Още по темата: Хакнатата папка от НАП пази тайните на

...
Още по темата: Хакнатата папка от НАП пази тайните на
Коментари Харесай

Ето я хакнатата папка с тайните на политическия елит СНИМКА

Още по тематиката: Хакнатата директория от Национална агенция за приходите пази тайните на целия политически хайлайф у нас Говорителят на Национална агенция за приходите разкри задачата на хакерската офанзива Експерт за хакерската офанзива в Национална агенция за приходите: Ще изтичат още данни

Отмъщение поради свалянето на Тодор Живков от поста общоприет секретар на Българска комунистическа партия е една от версиите за хакерската офанзива в сървъра на Национална агенция за приходите. „ Труд ” видя, че спецът преднамерено е затруднил потреблението на изтеклите данни, като всичките файлове са основани на символичната дата 10 ноември 1989 година, 14,13 часа – това е датата на отстраняването на Живков от власт.

В поддръжка на тази догадка са ругатните, които се съдържат в писмото на хакера към развиването на българската страна след 10-ти ноември, написа " Труд ".

Хакерът е проникнал от чужбина в базата данни на Националната организация за приходите (НАП) още в края на юни. Вчера лице, което се показа за хакера разгласи, че е готово да разгласява още информация. Но от Национална агенция за приходите не изключват и вътрешен човек да е оказал помощ за източването на данни с имена, ЕГН-та и адреси от приходната администрация.

В понеделник неизвестен хакер изпрати писмо до медиите от съветски имейл с линк към сървър, откъдето всеки може да смъкна сензитивна информация за над 5 млн. български и задгранични жители, както и компании. В имейла той твърди, че е популяризирал 57 от общо над 110 компрометирани бази данни. Цялата компилация е към 21GB, подготвен съм да ви дам 11GB в CSV таблици, написа в писмото. Всъщност хакерът даде 57 папки с 1044 файла, взети от сървър на Национална агенция за приходите. Атаката е станала посредством SQL инжекция към сървъра. Базата данни е сложна за разшифроване, само че в някои файлове има данни на хора, които са подавали данъчни заявления, както и за търговски обекти и какво продават.

„ Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно “, написа създателят на мейла, който приключва с откъс на създателя на WikiLeaks Джулиан Асанж – „ Ние не прощаваме, ние не забравяме ” и с апел за освобождението му.

Част от досиетата съдържат данни, предоставяни от Национална агенция за приходите на други институции, или получавана от тях, и по тази причина имената им са: AZ (Агенция по заетостта), BACIS (Българска акцизна централизирана осведомителна система), NZOK (Национална здравноосигурителна каса) и други, само че файлове в тях мъчно се проучват. В досиетата има и имена, имейли и пароли на чиновници на Национална агенция за приходите, само че те още в понеделник са блокирани.

Говорителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров съобщи, че са сравнили 30% от информацията в досиетата с тази на организацията и данните са действителни. Има както остарели данни, по този начин и настоящи. Бъчваров обясни, че електронната услуга на Национална агенция за приходите за възобновяване на Данък добавена стойност, платено в чужбина, дала достъп на хакера до една от базата им с данни. „ Услугата краткотрайно е спряна и по този начин ще остане до възобновяване на осведомителната сигурност “, сподели Бъчваров.

„ 3% от базата данни на Национална агенция за приходите е наранена. Изтекли са освен персонални данни, само че и данъчно-осигурителна информация “. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след Съвета за сигурност, който бе призован от премиера Бойко Борисов. „ Не може още да се твърди, че има съветска интервенция в нерегламентирания достъп до сървърите на Национална агенция за приходите. Всичко се ревизира. В това число не е отстранена и версията за помощ от вътрешната страна “, сподели Горанов.

Вчера следобяд, лице, което твърди, че е незнайният причинител на хакерската атака, изпрати писмо до три медии, в което изяснява претекстовете си и акцентира, че е подготвен да направи обществени още данни. „ Аз съм съветски жител с българска брачна половинка. Родителите є сега живеят в България и видях с очите си какъв брой прецакана е вашата страна ”, изяснява той в писмо, изпратено през платформа за криптирана имейл връзка. „ Този теч се случва от 11 години. Данни са хаквани и през 2012 година Тогава никой не разбра, че сме съумели да инфилтрираме 30GB информация ”, написа мъжът и прибавя, че данните може да се видят в Web Archive (Internet Wayback Machine).

В Национална агенция за приходите имат IP адреса, от който е направена офанзивата и той е в чужбина, само че елементарно може да се манипулира. Затова от Национална агенция за приходите не го оповестиха обществено.

„ Във файловете тях има действителна информация – ЕГН-та, имена, адреси, вноски, заеми, има данни даже и за съдии и прокурори “, сподели Ясен Танев, ръководител на Българска асоциация за развиване на бизнес програмен продукт.

Информацията е отпреди повече от 10 години – от времето на 40-ото Народно събрание (2005-2009 г.), когато управляваше тройната коалиция на кабинета “Станишев ”. Тогава Бойко Борисов попада като кмет на София. В описите са всички депутати, министри и зам.-министри, регионални шефове, шефове и членове на управленията на държавни органи, кметове и общинари, виновни лица в партиите и магистрати. През 2009 година изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите е Красимир Стефанов, след това народен представител от ГЕРБ в 42-ото Народно събрание. Не е изключено досието да носи неговото име. Източените от Национална агенция за приходите 10,7 гигабайта данни са разпределени в 57 папки. Те съдържат голям брой имена, ЕГН, адреси, банкови сметки и суми, отнасящи се за Данък добавена стойност и други налози, акцизи, осигуровки, санкции и доста други.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР