Още по темата Енергийният вампир на Европа България е най-енергийно

...
Още по темата Енергийният вампир на Европа България е най-енергийно
Коментари Харесай

Инвестициите в чиста енергия достигнаха 333 млрд. долара

Още по тематиката
Енергийният върколак на Европа

България е най-енергийно интензивна и най-замърсяваща в Европейски Съюз
5 яну 2018
Вечерни вести: Eвропа смекчи енергийните си цели, а българите са оптимисти за 2018 година

И още: ГЕРБ ще анулира мораториума за нови медикаменти с актуализация на бюджета на касата; Съдът на Европейски Съюз взема решение дали Uber е мобилно приложение или таксиметрова услуга; Казусът " Пирин " стигна до Холивуд;
19 дек 2017 Инвестициите в Европа понижават с 26%. Инвестициите в чиста сила в международен мащаб са нарастнали до 333.5 милиарда $ през 2017 година, демонстрира отчет на Bloomberg New Energy Finance. Бумът на строителство на слънчеви панели в Китай докара до изненадващо нарастване на световните вложения в чиста сила през предходната година макар дейностите на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за анулация на строгите регулации върху въглищната промишленост.

Секторът бележи растеж в вложенията от 3% по отношение на 2016 година, като въпреки всичко размерът им е със 7% по-нисък от рекордните 360.3 милиарда $ през 2015 година Почти половината от средствата са вложени в слънчева сила, като вложенията в Китай възлизат на 40% от общата сума.

Китай води доста

Докладът демонстрира, че подтик на вложенията в чиста сила дава взривът на фотоволтаичните съоръжения в Китай. Ръст има и в Австралия и Мексико, само че вложенията във възобновимите енергийни източници понижават в страни като Япония, Англия и Германия.

Цените на слънчевите панели и вятърните турбини бързо падат, а в Съединени американски щати, Германия и Полша бяха измежду страните, които смекчиха политиките за ограничение на нездравословните излъчвания при производството на изкопаеми горива.

" Общата сума за 2017 година е още по-забележителна, като отбележим, че финансовите разноски за водещата технология - слънчевата сила - не престават да падат внезапно ", сподели Джон Мур, основен изпълнителен шеф на BNEF. " Цената на мегават конфигурирана мощ е с 25% по-ниска по отношение на две години по-рано ", добави той.

Намаляващите разноски за произвеждане откриха нови пазари оттатък развитите страни, които създават сила от възобновими източници от по-дълго време. Сега слънчевите и вятърните паркове са все по-рентабилен метод за електрифициране тук-там с недобър достъп до мрежата. Проектите са планувани за зареждане на съвсем всичко – от химически фабрики в Холандия до предградията на Кабул в Афганистан.

Китай е водачът на пазара

През 2017 година Китай е вложил 133 милиарда $ за технологии за чиста сила, което е с 24% повече по отношение на миналата година. В края на ноември конфигурираните фотоволтаични съоръжения доближиха съвсем 126 гигавата в Китай, с 67% повече от година по-рано, съгласно последните данни на Националната енергийна администрация.

" Бумът на Китай към момента е фундаментално нерационален ", написа Джени Часе, основен анализатор на слънчева сила в Bloomberg New Energy Finance.

Съединени американски щати остава на второ място с вложени 57 милиарда $ в бранша. Това е растеж от 1% по отношение на 2016 година, въпреки Тръмп да анулира строгите регулации върху въглищната промишленост.

Нарастващи вложения

Инвестициите в чиста сила са се нараснали 5 пъти в Мексико и повече от два пъти в Австралия. Последните промени в политиката в Мексико либерализират част от енергийната промишленост на страната доведоха до взрив на ВЕИ планове в страната.

В същото време вложенията в чиста сила в Германия понижават с 26% до 14.6 милиарда $, а във Англия спадът е от 56% до 10.3 милиарда $. Понижението се дължи на намаляването на средствата по стратегиите за субсидиране.

" Забележително е, че цената на покупко-продажбите по придобивания в бранша на чистата сила надвишава 100 мрлд. $ през всяка от последните три години ", споделя Ейбрахам Луу, анализатор на чистата енергийна стопанска система в BNEF. " Това е знак за зрелостта на сектора ", добави той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР