Още по темата Гърците в чужбина не бързат да се

...
Още по темата Гърците в чужбина не бързат да се
Коментари Харесай

Инвестициите в жилищно строителство в Гърция са се свили с 96% след кризата

Още по тематиката
Гърците в чужбина не бързат да се завърнат макар края на избавителната стратегия

Това вреди на изгледите за възобновяване след икономическата рецесия
21 авг 2018
Сделката за Гърция: Спасение, само че под друго име

Гърция и Европейската комисия са пред договорка, която ще разреши на Атина да излезе от избавителната стратегия
21 юни 2018 Инвестициите в жилищно строителство в Гърция са се свили с 96% сред 2007 и 2017 година Това отбелязва най-големия спад в този бранш в историята на страната. Въпреки че вложенията в други подотрасли в строителството също са намалели - както като суми, по този начин и като дял от общите вложения, при нито един бранш няма такова фрапантно понижение, написа гръцкият уебсайт ekathimerini.com.

Според Асоциацията на гръцките възлагащи сдружения (SATE) през 2007 година вложенията в жилищно строителство в страната са се равнявали на 25 милиарда евро. През предходната година вложенията са намалели до скромните 1 милиарда евро. Негативната наклонност в жилищния бранш в Гърция се разграничава от останалата част от строителството и не може да бъде напълно обяснена с общото стесняване на вложенията в гръцката стопанска система след икономическата рецесия.

Рекорден срив

Другите браншове на строителството също са записали спад на вложенията, само че по-много по-устойчив и следен метод - от 8.9 милиарда евро през 2007 до 7.1 милиарда евро за предходната година. Строителния бранш, който беше мотор на стопанската система на Гърция, се е свил до 36% от общите дълготрайни вложения през 2018 година по отношение на 56% през 2007 година Като това е най-голямото намаляване спрямо останалите стопански браншове. В безспорни стойности това се равнява на 60.5 милиарда евро преди началото на икономическата рецесия в страната и 22.4 милиарда евро в този момент.

Гръцката стопанска система се пробва да се възвърне от рецесията, в която изпадна през последните десетина години и се наложи да бъде спасявана с общите условия на Европейския съюз и Международния валутен фонд. През август Атина излезе от избавителната стратегия, само че занапред следва да се решат проблеми като стимулиране на растежа, привличане на вложения и оправянето на банковата система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР