Още по темата: ЕК: Да започнем преговори за присъединяване към

...
Още по темата: ЕК: Да започнем преговори за присъединяване към
Коментари Харесай

Спират Северна Македония и Албания за ЕС

Още по тематиката: Европейска комисия: Да стартираме договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Северна Македония и Албания Македонци: Няма да признаем Гоце Делчев за българин Джамбазки: Гоце Делчев умира преди да има македонска нация

Европейският съюз наподобява е подготвен да отсрочи началото на договарянията по присъединение с Албания и Северна Македония, защото Германия разгласи, че не може да даде зелена светлина в този момент, осведоми DPA,.

Миналия месец Европейската комисия предложи започване на договаряния за участие с двете балкански кандидатки, като предизвести, че в противоположен случай ще бъде накърнено доверието към Европейски Съюз. Двете страни са изпълнили изискванията, които им бяха сложени предходната година, напомня организацията.
Европейският съюз би трябвало да има единогласие по въпроса за старт на договарянията. Министрите на външните работи от Европейски Съюз ще обсъдят този въпрос на срещата си в Люксембург през днешния ден, написа фокус.бг.

В Германия обаче консерваторите на канцлера Ангела Меркел " натискат спирачката ". Този въпрос би трябвало първо да бъде разискван в Народното събрание, който разгласи, че не е имал задоволително време, с цел да прегледа отчетите за двете страни кандидатки. " Ще би трябвало да дадем това време (на парламента) ", сподели немският министър по европейските въпроси Михаел Рот, говорейки преди срещата. " Но се надявам, че ще реализираме позитивна оценка колкото се може по-скоро, най-късно през октомври ", добави Рот, който е от Германската социалдемократическа партия - съдружен сътрудник на Меркел.

По негово мнение Албания и Северна Македония " са написали домашното си ", предоставено им от Брюксел. Той добави, че Северна Македония заслужава да бъде наградена за това, че предходната година съумя да позволи разногласието за името, който имаше с Гърция. Европейският съюз " не би трябвало да загуби доверието ", до момента в който преценя дали да стартира договаряния за участие с Албания и Северна Македония, предизвести още Рот.

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак съобщи през вчерашния ден, че договарянията по присъединение с Тирана и Скопие би трябвало да стартират в този момент, " в случай че желаеме да запазим средство за практикуване на въздействие, в случай че желаеме да покажем, че ни е грижа, че сме световен състезател ".

Европейски представители считат, че Северна Македония и Албания би трябвало да бъдат възнаградени за осъществените стъпки, по-специално за уреждането на разногласието на Скопие с Атина и за цялостната промяна в правосъдната система, осъществена от Тирана. Критиците обаче сочат бавния прогрес в битката против корупцията и проведената престъпност в двете страни. Не единствено Германия се колебае, само че запаси имат също Франция, Холандия и Дания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР