Още по темата: Галерията на "Гладстон" отесня, преди да отвори

Още по темата: Галерията на "Гладстон" отесня, преди да отвори ...

Как се роди Кашона? Кметът и ГБС осакатиха проекта на....

Още по темата: Галерията на "Гладстон" отесня, преди да отвори врати Снежана Фурнаджиева: Превърнаха ни в наематели на собствената ни сграда

Преди повече от година Пловдив пропусна уникалната възможност не просто да има нова изложбена зала, а тя да стане истинско произведение на изкуството. Първоначалният проект на арх. Петкана Бакалова предвиждаше едно пластично пространство, което пропуска светлината по специален начин. За двете зали тя влиза от стъкления покрив. Сградата трябваше да превръща напечения тротоар без зеленина на ул. „Гладстон” в малък оазис с дебели сенки. Пластичното решение на арх. Петканова напомняше много на играта със светлината, постигната в новия "Лувър", изграден с $2 млрд. преди 2 години в Абу Даби.

Идеите на Бакалова бяха отхвърлени от кмета Иван Тотев и строителите от „Главболгарстрой”, които изпълниха реконструкцията на инженеринг. Първо отпадна вариантът за разчупена фасада, която със сложната си форма и игра на светлините настъпва върху голия тротоар. Така отпада и пасажът с места за почивка под дебелите сенки на перголите.

Арх.Бакалова не просто преработва проекта, а прави нещо изцяло ново. И при него има козирка, предвидена да раздвижи визията на сградата. Следва ново „рязане на ъглите” и се получава сегашният краен продукт, който е без козирка. И вместо произведение на изкуството, днес имаме нова, но съвсем обикновена изложбена зала. На едни им прилича на мавзолей, на други на супермаркет, трети го определят като поредния кашон, чието предимство е единствено в това, че си говори идеално с този над Голямата базилика и сградата на Централна поща.

Източник: marica.bg