Още по темата И изборите в Германия не са застраховани

...
Още по темата И изборите в Германия не са застраховани
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Страните не могат да отказват да приемат бежанци

Още по тематиката
И изборите в Германия не са застраховани от съветската пропагандна машина

С проруски зов крайнодясната " Алтернатива за Германия " търси гласовете на съветската диаспора в страната
4 сеп 2017
Имиграцията и интеграцията са най-важните проблеми за германците

Бедността и престъпността тормозят по-малко жителите
28 авг 2017
Унгария гласоподава срещу имигрантите, само че референдумът е недействителен

Орбан желае да внесе ремонти в конституцията, тъй че Европейски Съюз да не може да разселва бежанци в страната
3 окт 2016
Елате ми на границата

Посещението на Виктор Орбан сподели, че настояванията на България към Европейски Съюз към този момент са сведени единствено до пари, само че съюз с Вишеград няма да има
16 сеп 2016

Съдът на Европейския съюз отхвърли в сряда обжалването от Унгария и Словакия на решението страните да одобряват избран брой чужденци от други страни в Европейски Съюз, които към този момент са получили там статут на бежанци. Така към страните от Източна Европа най-висшата правосъдна инстанция в Европейски Съюз насочва обръщение, че не могат да отхвърлят избраните им от Европейската комисия квоти най-вече за сирийци, които би трябвало да бъдат изведени от Гърция и Италия, с цел да се понижи натискът над локалните управляващи.

" Съдът отхвърля дейностите, подхванати от Словакия и Унгария против механизма за наложително презаселване на търсещи леговище ", се споделя в решението. В текста се добавя, че исковете на Братислава и Будапеща се отхвърлят напълно.

" В реалност механизмът оказва помощ на Гърция и Италия да се оправят с последствията от миграционната рецесия от 2015 година и е пропорционална мярка. "

Механизмът с квотите

Програмата бе основана от Европейската комисия и утвърдена от болшинството страни членки макар опозицията на някогашни комунистически страни, твърдящи, че обществата им не могат да одобряват най-вече мюсюлманските имигранти.

Първоначалната концепция беше да бъдат преселени до 120 хиляди души в продължение на две години. Но до момента действително в други страни са трансферирани не повече от 25 хиляди души.

В решението на съда по този мотив се споделя, че " дребният брой осъществени досега премествания в приложение на обжалваното решение може да бъде пояснен със цялост от условия, които съветът не би могъл да планува все още на приемането му, измежду които по-специално неналичието на съдействие от страна на някои страни членки ".

Reuters разяснява, че в този момент не е напълно ясно по какъв начин еврокомисията може да принуди несъгласните страни да одобряват бежанци, още повече че мнозина от тях и не желаят да се заселват в по-бедните страни от някогашния руски блок. Страни като Германия и Италия предизвестяват, че източноевропейските им сътрудници рискуват да изгубят част от еврофондовете, в случай че не проявят взаимност.

Петер Зига, министър на стопанската система на Словакия, разяснява пред публицисти, че " квотната система не работи, тъй че сега решението на съда е нерелевантно ". По думите му е нужен нов механизъм, а и казусът към този момент не е толкоз изострен, колкото по време на миграционната вълна от есента на 2015 година

Лидери в Източна Европа споделят, че Европейски Съюз би трябвало по-добре да управлява външните си граници, с цел да спре незаконната имиграция, и желаят стотици милиони евро финансиране за това. Брюксел дава отговор, че към този момент е овладял казуса и че не финансира телени огради, както изиска министър председателят Виктор Орбан в Унгария.

Деликатен политически миг

От 2014 година насам на територията на 28-те страни членки са влезнали над 1.7 млн. души от Близкия изток и Африка. През това време беше подписано съглашение с Турция, което на практика спря потока през Гърция и България, а на Либия се оказва помощ да ограничи броя на идващите в Италия.

Полша и Унгария обаче не престават да отхвърлят да одобряват и един човек по избраните им квоти, а Словакия и Чехия са позволили едвам десетина. Европейски Съюз опита да реализира компромис с тях, само че в последна сметка съдът наложи решението на Брюксел.

Това е политически внимателен ход, защото значи, че политика или промяна на миграционната скица на Европейски Съюз може да бъде наложена на всички макар опозицията на няколко страни членки. " Ако им го наложим, те ще го употребяват за своята антиевропейска агитация в личните си страни ", споделя посланик от Европейски Съюз по адрес на Полша и Унгария. " Но сега идващите са малко и ситуацията е, общо взето, под надзор, тъй че би трябвало да се върнем към механизма за взаимност. " Юнкер: Солидарността не е меню в ресторант
Будапеща изиска близо 400 млн. евро от еврофондовете за защитата на границата, само че ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отвърна с писмо във вторник, че " солидарността е двупосочна улица ", и изброи всички типове помощ, които Брюксел е предложил за преодоляване на миграцията.
Писмото, представено от изданието Politico, показва, че по време на миграционната рецесия от 2015 година Унгария е отхвърлила " опцията да извлече изгода от преместването на близо 54 хиляди души и е решила да върне съвсем 4 млн. евро, които са били предплатени от еврофондовете. Общо 6.26 млн. евро са били незабавно дарени, само че Унгария не е попълнила нужната документи, с цел да има достъп до повече от половината от тях. Освен това управляващите в Будапеща, поискали да им се възвърне половината от разноските по границата, не престават да имат достъп до европейски фонд за вътрешна и гранична сигурност, в който унгарският дял до 2020 година е над 40 млн. евро. Юнкер напомня още, че европейските дотации се равняват на повече от 3% от Брутният вътрешен продукт на страната, което е най-големият дял в Европейски Съюз.
" Солидарността е двупосочна улица. Има времена, в които страните може да чакат да получат помощ, и времена, в които те самите би трябвало да оказват помощ. Освен това солидарността не е меню, от което да си избираш пари за гранична защита и да отказваш да приемеш групово контрактувано решение за презаселване на хора ", цитира Politico извадки от писмото. То приключва с подготвеност на Европейска комисия бързо да изследва " характерни належащи потребности ", свързани с граничната сигурност, и да даде подобаваща помощ според законите на Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР