Още по темата Френското правителство обяви мерки за либерализиране на

...
Още по темата Френското правителство обяви мерки за либерализиране на
Коментари Харесай

Френското правителство обяви трудовата си реформа, масови протести засега няма да има

Още по тематиката
Френското държавно управление разгласи ограничения за либерализиране на трудовия пазар
31 авг 2017
Макрон върна концепцията за Европа на няколко скорости

След изборите в Германия президентът ще разгласи съответните си оферти
30 авг 2017

" Това доста наподобява на трудовата промяна, осъществена в Германия през 2004-2005 година и може да насочи Франция към златно десетилетие както Германия. "

Флориан Хенсе, икономист от Berenberg BankФренският президент Еманюел Макрон разгласи оферти за трудови промени, посрещнати с рецензия от профсъюзите, само че без закани за всеобщи митинги. Плановете на предходното държавно управление (в което Макрон беше министър на икономиката) бяха посрещнати с яростни улични митинги, оповестява Reuters.

Мерките включват таван за обезщетенията за незаслужено уволняване и по-големи благоприятни условия на работодателите за назначение и уволнение. Предложенията също по този начин ще дадат на фирмите повече еластичност, с цел да приспособяват заплатите и работните часове към пазарните условия.

Голям тест за Макрон

Това е първият огромен тест за Макрон, който желае да реформира стопанската система на страната. От десетилетия разнообразни държавни управления пробват да трансформират прецизните френски трудови правила, само че се провалят пред опасността от улични митинги. Реформата не се отнася непосредствено към 35-часовата работна седмица, само че дава на работодателите повече благоприятни условия да договарят покупко-продажби със чиновниците в тази сфера.

От държавното управление разясниха, че промяната съставлява " промяна на трудовите правила от невиждан мащаб ", която е нужна в битката с високата безработица. " Истината е, че за шефовете, изключително на дребните компании, и за непознатите вложители съществуващият трудов закон е обсъждан като спирачка за наемането и вложенията ", показаха от държавното управление.

Профсъюзите обаче възприемат измененията като загуба на скъпи права на служащите. " Всичките ни страхове се потвърдиха ", съобщи Филип Мартинес, началник на профсъюза CGT. И добави, че не се отхвърля от проектите си за митинг на 12 септември.

Ухажването на профсъюзите от страна на Макрон през лятото обаче, наподобява, дава плодове. Профсъюзът CFDT сподели, че е отчаян от пропусната опция за възстановяване на трудовите връзки. Но както той, по този начин и Force Ouvriere показаха, че няма да се причислят към митинга на CGT. " Излизането на улиците не е единственият метод за деяние от страна на профсъюзите ", обявиха от CFDT.

Икономистите са удовлетворени

Анализаторите вършат паралел с Германия и Испания. " Това доста наподобява на трудовата промяна, осъществена в Германия през 2004-2005 година и може да насочи Франция към златно десетилетие както Германия ", разяснява Флориан Хенсе, икономист от Berenberg Bank.

От банка ING обявиха: " Таванът на обезщетенията за уволняване е крайъгълен камък в трудовата еластичност и е същински позитив за основаването на непрекъснати контракти. В Испания сходна промяна даде подтик на невиждано възобновяване на трудовия пазар ".

Пиер Гатас, началник на работодателската федерация MEDEF, разказва промените като значима първа стъпка, която ще увеличи доверието в фирмите. Бизнес лобито CPME написа в изказване: " Най-накрая! След месеци на договаряния имаме резултат. Реформата, която чакаме от толкоз от дълго време, е тук ".

Сега държавното управление възнамерява да стартира диалози за преразглеждане на помощите за безработни през октомври, преди да се заеме с пенсионната промяна следващата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР