Още по темата: Галерията на "Гладстон" отесня, преди да отвори

...
Още по темата: Галерията на "Гладстон" отесня, преди да отвори
Коментари Харесай

Как се роди Кашона? Кметът и ГБС осакатиха проекта на...

Още по тематиката: Галерията на "Гладстон " отесня, преди да отвори порти Снежана Фурнаджиева: Превърнаха ни в наематели на личната ни постройка

Преди повече от година Пловдив пропусна неповторимата опция не просто да има нова изложбена зала, а тя да стане същинско произведение на изкуството. Първоначалният план на арх. Петкана Бакалова предвиждаше едно пластично пространство, което пропуща светлината по специфичен метод. За двете зали тя влиза от стъкления покрив. Сградата трябваше да трансформира напечения тротоар без зеленина на ул. „ Гладстон ” в дребен оазис с дебели сенки. Пластичното решение на арх. Петканова подсещаше доста на играта със светлината, реализирана в новия " Лувър ", построен с $2 милиарда преди 2 години в Абу Даби.

Идеите на Бакалова бяха отхвърлени от кмета Иван Тотев и строителите от „ Главболгарстрой ”, които извършиха реконструкцията на инженеринг. Първо отпадна разновидността за разчупена фасада, която със комплицираната си форма и игра на светлините настава върху голия тротоар. Така отпада и пасажът с места за отмора под дебелите сенки на перголите.

Арх.Бакалова не просто преработва плана, а прави нещо напълно ново. И при него има козирка, планувана да раздвижи визията на постройката. Следва ново „ рязане на ъглите ” и се получава сегашният краен артикул, който е без козирка. И вместо произведение на изкуството, през днешния ден имаме нова, само че напълно елементарна изложбена зала. На едни им наподобява на пантеон, на други на супермаркет, трети го дефинират като следващия кашон, чието преимущество е само в това, че си приказва идеално с този над Голямата базилика и постройката на Централна поща.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР