Още по темата Евроинс ще придобие застрахователния портфейл на Пиреос

...
Още по темата Евроинс ще придобие застрахователния портфейл на Пиреос
Коментари Харесай

Онлайн платформа ще позволи да се правят по-евтини полици "Живот"

Още по тематиката
" Евроинс " ще придобие застрахователния портфейл на " Пиреос " в Румъния

Компанията генерира 200 млн. евро премиен доход през предходната година
9 юли 2017
В онлайн супермаркета за застраховки

В интернет се купува основно " Гражданска отговорност ", като цените са същите като в офис на брокер
5 авг 2016

Онлайн платформа, която дава среда за съпоставяне на застраховките живот, които се вършат при подписване на ипотечен заем, беше показана от " Евроинс Живот ". Платформата, която се назовава Oli (съкратено от online live insurance), се създава към този момент близо една година от застрахователя, като по плана са били вложени най-вече вътрешни запаси на компанията. Платформата да вземем за пример е потребна за кредитополучатели на ипотеки, които желаят да рефинансират или понижат разноските по тях, като сравнят другите предложения

Тя разрешава клиентът да смени полицата си към заема в банката, като избере три равнища на застрахователно покритие, след което автоматизирано му се дава оферта за годишна застраховка живот, която може да съпостави с актуалните си условия. Доставката на контракта става с пощальон, защото по закон полицата би трябвало да се разпише от клиента. При към този момент подписана друга застраховка " Евроинс " работи с юристи, които имат задължението документално да уведомят банката, че кредитополучателят към този момент има нов осигурител.

Утвърденото статукво

Практиката у нас е клиентът да подписва контракт за застраховка живот с компания, близка или работеща непосредствено с банката, която отпуска заема. Обикновено за това се дължи комисиона, която се заплаща на банката и може да оскъпи услугата - действително по-този метод банките работят като брокери на застрахователни услуги на избрана компания, които показват като наложителни. Това обаче не е по този начин - клиентът има право на собствен избор на осигурител.

Това се стреми да направи и платформата - да даде по-ниска цена за застраховката, като отстранява комисионата, като съгласно представители на компанията разноските по нея могат да се намалят с до 40%. Голямата конкуренция сред банките в ипотечния бранш сега няма да разреши на банките да утежняват изискванията по заема при определен самостоятелен осигурител, считат от " Евроинс живот ".

Каква е задачата

Към момента годишно се подписват към 30 000 ипотечни контракта, като общо настоящите са 160 000. " Животозастраховките, които се подписват към ипотечен контракт, съставляват към 25% от общия животзастрахователен пазар, т.е. към 75 млн. лева годишно ", разяснява Кирил Бошов, ръководител на управителния съвет на " Еврохолд ".

Целта на " Евроинс " е в границите на идната една година платформата Oli да доближи 3-5% дял от пазара на този вид полици. Генералната концепция на компанията обаче не е толкоз да отхапе от пазара на застраховките, колкото последователно да вкара онлайн канала за подписване на застраховки без медиатор. За задачата се възнамерява скоро да се пуснат и застраховки на парцела, въпреки че тяхната стойност е доста по-малка.

Новите условия

" У нас малко се приказва за електронни продажби на застраховки, като единствено 1% от полиците се подписват онлайн. Проблемите са както традиционализмът у клиентите, по този начин и нуждата от образование на личния състав. Това не значи, че тези процеси няма да навлязат и у нас ", разяснява Кирил Бошов. Той добави, че когато се продава застраховка, е значима отбраната на потребителя - нещо, което се обезпечава от лицензираната застрахователна компания. Тепърва следва да бъде въведен и изкуствен интелект, който ще може да утвърждава и да изплаща компенсации. " Евроинс иншуърънс груп " разгласи бюджет от 2 млн. лева за вложения в областта на застраховането

Компанията - притежател на " Евроинс Живот " и другите застрахователни компании в холдинга " Еврохолд ", разгласи, че има построен бюджет от 2 млн. лева за период от 3 години, който е предопределен за финансиране на цифрови fintech хрумвания в областта на застраховането. " Отворени сме към всевъзможни нови оферти, защото усещаме, че в България главната тематика на разискване в застрахователния отрасъл прекомерно дълго време бе какъв брой е цената на " Гражданска отговорност ". А в това време новите технологии и трендове по света се развиваха не с години, а дни ", разяснява Кирил Бошов. Той разгласи, че за тях няма значение дали ще финансират 10 плана по 100 000 лева или 4 плана по 500 000 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР