Още по темата: Горещият картоф с паспортите на сградите отива

...
Още по темата: Горещият картоф с паспортите на сградите отива
Коментари Харесай

Експерти: Трябва армия, за да се спази срокът

Още по тематиката: Горещият картоф с паспортите на постройките отива в Общината Домоуправители питат кмета: Къде да намерим архивите за старите здания Инж. Марин Младенов: Техническият паспорт ще вдигне цената на парцелите

Паспортизацията е нужна, тъй като би трябвало да покаже кои здания имат някакви антиземетръсни ограничения в структурата си и кои не. За тези, строени преди 1987 година, е несъмнено, че не дават отговор на условията по отношение на земетръсната зона, в която попадат. Тогава съвсем не са прилагани такива технологии. Техническият паспорт е залегнал в европейска инструкция и е наложителен за постройките държавна, общинска и частна благосъстоятелност, получили позволение за градеж от 2007 година насам. Документът включва техническите характерности на постройката, указания за употреба и ремонт.

Трябва да отразява всички осъществени строителни и монтажни работи след въвеждането в употреба. Установява се устойчивостта при трусове, като се ревизира потъването, пропукванията, наводнение на мазетата с подпочвени води и така нататък Технически паспорти се вършат освен на готовите здания, а и на всички градежи. Още преди 5 години стана ясно, че страната и общините се оправдават с липса на средства, а жилищните кооперации не могат да се провеждат и да си поделят разноските. Бизнесът пък недоволства, тъй като разноските на едно фирмено произвеждане ще са в пъти по-големи от парите, които би трябвало да платят жителите. Техническият паспорт би трябвало да е наложителен за всяка договорка с парцел.

С програмата за саниране се смяташе, че казусът с паспортизацията частично ще се реши. Всички блокове по нея получаваха гратис това проучване. Броят им обаче напълно не бе толкоз огромен, че да може да се каже, че „ Проблем 2022 ” е решен даже отчасти. Факт е, че срокът е удължаван до момента цели 4 пъти, и то с претекста, че всички се оплакват от липса на средства.

Сега, в случай че постройката рухне при злополучие, законодателството не показва кой тъкмо би трябвало да носи отговорност - строителят или лицето, което е изготвило техническия паспорт на обекта. Лицето, което обследва, би трябвало не просто да установи, че постройката е проблематична, а да даде рекомендации за усилването. Без план сходни дейности са невъзможни. По-тежка е обстановката при постройките без непокътнати градивни проекти. При тях за правенето на механически паспорт е належащо да бъде извървян противоположният на строителството път - от действителни здания към чертежи на структурата. Това е един доста по-сложен и по-скъп развой от проектирането.

Сградите, които имат потребност от паспортизация, са толкоз доста, че ще е нужна войска от квалифицирани проектанти и инженери. И доста време. А тъкмо то е малко, тъй като 2022-ра идва.

„ Българите сме такива ​- сопа не ни е нужна - би трябвало да ни бръкнат в джоба! Докато мъдруваме, мъдруваме, най-после ще има един невъобразим напор. Общината би трябвало да свика поданството и да го запознае с това какво следва. Хората не знаят нормативните условия и си мислят, че някой си основава работа за едни пари ”, споделя инж. Петър Попов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР