Още по темата: Галерията на "Гладстон" отесня, преди да отвори

Още по темата: Галерията на "Гладстон" отесня, преди да отвори ...

Три галерии по света, които станаха шедьоври.

Още по темата: Галерията на "Гладстон" отесня, преди да отвори врати Снежана Фурнаджиева: Превърнаха ни в наематели на собствената ни сграда Как се роди Кашона? Кметът и ГБС осакатиха проекта на арх. Бакалова

Три сгради за художествени галерии станаха обект на ласкави оценки през последната година. Всички те въплъщават философия, която ги прави невероятни. И нито една от тях не е обикновен паралелепипед, както се получи в Пловдив. Ето как трябва да изглежда проектът за една галерия, за да пишат за него по света.

Наскоро канадският град Едмънтън откри новата си галерия. Тя е дело на архитекта Рандал Стаут. Всички определят сградата като „драматична”. Тя е първата подобна конструкция в провинция Албърта от десетилетия насам. Също като в Пловдив, тя е на мястото на старата градска галерия. Струва 88 милиона долара. 12 000 души пуснаха видео с нея през първите 5 дни след откриването й.

Новата галерия във Ванкувър Herzog & De Meuron показа проекта си, върху който се работи от 2015 година. Общата й застроена площ е около 30 000 квадратни метра. Тя трябва да служи освен като място за изложби, и като център за обучение по изкуство. Целта е мястото да се превърне в международен хъб за изкуство. Другата идея е да е интересно за посетители от всички възрасти.

В Мексико Сити милиардерът Карлос Слим осигури средствата за музея Сумая. Сградата е футуристична и сложната й форма е постигната с монтирането на 28 стоманени колони. Те са с различен диаметър и кривина. Изпълнител на тази шеметна сграда е фирмата Фернандо Ромеро Ентърпрайс. Музеят Сумая е построен на мястото на стара индустриална зона от 40-те години на миналия век, която сега преживява ренесанс.

Източник: marica.bg