Още по темата ЕС има големи пропуски в борбата срещу

...
Още по темата ЕС има големи пропуски в борбата срещу
Коментари Харесай

Европейските банки се превръщат в двигатели за прането на пари

Още по тематиката
Европейски Съюз има огромни пропуски в битката против прането на пари

Нов отчет демонстрира слабостите на институциите в Брюксел и в страните от общността
5 сеп 2018
Разследване откри:

Естонският клон на Danske Bank е изпрал 30 милиарда $ съветски пари

Тази сума е минала през клона на банката единствено за една година
4 сеп 2018
Danske Bank може да е взела участие в пране на 8.3 милиарда $

Законодателите в Дания показват неодобрение от неналичието на наказателни ограничения
5 юли 2018
Банки в Естония са забъркани в пране на пари за 13 милиарда $

Няколко локални банкери са упрекнати за присъединяване в съмнителни транзакции с Русия
27 май 2018
Danske Bank е подложена на критика за слаб надзор на опитите за пране на пари

Това не е първият случай, в който датската банка е разследвана по такива обвинявания
6 май 2018 Прането на пари се трансформира във все по-голям проблем на международен мащаб, само че също илюстрира и проблеми в европейската банкова система. Скандалите с пране на пари в естонския клон на Danske Bank и в швейцарската Credit Suisse илюстрират неналичието на съответни регулации на паричните потоци, написа Financial Times. Още по-структурен проблем е и дефицитът на институционален потенциал за битка с прането на пари на европейско равнище, който води и до липса на връзка сред другите национални институции.

Последните кавги

Швейцарските финансови органи постановиха период на Credit Suisse, втората най-голяма банка на Швейцария, до края на годината да затегне вътрешните си процедури по отношение на прането на пари. В банката са били изпирани огромни парични потоци от страна на високопоставени членове на FIFA, бразилската петролна компания Petrobras и национализираната венецуелска петролна компания.

В началото на септември се разгоря и скандал с най-голямата датска банка Danske Bank и прането на съветски пари в естонския й клон. Разгоря е мощна дума, защото сред естонските и датските управляващи от 2012 година насам е протичала връзка за съмнителността на големия поток задгранични пари в дребния естонски клон – най-малко 150 милиарда $ в интервала сред 2008 и 2015 година

Наказателни процедури и следствия започнаха едвам когато от Wall Street Journal написаха публикация за съветските престъпни пари в датската банка. Според следствието на датските управляващи най-малко 9 милиарда $ от Русия са били изпрани в банката през дадения интервал, само че самостоятелни следствия демонстрират, че в дадени години през Danske са минали незаконни потоци от по над 30 милиарда $.

Отпуснати и непълни регулации

През последните години редица огромни европейски банки, в това число колоси като Deutsche Bank, BNP Paribas и HSBC, са плащали санкции за пране на пари през техните структури. По същото време съгласно отчет от май тази година десетки милиарди долари с съветски генезис стават изрядни с помощта на лондонските финансови институции.

Един от основните проблеми при битката с прането на пари са ниските санкции в европейските страни, които действително не санкционират провинилите се банки. Най-голямата санкция до този миг в Европейски Съюз – против Deutsche Bank за прането на съветски пари – се равнява на 163 млн. паунда. Това е невероятно малко, съпоставено с милиардите долари санкции, които се постановат при сходни прегрешения в Съединени американски щати.

Нисък потенциал и липса на подпомагане

Друг проблем с прането на пари в Европа е незадоволителното подпомагане сред националните финансови регулаторни органи, както и огромните разлики в използването на разпоредбите от страна на страна. Европейската инструкция против прането на пари е пренаписвана към този момент 5 пъти за последното десетилетие и не се ползва отмерено и напълно от страните в Европейски Съюз, което основава лесни пролуки за употреба на разпоредбите.

Освен съпоставимо използване на разпоредбите в някои страни на Европейски Съюз липсва и ясно предпочитание да се предотврати прането на пари. Само 5% от обвинените случаи на пране на пари биват разследвани в Европейски Съюз. Допълнително страни като Латвия, Малта и Кипър са директни образци за стопански системи, за които няма значение от кое място произлизат паричните потоци. На разум идва и Лондонското сити – обичаният финансов център на съветските олигарси.

В отговор на следващия скандал

От своя страна Европейската комисия разгласи промени в досегашната си политика по отношение на централния Европейски банков орган, който се реализира контрол над общото здраве и непоклатимост на европейското банкиране. Екипът, отговарящ за битката с пране на пари, ще бъде уголемен от двама специалисти на 10. Това ще направи екипа сравним с 14-те прокурори, които дружно проверяват случаи за пране на пари в Министерството на правораздаването на Съединени американски щати.

Въпросната мярка обаче не обръща внимание на другите систематични проблеми – прекомерно ниските санкции, неравното използване на регулации и ниският народен потенциал за битка с прането на пари в Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР