Още по темата ЕС предприема мерки за защита на европейския

...
Още по темата ЕС предприема мерки за защита на европейския
Коментари Харесай

САЩ поискаха мащабни промени от Иран или ще последват санкции

Още по тематиката
Европейски Съюз подхваща ограничения за отбрана на европейския бизнес в Иран от глобите на Съединени американски щати

Целта на Европейски Съюз е фирмите да избегнат резултата на глобите, което би засилило напрежението сред Брюксел и Вашингтон
19 май 2018
Лидерите на Европейски Съюз размахаха пръст на Тръмп от София

" С такива другари за какво са ти врагове ", попита ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск
17 май 2018
Европейският съюз ще търси изключения в американските наказания против Иран

От иранска страна също приветстват продължаването на съглашението
10 май 2018 Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео заплаши Иран с " най-тежките наказания в историята ", в случай че иранското държавно управление не предприеме огромни промени. В тирада под надпис " След договорката: Нова тактика за Иран " пред консервативната фондация " Херитидж " Помпео изброи 12 претенции на Вашингтон към Техеран. Те би трябвало да бъдат част от последващо съглашение, което да размени подписаното през 2015 година, откакто Доналд Тръмп съблюдава предизборното си заричане и при започване на месеца разгласи, че ще изтегли Съединени американски щати от договорката и ще възвърне глобите против Иран.

Съвсем предстоящо, малко след речта на Помео иранското държавно управление и интернационалната общественост разкритикуваха дейностите на Съединени американски щати поради естеството на настояванията и неналичието на ясна тактика за Иран.

Исканията на Съединени американски щати...

" Ще използван невиждан финансов напън против режима в Иран. Лидерите в Техеран няма да се съмняват в сериозността ни ", съобщи Помпео в първата си значима тирада на поста държавен секретар.

Сред настояванията на Съединени американски щати са Иран да даде на Международната организация за нуклеарна сила " цялостен доклад " за нуклеарната си стратегия и да я приключи напълно. Иран също по този начин би трябвало да спре обогатяванетo на уран, да не се занимава с обработка на плутоний и да затвори реактора си за тежка вода. Съединени американски щати желаеха от иранските управляващи да дават на Международната организация за нуклеарна енергетика достъп до всички обекти в страната.

Помпео изиска също по този начин Техеран да освободи всички американски жители, както и жители на страни - съдружници на Съединени американски щати, да спре поддръжката на " терористични групи " като " Хизбула " и " Хамас " и да изтегли военните си елементи от Сирия.

...и реакциите

Няколко часа по-късно президентът на Иран Хасан Рохани разкритикува речта на Помпео и разгласи, че Съединени американски щати нямат право да взимат решения от името на други страни. Рохани съобщи, че страните по света желаят самостоятелност в своите решения и Съединени американски щати не може да вземат решение за света. " Тази епоха завърши от дълго време ", съобщи Рохани.

В изказване иранското външно министерство отхвърли новата американска тактика и окачестви речта на Помпео като " противозаконни закани против страна - членка на Организация на обединените нации ".

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) в региона на външната политика и сигурността Фредерика Моргерини съобщи, че иранското съглашение от 2015 година няма опция. Според Моргерини изявлението на Помпео не е посочило, че решението на Съединени американски щати да се изтеглят от договорката ще направи Иран и района по-безопасно място, нито слага интернационалната общественост в по-добра позиция по отношение на настояванията към Иран. " Няма различно решение на иранското нуклеарно съглашение ", разгласи Могерини.

" Това не е тактика. Това е неприоритизиран и некохерентен лист с претенции ", разяснява пред британското издание на Deutsche Welle Джарет Бланк, който е взел участие във въвеждането на иранското съглашение по време на администрацията на Барак Обама. Според Бланк настояванията на Помпео са фикция за промяна на режима без нищо в подмяна, както и засегнатост към европейските съдружници на Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР