още по темата Идва ли враждебен развод между ЕС и
Коментари Харесай

Последни мъки преди развода

Още по тематиката
Идва ли " неприятелски бракоразвод " сред Европейски Съюз и Англия

Вероятността Обединеното кралство да напусне евросъюза без публична договорка е дребна, само че пък и в никакъв случай не е била толкоз огромна
16 окт 2018
Твърд Brexit ще понижи производството на BMW и Toyota във Англия

Германската компания ще реалокира сглобяването на модела Mini, а японската чака да прекрати краткотрайно цялата си активност на Острова
4 окт 2018
Източна Европа желае страните членки да заплащат повече в евробюджета

Увеличаването на вноските в бюджета на Европейския съюз ще значи по-малко понижение на разноските поради Brexit, да вземем за пример по политиката по доближаване
2 фев 2018
Колко ще боли Brexit без договорка

Въпреки че неуспехът на договарянията сред Англия и Европейски Съюз към момента е малко евентуален, само че за него се приказва все по-често
12 окт 2017 - Лондон и Брюксел маневрират по изискванията на бъдещите си взаимоотношения
- Англия желае да си резервира привилегиите на участието, само че без огромна част от отговорностите В Брюксел английският министър председател Тереза Мей бе посрещната от ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. Съществен прогрес обаче не бе реализиран

Фотограф: Reuters
Часът на истината за Brexit се отсрочва. Той трябваше да удари тази сряда, когато водачите на 27-те страни членки се очакваше да потвърдят изискванията на развода сред Европейски Съюз и Англия, както и да дефинират рамката на бъдещите си връзки. След това оставаше формалното утвърждение на двата документа и утвърждението на съглашението за овакантяване, което да разреши в 23:01 ч. по Гринуич на 29 март 2019 година Англия да каже довиждане на Европейски Съюз.

Вместо това в последния миг Брюксел и Лондон не се схванаха за малък, само че значителен детайл от бъдещото си следбрачно съществуване. Преговорите пропаднаха в неделя, откакто английският министър председател Тереза Мей реши да натисне спирачката, публично поради несъгласието с предлаганите от Брюксел ограничения, които да подсигуряват, че сред Република Ирландия и Северна Ирландия (която е част от Обединеното кралство) няма да се наложат гранични инспекции, когато Англия стане външна за Европейски Съюз страна. По-вероятната причина обаче е желанието на Мей да унищожи визията за " миролюбиво " привършване на договарянията, като по този метод измъкне малко причини отдолу под краката на вътрешнопартийните си критици, които я упрекват, че прекомерно елементарно приема изискванията на Брюксел.

За това и по време на срещата в Брюксел на процедура не се случи нищо значително. Както разяснява австрийският канцлер Себастиан Курц след вечерята на водачите на 27-те с Мей, те не са чули нещо, което до момента не са знаели. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обаче се пошегува, че езикът на тялото на английския министър председател излъчва положителна сила.

Всъщност границата сред двете Ирландии е единствено предлог. Истинската борба е за бъдещите връзки сред Англия и Европейски Съюз. Лондон се пробва по този начин да маневрира, че да резервира максимума от сегашните си права и благоприятни условия в единния пазар на Европейски Съюз, само че без да поема отговорностите, които той постанова. Брюксел пък не желае да разреши сходен трик, защото това ще разводни Европейски Съюз и ще сътвори рисков казус, който да бъде последван и от други. Патовата обстановка накара ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск да предизвести преди началото на срещата на върха в сряда: " Трябва да подготвим Европейски Съюз за сюжета, при който няма договорка, който в този момент е по-вероятен от всеки път. "

Ирландският възел...

До непредвидения поврат се стигна, откакто в неделя Тереза Мей отхвърли изискванията на Брюксел по съглашението за излизане на Англия в частта му за бъдещата граница сред Република Ирландия и Северна Ирландия. Това е, дружно с механизма за разрешаване на разногласия сред Лондон и Брюксел, последният останал сериозен въпрос, който би трябвало да бъде позволен.

Европейски Съюз и Англия желаят да не се допусне налагането на граници сред двете елементи на Ирландия, които са разграничени от 1921 година, когато по-голямата част от острова получава самостоятелност. Целта е по този метод да се избави съглашението от 1998 година довело до преустановяване на кървавите конфликти в Северна Ирландия. Най-силната гаранция за него беше общото участие в Европейски Съюз.
Предложението на Брюксел е Северна Ирландия да остане част от Митническия съюз и единния пазар, до момента в който бъде подписано ново съглашение за връзките сред Англия и Европейски Съюз, договарянията по което ще стартират, когато Brexit стане действителност. Ако до такова не се стигне или планува гранични инспекции, тогава Северна Ирландия би останала част от Митническия съюз, макар че другите елементи на Обединеното кралство няма да са. Според Лондон последното (т.нар. защитна мярка) би нарушило конституционната целокупност на страната, защото елементи от Англия ще се подчиняват на друго законодателство.
" Трябва да подготвим Европейски Съюз за сюжета, при който няма договорка, който в този момент е по-вероятен от всеки път. "
Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет
Контрапредложението на Англия беше да има особено съглашение, с което страната да продължи да следва европейските стандарти за стоките, тъй че да не се постанова тяхната гранична инспекция. Брюксел обаче отхвърли тази концепция, защото по този метод Лондон се пробва да си резервира достъпа до европейския пазар, само че без да съблюдава всички отговорности, които произтичат от него – да вземем за пример свободното придвижване на хора.
...и по какъв начин ще бъде развързан

На чисто техническо равнище договарянията може да завършат релативно бързо, защото съгласно разнообразни дипломати съглашението за излизане на Англия от Европейски Съюз е сред 80 и 95% готово. Самото то беше оповестено още през март, като в него бяха посочени частите, в които двете страни са съгласни една с друга, и тези, в които не са.

От понеделник към този момент започнаха да се появяват разнообразни хрумвания. Едната е " защитната мярка " за Северна Ирландия да планува опция и цяла Англия да остане в Митническия съюз и единния пазар, до момента в който не се контракти бъдещото комерсиално съглашение с Европейски Съюз. Разликата с английското предложение е, че Лондон ще би трябвало да поеме и отговорностите, които тази алтернатива изисква.

На това обаче твърдо се възпротивяват огромна част от твърдите брекзитъри (т.е. тези, които желаят цялостно разкъсване с Брюксел), изключително като се има поради, че комерсиалните договаряния могат да се проточат с години и по този метод Англия де факто да остане част от Европейски Съюз за нескончаем интервал след 2019 година, въпреки и без свои представители в Брюксел. Това би коствало към 9 милиарда евро на Лондон единствено през 2021 година

Отговорът на Брюксел е да предложи по-дълъг временен интервал. Сега, макар че Англия напуща Европейски Съюз на 29 март 2019 година, до края на 2020 година тя ще остане част от единния пазар. Целта е в този интервал да се контракти комерсиалното съглашение с Европейски Съюз, което, най-малко съгласно визиите на Лондон, ще резервира по-голямата част от сегашните английски привилегии при търговията с останалите страни членки. Брюксел предлага преходният интервал да се удължи до 2021 година с претекста, че по този метод ще има задоволително време да се договорят всички елементи и " защитната мярка " за Ирландия в никакъв случай няма да се наложи да влезе в деяние. Разбира се, в случай че това се случи, Англия ще би трябвало да заплаща за правото си на достъп до единния пазар. Това ще е добре пристигнало за 27-те, на които им предстоят кървави договаряния по бъдещия бюджет на Европейски Съюз за 2021 - 2027 година, от който се чака с по-малко пари да прави повече. Лондон естествено не е удивен от концепцията.

Възелът най-вероятно ще бъде развързан в идващите седмици, като Брюксел към този момент дава сигнали, че е подготвен на алегорични отстъпки за " защитната мярка " за ирландската граница. По време на речта си пред 27-те водачи от Европейски Съюз в сряда Тереза Мей също е загатнала тази опция, само че без да влиза в елементи. Въпреки това в сряда водачите на 27-те са били осведомени от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с ограниченията, които би трябвало да се подхващат при вероятно преустановяване на договарянията. Защото вероятността от " неприятелски бракоразвод " сред Европейски Съюз и Англия в никакъв случай не е била толкоз висока. Какво се случва, в случай че няма договорка? - Няма да има съответно съглашение за жителите на Европейски Съюз в Обединеното кралство или за жителите на Обединеното кралство в страните от Европейски Съюз. Англия към този момент е поела уговорката, без значение дали има договорка или не, да резервира правата на европейските жители, които към този момент са се открили в страната, само че може да се окаже, че има проблеми. Например Англия може да откаже право на престояване на всички тези, които официално са го придобили (живеейки повече от пет години на Острова), само че нямат документ за това. Със сигурност европейските жители, които се надяваха да придобият право на непрекъснато пребиване, до момента в който тече преходният интервал за излизане на Англия (т.е. до 2021 г.), няма да имат шанса да го създадат. - Вече е контрактувано Англия да извърши своите финансови задължения към Европейски Съюз до края на 2020 година, само че за това няма гаранция, в случай че няма цялостна договорка. Англия е дала към 11% от средствата в европейския бюджет през 2017 година, като чистата вноска на Лондон беше към 6% от него. България да вземем за пример би се лишила от доста по-голяма сума от изчезналата английска вноска в интервала 2019-2020 година, в случай че страните членки не се договорят да запълнят дупката след Brexit (много малко евентуален сценарий). Причината е, че не всички стратегии ще бъдат еднообразно орязани – най-пострадалата сигурно ще бъде кохезионната политика, защото там уговорките за заплащания към момента не са разпределени и парите не са действително преведени. - Европейски Съюз ще вкара мита и цени на границата с Обединеното кралство като трета страна, в това число инспекции и надзор на митническите, санитарните и фитосанитарните стандарти и инспекцията на сходството с нормите на Европейски Съюз. Транспортът сред Обединеното кралство и Европейски Съюз би бил съществено обиден. Проверките на границите могат да доведат до доста закъснение, да вземем за пример в автомобилния превоз и компликации за пристанищата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР