Още по темата Европейският съюз очаква най-слабата реколта от грозде

...
Още по темата Европейският съюз очаква най-слабата реколта от грозде
Коментари Харесай

Производството на вино слезе на 60-годишно дъно

Още по тематиката
Европейският съюз чака най-слабата годишна продукция от грозде за вино от 36 години насам
от Дневник,10 окт 2017
Фотогалерия: Студ нанесе тежки вреди на френските лозя
от Дневник,3 май 2017 Световното произвеждане на вино през предходната година е слязло на най-ниското равнище от 60 години. Основната причина е неприятното време в Европейския съюз, което се отрази на реколтата, заяви Международната организация на лозарите и производителите на вино (OIV).

Спрямо миналата 2016 година световното намаляване е с 8.6% до 250 милиона хектолитра, добавя основаната в Париж организация. Това е и най-слабият индикатор от 1957 година, когато са били създадени 173.8 милиона хектолитра. (От един хектолитър, т.е. 100 литра, се създават общоприети 133 бутилки от 750 мл.)

Най-сериозен е спадът в Европейски Съюз - приблизително 14.6%, само че в три от огромните производители на вино този индикатор е с още по-драматично понижение. В Италия производството е било със 17% по-малко (42.5 млн. хектолитра), във Франция - с 19% по-малко (36.7 млн. хектолитра), а в Испания - с 20% по-малко (32.1 млн. хектолитра). Френското държавно управление разгласи предходната година, че множеството региони за рандеман на грозде и произвеждане на вино, в това число Бордо и Шампан, са били ударени от пролетни слани, суша и стихии, довели до рекордно ниски резултати. Трите страни остават международни водачи - дружно управляват 54.6% от размера и 58.2% от цената на световната търговия.

Португалия, Румъния и Австрия регистрират умерено увеличение на производството. За България данните на OIV сочат прогнозните 1.2 млн. хектолитра, т.е. в най-хубавия случай повтаряне на производството от 2016 година Най-добрата от последните години остава 2013 година, когато са създадени 1.7 млн. хектолитра, само че тя е била последвана от срив с над 50% през 2014 година до 0.7 млн. хектолитра.

От другата страна на Атлантика - в Съединени американски щати , които са четвъртият по величина производител, обстановката е останала съвсем постоянна.

Китай се изкачва до седми производител в света след Австралия и Аржентина.

В Латинска Америка резултатите са смесени - внушителните 25% повече вино в Аржентина (но пък 2016 година бе много слаба) и спад от 6% в Чили.

Добрата вест за този бизнес е, че потреблението пораства - до към 243 милиона хектолитра, или годишен напредък от 1.8%. Най-много вино се купува в Съединени американски щати (32.6 млн. хектолитра), следвани от Франция (27 млн. хектолитра). Трета поредна година устойчиво пораства потреблението в Китай - с 3.5% зо 17.9 милиона хектолитра, само че този пазар би трябвало да има доста по-голям капацитет поради популацията от над 1 милиард души.

Площи с лозя (в млн. хектари) по света, в това число такива, които още не дават годишна продукция

Увеличаване

Площи с лозя (в млн. хектари) по света, в това число такива, които още не дават годишна продукция

Преглед на оригинала [oiv.int] Смаляване

Испания остава водещият експортьор по размер, като управлява световен дял от 20.5%. Франция обаче е международен водач в износа по стойност - 9 милиарда евро за 2017 година

Световният експорт се е повишил на годишна база с 3.8% до 107.9 млн. хектолитра и с 5.1% като стойност до 30 милиарда евро. От 54% на 57% се е повишил делът на бутилираното вино. Най-впечатляващите резултати идват при искрящите виновност, където са изнесени 8.6 млн. хектолитра, или нарастване с 11.2% като размер и с 8.9% като стойност. Това е удивително, като се има поради, че този сегмент е 8% от световния експорт като размер, само че заема 19% като стойност.

Всичко това идва от лозя с обща повърхност 7.6 млн. хектара, от които 3.3 милиона хектара са в Европейския съюз. (Това обгръща и масивите за десертни сортове и стафиди.)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР