Още по темата Ердоган трудно ще спечели президентските избори на

...
Още по темата Ердоган трудно ще спечели президентските избори на
Коментари Харесай

Какво може да очакваме на изборите в Турция

Още по тематиката
Ердоган мъчно ще завоюва президентските избори на първия тур

Според проучванията партията му ще загуби парламентарното си болшинство на изборите на 24 юни
17 юни 2018
Ердоган против пазарите

Турският президент беше заставен да се подчини на силата на пазарите и да разреши на централната банка да вдигне лихвените проценти
29 май 2018 Какв и са по-големите пълномощия на президент а
Ще може да издава закони с декрет, без парламентарно решение; да избира министри и най-високопоставените съдии; разпуска Народното събрание (на каквото изиска основание).Единствен ще може да афишира изключително състояние и да " показва " на Народното събрание указите, с които то да се утвърждава. В негови ръце ще е правенето на бюджета - задача, която до момента изпълняваше кабинетът.

Колко дълго ще бъде на власт
Най-много два мандата от 5 години. В Турция имаше спор дали това значи, че Ердоган, в случай че завоюва изборите, може да остане на власт единствено за един мандат след тях, само че ръководещите настояват, че мандатите му ще би трябвало да се броят по новите правила, по които ще бъде определен. Конституцията в новия си тип споделя, че президентът има право единствено на два мандата от по 5 години, само че че може да следва още един мандат, в случай че по време на втория Народното събрание реши, че би трябвало да има предварителни избори.

Какво ще се случи с държавното управление
Турция няма да има министър председател, а кабинетът ще е на послушание на президента, който поема всички функционалности на министър-председателя.

По-голям (и по-слаб) парламент
За първа година местата са 600 - до момента в законодателния орган имаше 550 депутати. Парламентът ще би трябвало да утвърждава бюджета (и тази функционалност не може да бъде заобиколена от президента). Няма обаче да има " парламентарен надзор " - въпроси до министри, президенти и вицепрезиденти ще могат да се задават в писмен тип.

Кой може да управлява президента
Парламентът на доктрина ще има опция да го в профил. Процедурата обаче не допуска това да става елементарно. За започване на процедура ще са нужни 301 от 600 гласа (обикновено мнозинство), специфична комисия ще се основава с 360, а за свалянето на президента трябват 400 гласа след скришен избор.

Кой може да управлява армията
Въоръжените сили в този момент ще могат да бъдат разследвани от Държавния контролен съвет, и това съгласно държавната телевизия TRT я трансформира в вариация на изпълнителната власт. Свидетелство за смяната във властта ѝ е фактът, че за пръв път Конституционният съд, до момента със 17 членове, ще има 15, тъй като в него към този момент няма да се избират двама военни съдии.Турция организира президентски и парламентарни избори през днешния ден, които са измежду най-важните в модерната й история. Победителят във вота за държавен глава ще придобие обилни нови пълномощия по силата на конституционни промени, които гласоподавателите утвърдиха на референдум предходната година.

Изборите ще бъдат сериозен тест за турската народна власт, счита Йън Лесър, вицепрезидент на German Marshall Fund в Съединени американски щати. Независимо от резултата, може да има опция да се подобрят поразклатените връзки на Турция с Европа и Съединени американски щати. Но с цел да се случат, вероятностите за усъвършенстване ще изискват обилни промени в отношението на обществото и на лидерско равнище в страната, добавя той.
р
Заради опасенията от евентуална политическа неустановеност след изборите турската лира продължава да поевтинява по отношение на $. В петък курсът доближи 4.744 за $, а от началото на годината обезценяването е над 25%. Въпреки терзанията на анализаторите от обезценяването на валутата и по-високата от предстоящото инфлация, стопанската система на страната означи астеж от 7.4% през първото тримесечие на годишна база.

Изборите са значими и за България, тъй като Турция е значим стопански и политически сътрудник на страната. Освен това Анкара е значим фактор за Европейски Съюз в решаването на проблемите с бежанците, тъй като против финансиране от Брюксел одобри на своя територия няколко милиона мигранти, главно от войната в Сирия.

Открехната врата

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи в петък, че неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването може да потърси коалиция, в случай че не успее да получи парламентарно болшинство на изборите. Социологическите изследвания сочат, че вотът може да бъде по нерешителен от предстоящото, когато Ердоган свика предварителните избори през април. Прогнозите са, че ще се стигне до втори тур за президентския пост, а Партията на справедливостта и развиването може да загуби болшинството си в Народното събрание.

Окопаване във власт

" Ако спечелим под 300 депутатски места, може да потърсим коалиция ", разяснява Ердоган, представен от Reuters. Но добавя, че вероятността за това е " доста, доста дребна ". Той от дълго време твърди, че една по-силна президентска система, каквато ще влезе в действие след вота, ще бъде контраст на раздробената съдружна политика. Но критиците му го упрекват в авторитаризъм и окопаване във власт.

Партията на справедливостта и развиването образува съюз с Партията на националистическото деяние (MHP) преди изборите. Управляващата партия разполага с болшинство в Народното събрание през съвсем цялото време на своите близо 16 години на власт, като го е губила на вота през юни 2015 година Но тогава партиите не съумяха да сформират коалиция и Ердоган свика нови избори през ноември, връщайки си болшинството.

От MHP показаха, че може да се организира различен избор, в случай че съюзът с Партията на справедливостта и развиването не успее да образува парламентарно болшинство. Опозиционните партии също подписаха съюз, който изключва прокюрдската Демократична партия на народите (HDP). Ако тя надвиши 10-процентния предел, нужен за влизане в Народното събрание, ще бъде по-трудно за ръководещите да реализират болшинство.

Обединена съпротива?

Според изследванията на президентските избори Ердоган е с към 20 процентни пункта преди най-близкия си противник - Мухарем Индже от опозиционната Републиканска национална партия (CHP). Ако се стигне до втори тур сред двамата претенденти, партиите от " Национален алианс ", който включва CHP, дават обещание, че ще призоват гласоподавателите да поддържат претендента на алианса на балотажа. Същевременно Индже протегна ръка към HDP по време на акцията си, което може да се окаже от огромно значение.

Според CHP в случай че опозицията получи болшинство в Народното събрание, опозиционният претендент би имал по-добри шансове на втория тур на президентския избор. Но не е ясно дали другите опозиционни гласоподаватели ще съумеят да се обединят тогава към Индже, защото те са разнородни – опозиционни националисти, консерватори и прокюрдски симпатизанти. А въпреки всичко Ердоган продължава да е обичан от милиони консервативни мюсюлмани от работещата класа. Пет фактора, които ще дефинират резултатите
Дори през последната седмица на акциите е мъчно да се планува резултатът от президентските и парламентарните избори в Турция. Президентът Ердоган и подръжниците му се радват на извънредно несъразмерен достъп до медиите и публичните запаси. Освен това явно преимущество има пет фактора, които биха могли да повлияят на резултата от изборите в неделя, счита Озгюр Унлухисарчикли, шеф на офиса на German Marshall Fund в Анкара. Ето кои са те:
Първият фактор ще бъде прочувствената връзка на президента Ердоган с неговите почитатели. Въпреки че доста чакаха икономическият спад, белязан от обезценка на лирата, растящата инфлация и внезапното повишаване на лихвените проценти, да докара до оттегляне на огромна част от гласоподавателите от президента, този резултат може би е стеснен. Избирателите през днешния ден са склонни да гласоподават по-скоро прочувствено, в сравнение с рационално.
Вторият фактор ще е превръщането на Мухарем Индже в обединител на водач на турската съпротива отвън формалната му позиция като претендент за президент на основната опозиционна Републиканска национална партия. В съпоставяне с Ердоган, той провежда манифестации на повече места, привличайки освен по-големи, само че и по-ентусиазирани маси от хора. Той сполучливо контактува с публиката и по време на изявленията. Както към този момент беше оповестено, опозицията ще се консолидира за втория тур на президентските избори, в случай че се стигне до тях. Но въпросът е дали Индже ще привличе гласове от последователите на Ердоган.
Третият фактор ще бъде представянето на умерената националистическа İYİParty (Ийи) и нейния водач Мерал Аксенер (тя беше основана от някогашния вътрешен министър през предходната година, откакто напуща националистическата партия MHP, която поддържа Ердоган) като претендент за президент. С националистическия си опит Аксенер е в по-добра позиция, с цел да притегли поддръжниците на Ердоган, макар че ще има проблеми с привличането на кюрдския избор по същите аргументи. Като се има поради солидната изборна база на Мухарем Индже, е малко евентуално партията на Аксенер да може да стигне до втория кръг, само че отнемайки задоволителен брой гласове от Ердоган, по този начин ще се подсигурява, че ще има втори тур.
Четвъртият фактор ще бъде представянето на Прокюрдската национална демократическа партия (HDP), само че това се отнася за парламентарните избори. Тъй като HDP не е част от който и да е алианс, тя би трябвало да премине прага от 10, с цел да влезе в Народното събрание. Ако не успее да го реализира, Народният алинс, образуван от партията на Ердоган и националистическата партия MHP, ще получи удобно болшинство в Народното събрание. Но въпреки това, в случай че това се случи, може да има един разграничен парламент. HDP се радва на специфична изборна база, само че въпросът е дали атмосферата на изборите в Югоизточна Турция ще насърчи всички да излязат и да гласоподават.
Последният фактор е какъв брой транспарантни и почтени ще бъдат изборите, което се трансформира в доста огромен проблем в Турция. Опозиционните партии настояват, че имаше нередности в референдума, който се състоя предходната година, само че жалбите им бяха отхвърлени от изборната комисия. Опозиционните партии чакат да има подправяне на гласовете в неделя, само че въпросът е дали те имат потенциала да слагат най-малко един наблюдаващ във всяка секция за гласоподаване. Какъвто и да е резултатът, тези избори потвърдиха, че Турция към момента се радва на конкурентна политика и динамично общество.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР